Makale

TDV Mütevelli Heyeti II. Başkanı Mazhar BİLGİN: “Gazze her zaman önceliğimiz oldu.”

TDV Mütevelli Heyeti II. Başkanı Mazhar BİLGİN:
“Gazze her zaman önceliğimiz oldu.”

Söyleşi: Kerim Küçüksarı

Türkiye Diyanet Vakfımız bugüne kadar hayırsever milletimizin de desteğiyle kimi zaman cami oldu, Kur’an kursu oldu, kimi zaman öğrencilere burs oldu, yurt dışında okul oldu, depremlerde insanlara aş oldu, yeri geldi kimsesizlerin kimsesi, muhtaçların kardeşi oldu.

Bu ramazan ayında da Gazze öncelikli yardım götürülecek bölgeler arasında yar alıyor. Bu yıl ramazanda Gazze’de 110 bin dolar tutarında 2 bin 250 aileye gıda paketi dağıttık, 1.250 kişilik iftar programı düzenledik.

Bir iyilik hareketi olan Türkiye Diyanet Vakfı dünyanın yüzden fazla noktasında yardım faaliyetlerinde bulunuyor. Bizlere yardım faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Türkiye Diyanet Vakfı 40 yılı aşan tecrübesiyle eğitimden kültüre, sosyal ve hayrî hizmetlerden dinî hizmetleri destekleme faaliyetlerine ve uluslararası insani yardım çalışmalarına kadar geniş bir alanda çalışmalarını sürdürmektedir.
Yeryüzünde iyiliğin egemen olması misyonu, ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde olma vizyonu ile hareket eden Türkiye Diyanet Vakfı, din görevlilerimiz, görevli ve gönüllülerimizin gayretiyle büyüyerek bugün yurt içinde 998 şubesi ve 102 ülkedeki faaliyetleriyle Türkiye’nin dünyadaki iyilik hareketi olmuştur.
Türkiye Diyanet Vakfımız bugüne kadar hayırsever milletimizin de desteğiyle kimi zaman cami oldu, Kur’an kursu oldu, kimi zaman öğrencilere burs oldu, yurt dışında okul oldu, depremlerde insanlara aş oldu, yeri geldi kimsesizlerin kimsesi, muhtaçların kardeşi oldu.
Mazlum ve mağdur coğrafyalara dil, din ve ırk ayrımı yapmadan yardım ulaştıran Türkiye Diyanet Vakfı, yıllardır İsrail saldırılarına, işgale ve ambargoya maruz kalan Filistin’e her zaman öncelik vermiştir.
Türkiye Diyanet Vakfı olarak Filistin meselesine duyarsız kalmıyor, Türkiye’nin Filistin ve Gazze’ye yönelik destekleri doğrultusunda her alanda yardımlar yapıyoruz.
Türkiye Diyanet Vakfı’nın Filistin ve Gazze’ye yaptığı yardım ve hizmetler nelerdir?
Dünyanın farklı coğrafyalarında gerçekleştirdiğimiz yardım faaliyetlerinde Filistin ve Gazze’ye büyük önem veriyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı olarak 1995 yılından bu yana Filistin’de cami inşaatları, Filistinli öğrencilere eğitim ve burs desteği, temel gıda maddesi dağıtımı, ramazan ayında iftar sofraları ve yardım programları, vekâletle kurban kesim programı, gıda paketi dağıtımı, İsrail saldırılarından evleri zarar görenlere yatak, ısıtıcı ve battaniye dağıtımı, elektrik ihtiyacının had safhada olduğu bölgelere jeneratör yardımı gibi projeleri hayata geçirdik. Özellikle İsrail saldırılarının yoğunlaştığı 2008’den bugüne kadar Filistin’e 34,8 milyon lira değerinde ayni, nakdi ve insani yardım yaptık.
Gazze’ye geçen yıl yapılan İsrail saldırılarının ardından kampanya düzenleyerek gıda ve barınma yardımı yaptık. Gazze’de 2014 yılında iftar sofraları açtık, binlerce aileye gıda yardım paketi, İsrail saldırısı sonrası insani yardıma ihtiyaç duyanlara toplam 5 bin 610 yatak ve 4 bin 457 battaniye dağıttık. Sık sık elektrik kesintisinin yaşandığı Gazze’ye bu alanda da destek verdik. Elektrik kesintilerinde hastanelerde kullanılmak üzere Cebeliya Belediyesine 4 büyük jeneratörü ve 40 bin litre yakıt bedelini ulaştırdık.
Bu ramazan ayında da Gazze öncelikli yardım götürülecek bölgeler arasında yar alıyor. Bu yıl ramazanda Gazze’de 110 bin dolar tutarında 2 bin 250 aileye gıda paketi dağıttık, 1.250 kişilik iftar programı düzenledik.
Gazze’de yıkılan camilerle ilgili bir projeleriniz olduğunu biliyoruz. Bunlardan söz eder misiniz?
Filistin’e yaptığımız sosyal yardımların yanı sıra İsrail saldırıları sonucu yıkılan 9 caminin yeniden inşası için de çalışma başlattık. Bu camilerin yeniden inşası için 18 milyon lira ödenek ayırdık.
İsrail saldırıları sonucu yıkılan camilerin yapımı konusunda Gazze’ye heyet göndererek camilerin inşa edileceği yerlerde incelemelerde bulunduk. Camilerin inşası için gerekli çalışmalar yapıldı, bütçe onay süreci tamamlandı. Proje adaptasyonu ve ihale sürecinin ardından camilerin yeniden inşasına kısa süre içinde başlanacak.
Filistinli çocukların eğitimi için bir çalışmanız var mı?
Türkiye Diyanet Vakfı olarak eğitim alanına büyük önem veriyoruz. Uluslararası İmam-Hatip Lisesi, Uluslararası İlahiyat ve Uluslararası Konuk Öğrenci programları ile 80’den fazla ülkeden öğrencilere Türkiye’de eğitim imkânı sunarak milletler arasında gönül köprüleri kuruyoruz.
Eğitim alanında da her zaman Filistinli ve Gazzeli kardeşlerimizin yanında olduk. Halen 4’ü yüksek lisans, 6’sı doktora düzeyinde olmak üzere 10 Filistinli öğrencinin bütün ihtiyaçlarını karşılayarak Türkiye’de eğitim imkânı sunuyoruz.
2015-2016 eğitim öğretim yılı için Uluslararası İmam-Hatip Liselerine Filistin’den 50 öğrenci başvurdu. Bunlardan 15 öğrenciyi alarak bütün masraflarını karşılayacak ve Türkiye’de eğitim imkânı vereceğiz.