Makale

Başyazı

Başyazı


Prof. Dr. Ali BARDAKOĞLU
Diyanet İşleri Başkanı

Yüce Rabbimizin bu dünyada bizlere verdiği sayısız nimetlerden birisi de şüphesiz, gönül huzurumuz, göz aydınlığımız, sevinç kaynağımız ve geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızdır. Peygamberimizin ifadesiyle onlar, tertemiz bir yaratılışla ve günahsız olarak dünyaya gelmektedir. Fakat iyi biliyoruz ki, çocukların bu safiyeti, alacakları eğitim, maruz kalacakları tesir ve telkinlere bağlı olarak ya varlığını muhafaza edecek ya da bozulabilecektir. Onların bir ömür boyu sergileyecekleri davranışların ve hayat tarzının şekillenmesinde ailenin, yaşadıkları sosyal çevrenin, aldıkları eğitimin ayrı bir yeri vardır. Dinî, millî ve ahlâkî değerlerle bütünleşerek, bu değerlere göre hareketi ilke edinerek yetişen ve bu çerçevede eğitim alan çocuklar, yaratılışındaki istikametini koruyacak, Yüce Yaratan’ın rızasına, insanlığın hayrına uygun bir hayat sürerek, neticede iki dünyada da kalıcı mutluluğu yakalayacaktır.

Dünyada geçici bir hayat süren insanın belki de en kalıcı eseri geride bıraktığı yararlı işler, iyilik ve güzelliklerdir. Elbette hepimiz, insan sevgisi, vatan ülküsü, millet aşkı ile yoğrulmuş, yararlı işler yapan, hayırlı eserler bırakan ve arkamızdan bizler için de hayır dualar eden çocuklar geride bırakmak ve geleceği onlara teslim etmek isteriz.

Bir eğitim-öğretim yılı sona erdi ve yaz dönemi başladı. Geleceğimizi kendilerine güvenle emanet edeceğimiz çocuklarımızı ve gençlerimizi İslâm dini hakkında zamanında ve doğru bilgi ile bilgilendirmeyi amaçlayan yaz Kur’an kursları bu dönemde ayrı bir önem taşımaktadır. Bu kurslarda görevlilerimiz, çocuklarımızı kendilerine verilmiş birer emanet olarak görmekte ve bu sorumluluk içinde davranmaktadır. Yaz kurslarında, tatil döneminde zaman ayırarak dinimiz konusunda bilgilenmek için kurslara gelen çocuklarımıza, usulüne uygun bir şekilde Kur’an’ı okuma ve anlamını öğrenme ile temel dinî bilgiler, insanî ve ahlâkî erdemler öğretilmekte, Peygamber Efendimiz, aile, millet ve insan sevgisi verilmekte, kendisiyle ve toplumla barışık olmanın yolları gösterilmektedir. Yaz Kur’an kurslarımızın eğitim-öğretim müfredatı, okutulacak kitaplar pedagojik usullere uygun olarak yenilenmiştir. Halkımızın kurslarımıza takdire şayan bir ilgi göstermesi ve destek vermesi görevlilerimizin hizmet aşkını ve gayretini daha da artırmaktadır. Bu itibarla çocuklarımızı geleceğe en güzel şekilde hazırlama gayreti içerisinde olan anne- babaları ve yaz tatilinde görevi başında olan din görevlisi mesai arkadaşlarımı bu anlamlı ve hayırlı çabalarından dolayı tebrik ediyor, bütün çocuklarımıza sağlık, esenlik ve mutluluk içinde hayırlı bir yaz tatili diliyorum.