Makale

Diyanet Hizmet Merkezi Projesi Cami Merkezli Gençlik Kulüpleri/ Camiler Gençleşiyor

Diyanet Hizmet Merkezi Projesi
Cami Merkezli Gençlik Kulüpleri/
Camiler Gençleşiyor

Halime KARABULUT
“Çocuğun, gencin, yetişkin ve yaşlının huzur içinde yaşayabileceği erdemli bir toplumun temelleri, din görevlilerinin cami merkezli oluşturacağı gençlik kulüpleri ile mümkün olacaktır.”

Bu projeyle din görevlileri, yalnız kulüpteki gençlerle değil, mahallenin bütün gençleriyle ve aileleri ile iletişime geçerler. Olumsuz akım ve cereyanlardan gençleri koruyacak etkinlikler düzenleyerek, onları bilgilendirip, bilinçlendirmeye gayret ederler.

Birlik Mahallesi Camii İmam-Hatibi, namaza durmadan önce dönüp arkasında saf tutan cemaate bakar. “Her zamanki cemaatim, geleli 3 ay oldu artmayan ve eksilmeyen cemaatim” diye iç geçirir ve namaza durur. Namazdan sonra evsizlerin mesken ettiği demiryolu rayları ve karayollarının iç içe geçtiği altgeçit-üstgeçit yumağı hâline gelen ve halk tabiriyle köprü altı denilen yere gider Ali Hoca.
“Onlar gelmiyorsa biz gitmediğimiz içindir. Demek ki ezanımız duyulmuyor. Köprü altlarının cazibe merkezi oluşundan değil, bizim cazip seçenek sunamayışımızdandır gençlerin camiye gelmeyişi” diyerek köprü altına varır genç imam. Az ötede pejmürde kılıklı bir adamı fark eder. Topladığı yiyecekleri kendisi gibi kimsesiz olan kedi ve köpeklerle paylaşırken köprü altını mesken edinen gençlerin kendisine baktığını görür. Adam, geri kalan yiyecekleri de gençlere verir. Bu manzaraya tanık olan Ali Hoca:
“Senin kadar olamadım be mecnun, senin kadar hayrım yok bu gençlere, bir de sana mahallenin delisi, bana da imamı diyorlar. Artık hiçbir mazeretim olamaz benim, hiçbir gerekçem olmayacak gençlere ulaşmamak için.
Ali Hoca, akşam ezanını okumak için camiye döner. Ezandan sonra iftar yapmak için eve değil, köprü altına gider. Sokaklarda yiyecek toplayan adam ortalıkta görünmez. Beş genç kucak kucağa kıvrılmış uyumaktadırlar. Gençlerden biri başını kaldırıp Ali Hoca’nın gözlerinin içine bakar endişeli bir şekilde. “Biz bir şey yapmadık” diyerek sıçrar yerinden. Onun yükselen sesiyle diğerleri de yerlerinden doğrulurlar. Ali Hoca kendisini tanıtır. “Birlik camii imamıyım” der demez, diğer bir genç sözünü böler. “Öyleyse burada işin ne hoca? Camine git!
Ali Hoca: “Yemeğe gidiyordum. Sizleri de davet etmek istedim. Misafirim olur musunuz bu akşam? Gençler birbirlerinin yüzüne bakarlar şaşkın şaşkın. Gençlerden biri:
“Biz aç değiliz, oruçlu hiç değiliz, sen iftarına git hoca” deyince, diğerleri onu tasdiklercesine başlarını öne doğru eğerler. İmam Efendi ısrar edince hep birlikte davete icabet ederler.
Yol boyunca konuşmadılar. Sessizlik dıştan bakılınca görünendi, her birinin beyninde şimşekler çakıyor, vicdanlar savaş alanıydı. Ali Hoca en şiddetlisini yaşıyordu, gerçeklerle ve vicdanıyla yüzleşmenin. İftarını açmıştı Ali Hoca, fakat ne yediğini bilmiyordu, daha doğrusu yemeğin tadı yoktu. Yapmak isteyip de bir türlü başlatamadığı projesini hayata geçirmeye kararlıydı artık. İftardan sonra çocuklara mesken tuttukları köprü altına kadar refakat eder.
Ali Hoca çocuklardan ayrıldıktan sonra camiye döner. Çocuklarla birlikte kalbini de bırakır köprü altına.
Ali Hoca, bir an önce hayata geçirmek istediği projesi için artık sabah olmasını dahi bekleyemezdi. “Çocuğun, gencin, yetişkin ve yaşlının huzur içinde yaşayabileceği erdemli bir toplumun temelleri, din görevlilerinin cami merkezli oluşturacağı gençlik kulüpleri ile mümkün olacaktır” tezinden hareketle başladığı projesini hazırlamıştı.
Ali Hoca, sabah namazından sonra ilk iş olarak imam arkadaşlarıyla buluşur. Gençlere yönelik yapmak istediklerini arkadaşlarıyla paylaşır. Ali Hoca ve arkadaşları camilerinde gençlik kulübü açmakla başlarlar işe.
Ali Hoca ve arkadaşları bu projeyle ne amaçladılar, neler yaptılar?
Ali Hoca ve ekibi bu projeyle, gençlerin kendi dindarlıklarını yaşamada, tanımlamada ve şekillendirmede aktif katılımını ve karar almalarını sağlamak ve onları, sekülerleşme, bireyselleşme, medya bağımlılığı, madde bağımlılığı ve illegal oluşumlardan korumak, sosyal-kültürel, sanatsal, sportif etkinlikler ile de, yetenek ve becerilerini geliştirmeyi, sağlıklı bireyler olarak topluma katılmalarını sağlamayı amaçlarlar.
12-30 yaş aralığında bulunan gençlerin katılımıyla oluşturdukları kulüplerde, cami imam hatibinin refakatinde günlük, haftalık ve aylık olarak hazırlanan faaliyetler bir bir uygulanmaya konulur.
Sabah namazı buluşmaları, hafta sonları toplu kahvaltılar, Kur’an tilaveti ve kitap okumaları… Müftü yardımcısının koordinesinde yapılan hadis, fıkıh ve tefsir dersleri, imam ve gençlerin aktif katılımıyla, beyin fırtınası yöntemiyle bir başka zevkli olur. İlmi programların yanı sıra sosyal-kültürel faaliyetler, sanat-spor aktiviteleriyle gençlerin iyi vakit geçirmeleri sağlanır. Gençlere dinî danışmanlık-rehberlik hizmeti sunulur. Bu hizmetleri yürütürken belli alanlarda uzmanlaşmaya gayret eden din görevlilerinden her biri, diğerinin camisinde gençlere hizmet sunmakta, bazen ilahiyat fakültesi öğretim görevlileri, bazen edebiyatçı-yazar, bazen şehrin mülki amirleri ve çeşitli meslek kuruluşlarından rehber kişiler ile vaiz ve müftüler aracılığıyla faaliyetler devam ettirilir.
Bu projeyle din görevlileri, yalnız kulüpteki gençlerle değil, mahallenin bütün gençleriyle ve aileleri ile iletişime geçerler. Olumsuz akım ve cereyanlardan gençleri koruyacak etkinlikler düzenleyerek, onları bilgilendirip, bilinçlendirmeye gayret ederler. Gençlere değerler eğitimini vermeye gayret eden Ali Hoca ve arkadaşları, gönüllü işadamları ve hayırseverlerin destekleriyle gençlerle Çanakkale, Konya, İstanbul gibi şehirlere geziler düzenler. Geçlerle iletişimi diri tutan din gönüllüleri, gençlerin mezuniyet törenlerine, askerliğe uğurlama, düğün ve taziyelerine varıncaya dek mutlu ve hüzünlü günlerinde yanlarında olurlar. Ramazan ayı başta olmak üzere, bayramlarda, kandil geceleri ve cuma günlerinde telefon ve sosyal medya araçlarıyla iletişimi sürdürürler.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri ve imam-hatip liseleri öğretmenleri ile bir araya gelen Ali Hoca ve arkadaşları, üniversite ve lise gençlerinin merak ettikleri konular ve kafalarına takılan sorular çerçevesinde, cep kitapları serisi ve gençlerin katılımıyla “Gençlik” dergisi hazırlamaya karar verirler.
Ve proje başlayalı henüz 6 ay olmuştu. Ali Hoca’nın cemaat profili değişmiş, sayısı artmıştı. Köprünün altında sular, üstünde de arabalar, trenler geçmeye devam ediyordu. Fakat değişen bir şey vardı. Cami cemaatinin değişmesiyle toplum da değişiyordu.