Makale

TAKLİTÇİLİĞİ DE YAPAMIYORUZ -EDEBİYAT YAZILARI-

TAKLİTÇİLİĞİ DE YAPAMIYORUZ
-EDEBİYAT YAZILARI-

Mustafa Mirza DEMİR


Bir milletin dili, o milletin ana yurdudur. Dil, toplumu meydana getiren unsurların başında gelir. Dolayısıyla dile, “düşünce tarzının, hayat anlayışının ve dünyayı algılama yetisinin söze ve yazıya dökülmüş biçimi” de denilebilir. Kültür hazinemiz olan dil, kolektif şuurun, millî değerlerin, inancın, sanatın, geleneğin ve kültürel miras dediğimiz tüm birikimin de sığınağıdır. Ayrıca dilimiz, kültürel mirasımızı muhafaza ettiği gibi gelecek nesillere aktarma vazifesini de başarıyla yürütür. Hâliyle kültürün oluşması, yaşaması, muhafazası ve yayılmasında en büyük görevi üstlenen dildir.
Edebiyatın ve şiirin en temel malzemesi olan dili, âdeta usta bir sarraf özeniyle ince ince, nakış nakış işleyen; dil, edebiyat ve fikir dünyamızın öncü isimlerinden biri de hiç şüphesiz, İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’dur.
Mehmet Akif, dilimizi kullanmadaki ustalığıyla kendini ispatlamış bir şiir ve nesir üstadıdır. Akif, Türkçeyi bütünüyle çok iyi bilir, dilimizi en sade ve en doğal hâliyle, yetkin ve kendine mahsus bir şekilde kullanırdı. Onun bütün eserleri çok zengin dil malzemelerini içerir. Akif her ne kadar şiirleriyle bilinen edebî bir şahsiyet olsa da nesirleri de en az şiirleri kadar akıcı, zengin, engin ve şiirseldir. Akif, iyi bir edip olmasının yanı sıra sosyal incelemeci ve gözlemcidir de. Yaşadığı dönemin sosyal hayatına, edebî camiasına, politik gelişmelerine ve ülke gündemine de kayıtsız kalamaz; bunlarla ilgili yazılar kaleme alır ve bu yazılar muhtelif mecmualarda yayımlanırdı. Bu yazılar, tarihten günümüze kadar bazen kısım kısım bazen de bir bütün hâlinde yayımlandı, günümüz Türkçesiyle birlikte okurlara sunuldu.
Onun bütün yönleriyle gerçek anlamda tanınması, bilinmesi ve okurunca anlaşılması açısından önemli çalışmalardan biri de Veysel Altuntaş’ın Edebiyat Yazıları üst başlığıyla yayına hazırladığı, Taklitçiliği de Yapamıyoruz eseri Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarından çıktı. Çalışmasında, Akif’in sadece edebiyatla ilgili yazılarını bir araya getirdiğini belirten Altuntaş, bu derlemeyi hazırlarken “Bir edebî eserin oluşumunda hangi aşamalara dikkat edilmesi gerekir?” sorusuna cevap arayan bir sıralama takip ettiğini de sözlerine ekliyor. Böylece bir yazarın veya yazar adaylarının yazarken hangi aşamaları takip etmesi, nelere dikkat ederek yazması gerektiği hususlarında da yol gösterici bir eser olmasını umut ediyor.
İcat, Mevzu; Muhayyileyi İşletmek; Plan; Tasvir ve Teşbih gibi makaleler, “Yazmak” başlığı altında toplanırken; “Gerçek Edebiyat” başlığı altında Muhasebe-i Edebiyye, Edebiyat, Mukallitliği de Yapamıyoruz ve İntikad yazıları yer alıyor. “Akif’in Nazarıdikkatinden” başlığı altında ise Sadi, Hasbihâl 1 ve 2, Gayet Mühim Bir Eser ve yine Hasbihâl isimli edebiyat yazıları yer alıyor. Son bölümler olan “Şiir Nasıl Okunur?” ve “Kaynakça” kısımlarıyla eser nihayete eriyor. Sebîlürreşâd, Çağlayan ve Sırât-ı Müstakîm gibi dergilerde yayımlanan edebiyat ve sanat yazılarını içeren bu kıymetli çalışma, genç yazarlara ve yazar adaylarına rehberlik edecek nitelikte hazırlanmaya gayret edilmiş. Yazıların bütününde sade, yalın ve millî bir güzergâh çizen Akif, şiirdeki ustalığını nesirde de fevkalâde ortaya koyuyor.
Mehmet Akif Ersoy’un, Türk dili ve edebiyatının inceliklerini ve güzelliklerini ortaya koyduğu edebiyat yazılarının derlemesi olan Taklitçiliği de Yapamıyoruz kitabını okuyucularımızın istifadelerine sunarken herkese iyi okumalar dileriz.