Makale

TAKDİM

TAKDİM

Mümin gönüllerin ilahi rahmet ile dolup taştığı, iyilik duygularının yoğunlaştığı, Müslümanların hayırda yarışarak kendilerini ramazanın manevi iklimine bıraktığı bir zaman dilimindeyiz. Ramazan ayı fıtratımıza nakşolunan iyilik, kardeşlik, yardımlaşma gibi duyguları ziyadeleştirerek insanı, insanın yurdu kılar. Mübarek ramazanda mazluma el uzatılır, ihtiyaç sahiplerinin hakkı gözetilir. Bu ay bir arınma ayıdır. Bireyselliğin ön plana çıktığı, bencilliğin ruhları örselediği modern dünyaya bir kurtuluş reçetesidir. Her yıl bereketiyle gelerek, Müslüman gönülleri canlandırır, bizlere af ve mağfiret kapılarını açar. Ramazan iyilikle harmanlanmış bir mekteptir âdeta, o, kadrimizi yücelten Kadir Gecesi ile müzehherdir. Bu mektebin gayesi de rıza-ı ilahiye mazhar olmaktır.
Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de “Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder…” buyurmuştur. (Nahl, 16/90.) Bir iyilik medeniyeti olan İslam medeniyeti de güzel sözden tebessüme kadar her türlü iyiliği sadaka olarak nitelendirmiştir. (Buhari, Sulh, 11.) İslam’ın iyilik tasavvuru Kur’an- Kerim ve sünnet-i seniyye ile şekillenmiş, sorumluluk bilinci ile harmanlanmış ve hayatın nihai gayesini anlama gayretiyle inşa edilmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.), “Allah’ım! Yaşamayı benim için her türlü iyiliği artırma vesilesi yap. Ölümü de benim için her türlü kötülükten kurtuluş sebebi yap!” (Müslim, Zikir, 71.) duasıyla bizlere iyilik için yaşamanın bir varoluş gayesi olduğunu göstermiştir.
Diyanet Aylık Dergi olarak bu ay dosyamızda “İyilik Ayı Ramazan” konusunu ele aldık. Dr. Şaban Kondi, dosyamızda “Kötülüğü İyilikle Savmak” yazısıyla yer aldı. Kur’an’ın hedeflerinden birisinin de, insanlar arasındaki ilişkilerin iyilik esasına dayandığı bir toplum inşası olduğunu vurgulayan Kondi, İslam’ın, kötülüğe karşı iyilikle mukabelede bulunmayı ahlaki bir ilke olarak tavsiye ettiğini, kötü ile değil, kötülükle mücadele ederek ötekinin de iyiliğini istediğini vurguladı. Doç. Dr. Ayşe Betül Oruç, “İlahi Vahyin İyilik Çağrısı” ile dosyamıza katkı sundu. “Emr-i bi’l-maruf nehy-i ani’l-münker” ilkesini ele alan Oruç, ayetlerin ışığında Yüce Rabbimizin iyilik çağrısını aktardı. Abdulbaki İşcan, “Ramazanla İyileşmek” yazısında ramazan ayının, iyiliğin tesisinde Müslümanlara yol göstericiliği üzerinde durdu.
Bu ayki söyleşimizi TDV Genel Müdürü İzani Turan Hocamız ile gerçekleştirdik. Turan, ramazan ayının bizlere sunduğu iyilik iklimini açıklarken kötülüğü savmanın da iyiliğin bir cüzü olduğunu belirtti.
Sizleri birbirinden kıymetli yazarlarımızla baş başa bırakırken ramazan ayının tüm Müslümanlara esenlik getirmesini diliyor, Kadir Gecenizi tebrik ediyoruz. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 110. yıl dönümünü kutlarken Çanakkale şehitleri başta olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.
İyiliğin hayatımızın tamamını teşmil bir erdeme dönüşmesini, dünyada yaşanan haksızlıkların ve zulmün, Müslümanlar eliyle son bulmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz.
Bereketli okumalar…

Cafer Tayyar DOYMAZ