Makale

DURUŞUNU BOZMAYAN ADAM MEHMET AKİF ERSOY

DURUŞUNU BOZMAYAN ADAM
MEHMET AKİF ERSOY


Mustafa Mirza DEMİR


İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, bu milletin zihninde ve gönlünde taht kurmuş, hafızasında ve ruhunda derin izler bırakmıştır. Akif, kuvvetli kalemi, eserleri ve maneviyatıyla kendini aziz milletine adamış, gerek hissiyatı ve fikriyatıyla gerekse öncülüğüyle Millî Mücadele’nin âdeta manevi önderlerinden olmuştur. Anadolu insanının yeniden dirilişine ve küllerinden doğan bir milletin şahsiyet inşasına bayraklık eden Akif, her zaman Müslüman duruşunu ilke edinmiş; “Gerçek bir mümin asaleti nasıl olmalıdır?” sorusunun en güzel cevabını varlığıyla ve eserleriyle ortaya koymuştur.
Vatanını, milletini ve tarihini seven, haksızlığa ve zulme asla tahammülü olmayan asil duruşunu hiçbir zaman bozmamış, her zaman milletini bir arada tutma, ayrılık ve çatışmaları bertaraf etme gayretini göstermiş, sadece milletin değil ümmetin de birlik ve beraberliğinin en büyük savunucusu olmuştur. Yüce Allah’a bağlılığını, kendi milletine güvenini ve bağımsızlığa olan inancını kaleme almakla kalmamış, âdeta bütün dünyaya haykırmıştır. Sadece eserleriyle değil, örnek hayatıyla da çağlar aşan bir etki alanına sahip olan Akif duruşuyla, eserleriyle, hayatıyla gönüllerde ve zihinlerde hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde yaşadı ve 27 Aralık 1936’da sessizce Hakk’a yürüdü. Ruhu şâd olsun.
Millî Şair Mehmet Akif’in vefatının 88. seneidevriyesinde okurlarımıza takdim etmek istediğimiz eser, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları arasında yerini alan ve Mehmet Nezir Gül’ün kaleminden, Duruşunu Bozmayan Adam: Mehmet Akif Ersoy. Gül, eserin ön sözünde yer alan, “…Akif’i tanımamız gerekiyor. Hakkında binlerce kitap ve makale yazılmış bir insan olmasına rağmen yine de onu yeterince tanıdığımızı söyleyemeyiz… Milletimizin, özellikle gençlerimizin onu tanıması, örnek alması gerekiyor. Bu bizim için dinî, millî, tarihî ve edebî bir görevdir.” ifadeleriyle kitabın yazılış amacını özetliyor. Yazar, Mehmet Akif’i ve eserlerini bütün yönleriyle inceleyen çalışmasını dört bölümde ele alıyor. Eserin giriş kısmında şairin portresini çizmeye çalışırken onun yokluk ve hasretle geçen hayatına değiniyor. “Örnek Kişiliği” başlıklı ilk bölümde şairin doğruluğu, dürüstlüğü, sözünde duruşu, nezaketi, samimiyeti, dinine ve milletine olan bağlılığı, mizahı, musikiyi ve sporu seven yapısı gibi karakteristik özelliklerini anlatıyor. İkinci bölüm, “Sosyal ve Mücadeleci Kişiliği” başlığıyla genel olarak Akif’in “aksiyoner” tarafını ele alırken “Fikir Dünyası” başlıklı üçüncü bölüm ise şairliği, hikâyeciliği, vatan ve millet sevgisi, kültür ve medeniyet anlayışı gibi şairin fikrî yönünü inceliyor. Son bölüm, Safahat, İstiklal Marşı ve Çanakkale Şehitlerine eserleri başta olmak üzere Akif’in pek çok kıymetli eserini içeriyor. Mektupları, tercüme çalışmaları ve yarım kalan yazı işleri de dâhil… Mehmet Akif kronolojisi, hakkında söylenenler, şiirlerinden bir seçki ve kaynakça kısımlarıyla eser son buluyor.
Mehmet Akif’i bütün yönleriyle ele alan ve onu her neslin tanıyıp anlaması için önemli katkılarda bulunan bu kıymetli eseri okurlarımızın istifadelerine sunar, herkese keyifli okumalar dileriz.