Makale

Editörden / From The Editor

Editörden / From The Editor

Diyanet İlmî Dergi’nin değerli okurları! Bu sayımızda akademik camiaya katkı sunacağını düşündüğümüz on iki makaleyi istifadenize sunuyoruz.

Nesrişah Saylan, “Abdullah b. Abbas’ın Kıraat İlmindeki Yeri” isimli çalışmasıyla Hz. Peygamber’den ve sahâbenin ileri gelenlerinden ilim tahsil etmesiyle bilinen âlim sahâbi Abdullah b. Abbas’ın sahih ve şâz kıraatlar konusundaki yaklaşımlarını ortaya koymaktadır. İsmail Karagöz “Necm Sûresinin Otuz İkinci Âyetinde Geçen ‘Lemem’ Kelimesi Bağlamında Küçük ve Büyük Günah Meselesi” adlı makalesiyle ‘lemem’ kavramının anlam katmanlarında yer alan konuları tefsir ilmi cihetinden irdelemektedir. Zakir Aras, Osmanlı dönemi şeyhülislamlarından Sâdî Çelebi’nin tefsir alanındaki ilmî yetkinliğini ve birikimini yansıttığı haşiye türü bir risalesini “Fâtiha Sûresi Tefsiri: Sâdî Çelebî’nin (ö. 945/1539) er-Risâletü’s-sa‘diyye Adlı Eserinin Tahlil ve Tahkiki” isimli araştırmasıyla ilim dünyasının dikkatine sunmaktadır.

Modern dönemde uluslararası ilişkilerin baş faktörü kabul edilen diplomasinin bir alt unsuru sayılan dinî diplomasiyi taşıması gereken niteliklere göre Yusuf Ay, “Modern Diplomasi Çerçevesinde Hz. Peygamber’in Diplomatik Stratejileri ve Dinî Diplomasinin Önemi” adlı makalesiyle değerlendirmektedir.

Ramazan Kılıç-Mehmet Turan, “Klasik Arap Dil Metodolojisinde Hadislerle İstişhâd: Sîbeveyhi Örneği” isimli çalışmalarıyla Arap dilinin gelişiminde köşe taşı kabul edilen dilbilimci âlim Sîbeveyhi’nin el-Kitâb adlı eserinde dil konularına yaklaşımını hadislerin istişhad için kullanımı özelinde ele almakta ayrıca hadisin dilbilim için istişhad konusu yapılıp yapılamayacağına dair doyurucu bilgiler vermektedirler.

“Mâtürîdî Kelâmcı Semerkandî’de İnsan Fiilleri ve Hüsün-Kubuh” adlı makalesiyle Mehmet Fatih Özerol, kelâm ilminin önemli bir konusunu, Semerkandî’nin yaklaşımları özelinde irdelemektedir.

Edibe Taş, “Tasavvuf Kavramı Üzerine Yazılan Makalelere Yönelik Bibliyometrik Bir Analiz” isimli makalesinin amacını; “bibliyometrik analiz yöntemiyle tasavvuf kavramının yer aldığı akademik çalışmaların kapsamını, dağılımını ve etkisini anlamak, bu alanda öne çıkan çalışmaları ve yazarları belirlemek, ayrıca tasavvuf konusundaki akademik literatürün zaman içindeki değişimini ortaya koymaktır.” şeklinde ifade ederek alana katkı sunmaktadır.

“Abdülvâhid b. Zeyd’in Hayatı, Zühd Anlayışı ve Tasavvuf Tarihindeki Yeri” isimli çalışmasıyla Ahmet Arslan, ilk mutasavvıflar içerisinde yer alan bir ismi, tasavvufa dair yaklaşımlarına atıfla dikkatlerimize sunmaktadır. Ömer Gök-Emre Töre, “Beyzâde Mustafa’nın Menâsikü’l-hacc Adlı Eseri” adlı makaleleriyle sûfî kimliğe sahip bir âlimin hac ve umre yolcularına rehberlik etmek için kaleme aldığı eserini, yararlandığı kaynaklar ve üslup açısından araştırmakta, orijinal metni ve latinize edilmiş hâlini de ilgililerin dikkatine arz etmektedirler.

Şeyma Şengül-Eyüp Şimşek, “Öğreticilere Göre Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Uygulamasına İlişkin Sorunlar” adlı çalışmalarıyla 2014 yılından itibaren örgün eğitimle birlikte verilmeye başlanan hafızlık eğitiminde yaşanan sorunları, öğreticiler üzerinden nitel araştırma yöntemiyle incelemekteler.

“Peseschkian’ın Psikoterapi Modelinin Manevi Danışmanlık ve Rehberliğe Uyarlanması” isimli makalesiyle Fatma Balcı Arvas, Nossrat Pesesckian’ın insanın iyi yönünü önceleyerek geliştirdiği psikoterapi modelini manevi danışmanlık ve rehberliğe katkı boyutuyla çalışmasının mihveri edinmektedir.

Onur Şimşek, “Sustaınability Aspects in Mosque Archıtecture: From the Beginnings to the Present” adlı İngilizce makalesiyle cami mimarisindeki sürdürülebilirlik unsurlarını, tarihî camilerin yapı ve coğrafya özelliklerine dayalı bir şekilde tartışmaya açmaktadır.

Prof. Dr. Huriye Martı