Makale

EDİTÖRDEN

EDİTÖRDEN

Diyanet İlmî Dergi’nin değerli okurları,

İlmî dergi ailesi olarak; 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli on bir ilimizi ve yaklaşık on dört milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen deprem felaketinde yitirdiğimiz canlara Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar, yakınlarını kaybedenlere ve milletimize metanet ve sabr-ı cemil niyaz ediyoruz. Allah bir daha bu tür felaketlerle bizleri imtihan eylemesin.

2023 yılı ilk sayımızda ilim dünyamıza katkı sağlayacağını ümit ettiğimiz on iki makaleyi istifadenize sunuyoruz. Faruk Görgülü, “Kur’ân’ın Anlaşılmasında İnanç ve Ahlâk Kaynaklı Engeller” isimli makalesinde hayata rehber olma özelliğine sahip Kur’ân- Kerîm’i anlamanın ön şartı olarak iman ve ahlâka vurgu yaparken, küfür, şirk ve ön yargı gibi hususların bu anlamayı engelleyici yönlerine değinmektedir. “el-Hüseyin b. el-Fadl el-Becelî’nin Hayatı, Tefsirciliği ve Tefsir Tarihine Etkisi” adlı makalesiyle Enes Büyük, kendisinden sonraki birçok müfessiri etkileyen Becelî’nin tarihî ve ilmî kişiliğini ortaya koymaktadır. Makale, tefsir-te’vil ayrımının Mâtürîdî öncesi dönemde yapıldığına tarihî verilerle işaret etmektedir. Abdulhekim Ağırbaş, “İlahiyat/İslami İlimler Fakültelerinde Kur’ân Okuma ve Tecvid Dersleri Eğitim-Öğretimiyle İlgili Tespitler, Teklifler (ÇAKÜ İslami İlimler Fakültesi Örneği)” isimli çalışmasıyla fakültelerde Kur’ân eğitiminde karşılaşılan problemleri irdelemekte, çözüme ilişkin tespitler yapmakta ve uygulamaya yönelik tekliflerde bulunmaktadır.

Rabia Yıldırım ve Sümeyye Sevinç’in kaleminden dergimize giren, “Tefsir Öğretiminde Metin Analiz Yönteminin Kullanımı (Özel Öğretim Yöntemleri Açısından Bir Yaklaşım)” adlı makalede yazarlar, hazırladıkları metin analiz şablonuna uygun bir şekilde Zemahşerî’nin Keşşâf isimli eserini inceleyerek akademiye teklif ettikleri yöntemlerini örneklendirmektedir. Tasavvuf tarihinin önemli simalarından olan Kuşeyrî’nin zahiri yöntemi göz ardı etmeden ortaya koyduğu işârî tefsir metodunu zekât âyetleri özelinde inceleyen “Kuşeyrî’nin Letâifü’l-İşârât’ında Zekât Âyetlerinin İşârî Yorumu” isimli çalışma, Mahmut Kayış ve Gökhan Atmaca imzası taşımaktadır.

Abdullah Çelik, hadis öğreniminde önemli bir konuma sahip olan hadis halkalarını “Şam Emevî Câmii ve 17. Yüzyıldan Günümüze Nesr Kubbesi Altında Hadis Halkaları” makalesiyle konu edinmektedir. “Telkinin Mahiyeti ve Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi” adlı makaleyle Yahya Solmaz ise telkin konusu etrafında şekillenen fıkhî müktesebata dair bir çalışma ortaya koymaktadır. İhsan Akay, fıkıh tarihinde aynı ad ve lakaba sahip olmaları sebebiyle birbirleriyle karıştırılan Kaffâl lakaplı âlimleri, yetiştikleri çevre, ilmî kişilik ve Şafiî mezhebine katkıları açısından “Üç Kaffâl ve Şâfiî Mezhebine Katkıları” isimli çalışmasıyla incelemektedir. Tıp alanındaki teknik gelişmelere paralel olarak şekillenen organ nakli konusunda İslâm dünyasında yaşanan ilmî tartışmalara ve tercihlere Merve Özaykal, “Ölüden Organ Naklinde Tartışmalı İki Fıkhî Mesele: Ölü Bedene Müdahale ve Beyin Ölümü” adlı makalesiyle ışık tutmaktadır.

Fatih Ulugöl, “Nesefî’nin Medârikü’t-Tenzîl Adlı Tefsirinde Arap Gramer ve Belâgatiyle İlgili Konulara Yapılan İşaretler” adlı çalışmasıyla alana katkı sunmaktadır. “Seci Sanatının Kullanım Alanları ve İslâmî Dönemde Seci Sanatına Yaklaşımlar” isimli makaleyle Yaşar Fatih Akbaş ise nesirde kullanılan bir belâgat sanatı olan seci hakkında İslâm edebiyatçıları tarafından yapılan tartışmalara değinmektedir. Son olarak Mustafa Alıcı, Yahudilerin, tarihleriyle eş zamanlı gelişen ve şekillenen tanrı anlayışlarını incelemekte, “Yaşayan Tanrı’dan Suskun Tanrı’ya: Yahudilik’te Tanrı Yahveh’in Tarihsel Gelişimi” adlı makalesini istifademize sunmaktadır.

Dergimizin akademi dünyamıza ve okurlarımıza faydalı olması temennisiyle…

Prof. Dr. Huriye Martı