Makale

KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI

Gülsüm KARAPINAR

BİR KAVRAM ÜÇ YORUM

Yalnızlık
Yalnızlık tüm seçkin zihinlerin yazgısıdır: Zaman zaman bundan yakınacaklardır, ama her zaman kötünün iyisi diye bunu seçeceklerdir.
Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar,
Arthur Schopenhauer
Yalnızlık, kalabalığa karşı duyulan nefrete, kalabalık, yalnızlıktan duyulan bıkkınlığa çare olur.
Hoşgörü Üzerine - Ruh Dinginliği Üzerine, Seneca
Yalnızlık başkalarıyla ilişkimiz üzerine düşünebileceğimiz ve onlara gerçekten ne kadar ihtiyacımız olduğunu hissedebileceğimiz bir alan yaratır.
Yalnızlığın Felsefesi,
Lars Svendsen

TAKVİM YAPRAĞI

Ömer Nasuhi Bilmen vefat etti.
(12 Ekim 1971)
Ankara başkent oldu.
(13 Ekim 1923)
Fotokopi icat edildi.
(22 Ekim 1938)
Posta ve telgraf teşkilatı kuruldu.
(23 Ekim 1840)
Cumhuriyet ilan edildi.
(29 Ekim 1923)

MERAK EDİYORUM
Ağız Neden Kokar?
Dünya nüfusunun yaklaşık % 25’i ağız kokusu problemi yaşıyor. Yapılan araştırmalara göre bir insanın ağzında en az 100-200 bakteri türü bulunuyor. Ancak bu bakterilerin hepsi sanıldığı gibi kötü kokuya sebep olan moleküllerin oluşumunda doğrudan rol almıyor.
İnsan nefesinde 150’den fazla farklı kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasallardan kokusu çürük yumurtaya benzeyen hidrojen sülfür ve çürümüş lahanaya benzetilen metil merkaptanın ise ağızda oluşan kötü kokunun nedeni olduğu düşünülüyor. Ağızda kalan yemek parçacıklarındaki protein temelli bileşikler ile ağızdaki ölü epitel ve kan hücreleri, bakteriler tarafından parçalanarak amino asitlere ardından sülfür bileşiklerine dönüştürülüyor.
Ağız temizliğine dikkat etmek, ağızda kötü koku oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca araştırmalar yeşil çay, nane gibi bazı bitkilerin sülfür bileşiklerinin oluşumunu engellediğini gösteriyor.


NELER OLUYOR HAYATTA?
Arı Ürünleri Kemoterapinin Yan Etkilerini Azaltıyor
Kemoterapide kullanılan ilaçların çoğunun yan etkileri bulunuyor. Bunların başında karaciğer ve böbrek hasarları geliyor. Fakat bilim insanlarından müjdeli bir haber var. Kemoterapinin dokularda yol açtığı hasarın arı ürünleri kullanılarak en az seviyeye indirilebileceği bilimsel çalışmalarla kanıtlandı.
Erciyes Üniversitesi Onkoloji ve Üroloji bölümleri iş birliği ile bazı kemoterapi ilaçlarının böbrek ve karaciğer hasarı üzerine etkisini araştıran bir çalışma yapıldı. Propolisin hem karaciğerde hem böbrekteki hasarları önlediği, bununla birlikte perganın (arı ekmeği) da meme kanserinde ve başka kanser türlerinde de benzer etkiler gösterdiği tespit edildi. Çoğu deney hayvanları üzerinde olmak üzere yapılan çalışmalarda bu ürünlerin kemoterapiden önce alındığı zaman daha çok koruyucu etkisi olduğu, kemoterapiyle alındığı zaman kemoterapinin etkisini azaltmadığı, kemoterapiden sonra alınınca ise hasarı en aza indirdiği görüldü.


BİR ACAYİP KELİME
Pistantrofobi
Pisantrofobi geçmişte yaşanan kötü deneyimler sebebiyle insanlara güvenme konusunda yaşanan büyük korkudur. Kimse durup dururken “Bundan sonra kimseye güvenmeyeceğim.” diye karar almaz. Genellikle, gerçekten güvendiği biri tarafından incitilmiş, hayal kırıklığı yaşamıştır. Pistantrofobiden muzdarip olanlar karşılaştıkları herkes hakkında şüpheci olma eğilimindedirler. Mutlu bir ilişki kuramaz, mutlu ilişkilerin bir yanılsama olduğuna inanırlar. Çok fazla düşünürler. Her şeyin ters gideceğine katı bir şekilde inanırlar. Güvensiz olduklarından çok çabuk kıskanan bir kişiliğe sahiptirler. Kendilerini koruma önlemi olarak etrafına duvarlar ve çitler örerler.
Pistantrofobi, ölçülü olduğunda kişilerin başını tekrar belaya sokmaktan koruyabilir. Ancak aşırıya gittiğinde sorun olur, her türlü ilişkide mutlu olma şansınızı mahvedebilir.
Pistantrofobiden muzdarip olduğunuzu düşünüyorsanız korkuyu neyin tetiklediğini anlayın; her şeyin zamana ihtiyacı olduğunu unutmayın, olumlu düşünceleri harekete geçirin ve kendi başınıza hâlledemeyecek kadar fazlaysa yardım alın.

EĞRİSİ DOĞRUSU
Antreman Antrenman
Dolayısiyle Dolayısıyla
Mundar Murdar
Herhangibir Herhangi bir
Nalet Lanet