Makale

GÜZEL GÖRÜNÜMÜYLE GÜLLER

GÜZEL GÖRÜNÜMÜYLE
GÜLLER

Şule TÜZÜN

Güzel görünümüyle göz dolduran gülün tarihi insanlık tarihinden öncesine dayanır. Balkonlarımızdan ev bahçelerine, parklara kadar hemen hepimizin tercihidir güller. Her bitkinin olduğu gibi güllerin de bakımı için bilmemiz gerekenler var. Bunlara kısaca değinelim…

Işık

Gül bitkisi 6-8 saat günlük ışık alması gerekiyor. Bahçemizde güneş alan saksıda yetiştiriyorsak bol ışık alan yerleri tercih etmeliyiz.

Sulama

Güller suyu seven bitkilerdir. Kışın sulanmayan bitkimizi mart ayından itibaren yavaş yavaş sulamaya başlayıp havalar ısındıkça sulamayı artırmalıyız. Mayıs ayından itibaren ağustos ayının sonuna kadar sulamayı kesmememiz gerekiyor. Güllere suyu verdiğimiz zaman suyun toprağın 25-30 cm derinine kadar indiğinden emin olmalıyız. Eğer saksıda yetiştiriyorsak iki sulama arasında bitkinin toprağı kurumamalı ve yapraklarından sulama yapmamaya özen göstermeliyiz. Özellikle akşam yaptığımız sulamada yapraklarından sulamışsak ve bitkimiz bu şekilde serin havaya maruz kalmışsa birtakım hastalıklara davetiye çıkarmış oluruz.

Gübreleme

Sağlıklı ve hoş görünümünü korumak için yaz aylarında belli dönemlerde mutlaka gübre vermeliyiz. Bu sayede hastalıkların bitkimize bulaşması azalır ve bitkimizi böceklerin zararlı etkisinden de korumuş oluruz. Kış aylarında ve ilkbahar başlarında güllerimizin çanaklarına yanmış hayvan gübresi verebiliriz. Yaz aylarında ise 20-20-20 mikro element ya da 18-18-18 artı mikro element dediğimiz dengeli gübrelerden bir litre suya bitkinin büyüklüğüne göre 3 ya da 4 çay kaşığı koyup çalkalayarak erittikten sonra güllerimize verebiliriz. Doğal yollarla da güllerin besin ihtiyacını karşılayabiliriz. Bunun için ihtiyacımız olan, muz kabuğu. Muz kabuğu; başta kalsiyum, magnezyum ve fosfor olmak üzere birçok element bakımında zengindir. Muz kabuğunu içinde su olan bir kaba koyup iki hafta kapalı kavanozda bekletelim. Oluşan suyu güllerimize verebiliriz. Diğer bir yöntem ise muz kabuklarını güneşte kurutup yaptığımız çanaklara gömmektir.

Budama

Budamayı verimsiz yaşlı kurumuş dal veya çiçeklerin bitkiden uzaklaştırılması olarak tanımlayabiliriz. Her bitkide olduğu gibi güllerde de önemli bir takım budama teknikleri var. Güllerde budamayı bitkimizin görsel kalitesini artırmak için ve sağlıklı yetişmesi için yaparız. Budamayı gözler uyanmadan kış sonu ve ilkbahar başında (şubat-mart) yapmak gerekir. Yaz aylarında budama yapmamalıyız, sadece kurumuş dalları ve solmuş çiçekleri bitkimizden uzaklaştırmak yeterli olacaktır. Peki nasıl kesmeliyiz goncaları? Öncelikle makasımızı çamaşır suyuyla dezenfekte etmemiz gerekiyor. Kesmeye karar verdiğimiz dalın yukardan aşağıya doğru ilk beş parçalı yaprağının yarım cm üzerinden (dışa dönük göze denk gelmeli) verev kesmeliyiz. Özellikle kalın dalları budadıktan sonra kestiğimiz yere bakır sülfat yani sulandırılmış göz taşı sürersek budanan yerin geriye doğru kurumasını engellemiş oluruz.