Makale

KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI

Gülsüm KARAPINAR

BİR KAVRAM ÜÇ YORUM

Gençlik

Geleceğin, geleceğin ta kendisi olan "bilinmez" karşısındaki gülümsemesidir gençlik.

Sefiller, Victor Hugo

"Gençlik... Gelip geçti... Bir günlük süstü;

Nefsim doymamaktan dünyaya küstü.

Çile, Necip Fazıl Kısakürek

Gençlik, yüzünü adaletsizlikten yana çevirince vicdanın aynasından kendine bakmaktan korkar, olgunluk çağı ise kendini bu aynada görmüştür; hayatın bu iki safhası arasındaki fark buradan gelir.

Goriot Baba, Honore de Balzac

EĞRİSİ DOĞRUSU

X √

Azerbeycan Azerbaycan

Eşkiya Eşkıya

Farzımahal Farzımuhal

Melemen Menemen

Kurdale Kurdele

NELER OLUYOR HAYATTA?

Kan Şekeri Ölçümüne İğnesiz Çözüm

Avustralyalı bilim insanları güneş pilleri üzerinde çalışırken tesadüf eseri kan şekerinin tükürükle de ölçülebileceğini fark etti ve kan şekerini acısız ölçen bir test geliştirdi. Newcastle Üniversitesinde geliştirilen bu test, iğneli testlere gerek bırakmıyor; tükürükle kan şekerini ölçebiliyor.

Diyabet hastalarına ayrı bir konfor getirecek test, acısız ve düşük maliyetli glukoz ölçüm dönemini başlatacak görünüyor. Diyabetlilerin sıkıntılarını gidermek açısından daha iyi sonuçları beraberinde getirme umutlarını da taşıyor.

MERAK EDİYORUM

Saç, Kaş ve Kirpikler Neye Göre Uzar?

Bedenimizdeki bütün kıllar, saçlar dâhil, sanıldığı gibi sürekli uzamaz. Kılın türüne göre uzamanın devam ettiği ve durduğu farklı evrelerden oluşan bir döngü söz konusudur.

Büyüme evresinin süresi saçlarda 2-6 yıl arasında değişir. Bu evrede saç telini üreten hücreler oldukça etkindir, her 24 saatte bir bölünürler. Saç, günde ortalama 0,35 milimetre uzar. Daha sonra büyüme aniden durur (geçiş evresi). Birkaç gün süren bu evrede saç kökleri küçülür, saç telinin kan damarlarıyla bağlantısı zayıflar. Saçlarda büyümenin durduğu üçüncü evre ise 1-4 aydır. Saç tellerinin kolayca koptuğu duraklama evresinden sonra tekrar büyüme evresi başlar. Saç köklerinin her biri bu evreleri geçirir. Sonuç olarak saçlarımız yaklaşık %85’i büyüme, %1’den daha azı geçiş, %10-15’i ise duraklama evresindedir.

Büyüme evresinin süresi kaşlarda ve kirpiklerde saçlara oranla çok daha kısadır. Örneğin kirpiklerde büyüme evresi ortalama 30 gündür. Büyümenin durduğu evre ise daha uzundur. Kaşlarda duraklama evresi ise birkaç yıl sürer.

İnsanlarda bu evrelerin süreleri kişiden kişiye kalıtsal olarak değişiklik gösterebilir.

TAKVİM YAPRAĞI

İmam Birgivi vefat etti.

(3 Eylül 1573)

Prof. Dr. Şerif Mardin vefat etti.

(6 Eylül 2017)

Osmanlı’da telgraf haberleşmesi başladı.

(10 Eylül 1855)

Barometre icat edildi.

(13 Eylül 1647)

Radar icat edildi.

(15 Eylül 1940)

BİR ACAYİP KELİME

Trombosit

Trombositler, vücutta kanamanın durdurulması ve damar yatağında kanın pıhtılaşması işlevini gören kanın renksiz hücre parçalarıdır (kan pulcukları). Kandaki trombosit oranı düşük olduğunda vücutta herhangi bir kanama meydana gelirse kanın pıhtılaşması zorlaşır, yüksek olduğunda pıhtılaşma hızlanır. Dolayısıyla her iki durum da kişi için ciddi tehlike oluşturabilir.

Trombositler, kemik iliğindeki megakaryosit adı verilen hücreler tarafından üretilir. Herhangi bir damarda yaralanma olduğunda ilk önce birbirlerine ve daha sonra da yaralanmanın olduğu uç noktaya yapışarak trombosit plağı oluştururlar. Plak oluşmadığı takdirde kanamanın durması uzun sürebilir ve kan kaybı hayati tehlike oluşturabilir..

Yetişkin bir insanın 1 mm³ kanında ortalama 150.000 ila 450.000 trombosit bulunur. Her trombositin ömrü ortalama 7 ile 10 gün arasındadır. Görevi sona eren trombositler ise dalakta ayrıştırılır. Bu nedenle dalağın zarar görmesi ya da fazla çalışması trombosit sayısını doğrudan etkileyebilir.