Makale

KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI

Gülsüm KARAPINAR

BİR KAVRAM ÜÇ YORUM

Sanat

Ölüm

Ölüm, büyük nura kavuşmaktır…

Sefiller, Victor Hugo

Ölüm, kötü adamın yaşayışının sonudur, iyi adamın ise başlangıcıdır.

Emile, Jean-Jacques Rousseau

Ölüm, biriktirdiğimiz şeylerin altında kalmak olmalı…

Uçuş Denemeleri, İbrahim Tenekeci

EĞRİSİ DOĞRUSU

X √

Kaparo Kapora

Komidin Komodin

İlla ki İllaki

Kontür Kontör

Müstehak Müstahak

NELER OLUYOR HAYATTA?

İyot Yetersizliğine Dikkat

İnsan vücudunda çok az bulunan, büyüme ve gelişme için gerekli olan iyot, çeşitli besinler, su ve deniz ürünleri tüketimiyle vücuda alınıyor. Vücut, iyoda çok az miktarda ihtiyaç duysa da bu miktar, kişinin yaşamı için önem taşıyor. İyodun büyüme ve gelişme, beynin, sinir sisteminin normal çalışması, vücut ısısının düzenlenmesi, vücut enerjisinin kontrol edilmesi gibi birçok alanda görevleri bulunuyor.

İyot yetersizliği, çeşitli hastalıklara sebep olabiliyor. Bunun en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları arasında doğurganlık çağındaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar yer alıyor. Bebek ve çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliği, zekâ düzeyinin akranlarına göre en az 13,5 puan daha düşük olması, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma gibi sağlık problemleri gözlenirken gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artış yaşanabiliyor.

Bu kapsamda, birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de vatandaşlar iyotlu tuz tüketimine teşvik ediliyor. Sağlık Bakanlığı, 1994’ten beri "İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı" yürütüyor. Program kapsamında, sofralık tuzların tamamı iyotlanıyor.

MERAK EDİYORUM

Göz Çevremiz Neden Morarır?

Cildimizin kalınlığı ortalama 2 milimetreyken, göz çevresinde bu değer yaklaşık 0,5 milimetreye düşer. Bu durum, göz çevresindeki derinin daha şeffaf olmasına, dolayısıyla damar ağlarının daha belirgin şekilde görünmesine neden olur. Yaşlandıkça cildin esnekliğinin azalması ve incelmesi sonucu gözün etrafındaki mavi-mor renk koyulaşır. Oluşan mor halkaların bir diğer nedeni, deriye rengini veren melanin miktarının göz çevresinde fazla olmasıdır. Melanin fazlalığının nedeni, genetik ya da güneşe maruz kalma, düzensiz uyku, sigara ve alkol kullanımı gibi dış etkenler olabilir.

Göz çevresinde oluşan morluklar, vücutta ortaya çıkan alerjik reaksiyonların belirtilerinden biri de olabilir. Yanma, kaşıntı ve tahrişe neden olan bu durum sonucu göz çevresinde koyulaşma ortaya çıkabilir.

TAKVİM YAPRAĞI

Nurettin Topçu vefat etti.

(01 Temmuz 1975)

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü açıldı.

(03 Temmuz 1988)

Türk Dil Kurumu kuruldu.

(12 Temmuz 1932)

TÜBİTAK kuruldu.

(17 Temmuz 1963)

Diyanet TV yayın hayatına başladı.

(19 Temmuz 2012)

BİR ACAYİP KELİME

Mitomani

Yunanca muthos (efsane) ve Latince mania (delilik) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen mitomani, yalan söyleme alışkanlığıdır. Hastalığa sahip kişilere mitoman denir. Mitomani, ilk kez 1891 yılında Alman doktor Anton Delbrueck tarafından tanımlanmıştır. Üzerinde çok fazla çalışma yapılmış bir konu değildir.

Mitomanlar yalan söylediklerinin farkında değildirler; hayal gücüyle ürettikleri düşüncelerin gerçekliğine inanırlar. Çocuklarda normal karşılanan bu durum, yetişkinler için patolojiktir. Normal insanlar yalan söylediklerinde utanç ve suçluluk duyabilirler ancak mitomanlarda böyle bir durum yoktur. Onlar, yalan söyleyerek kendilerini önemli bir insan veya kahraman gibi gösterirler. Eski yalanlarını desteklemek için de sürekli yeni yalanlar uydururlar. Yalan söylemelerinde çoğu zaman bir amaç yoktur. Yani yalan söyleyerek kâr elde etmezler. Mitomanlar, üstün sözel yeteneğe sahiptirler. Hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik ve intihal suçlarını işleyenler arasında mitomanlar tespit edilmiştir. Özellikle telefon dolandırıcılarının bu grupta olduğu düşünülmektedir.

Mitomaninin toplumda görülme oranı 1/1000’dir. Gelişimi 15-16 yaş gibi ergenlik çağından başlar ve tedavi edilmezse erişkinlik dönemine kadar devam eder.