Makale

KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI

Gülsüm KARAPINAR

BİR KAVRAM ÜÇ YORUM

Zenginlik

"En büyük zenginlik kanaattir. "

Kur’an ve Güzel Ahlak, Mustafa Kara

"Zenginlik deniz suyuna benzer. Ne kadar içilirse o kadar susatır."

Mutlu Olma Sanatğ, Arthur Schopenhauer

"Zenginlik iyi bir hizmetçi ama en kötü patrondur."

Hayatğnğ Kur: Hayatğnğ Yaşa,

Mark Albion

EĞRİSİ DOĞRUSU

X √

Panaroma Panorama

Maydonoz Maydanoz

Labaratuar Laboratuvar

Küsür Küsur

Muhattap Muhatap

NELER OLUYOR HAYATTA?

Gıda İsrafına Gıda Bankacılığı Çözümü

Ülkemizde gıda israfının tahmin edilen maliyeti 414 milyar TL. Tam da bu rakamlar nedeniyle gıda bankacılığına ne kadar çok ihtiyaç duyulduğu görülüyor.

Gıda bankası; bağışlanmış gıda, giysi, temizlik ve hijyen ürünlerini toplayan, ayrıştıran, depolayan ve ihtiyaç sahiplerine dağıtan bir sivil toplum örgütlenmesidir. Firmalar ve kişiler gıda, giysi ve temizlik ürünlerini bu bankaya yatırır, ihtiyacı olanlar da bu ürünleri bankadan çeker.

Gıda bankacılığı, dünyada 54 yıldır, Türkiye’de ise 20 yılı aşkın süredir uygulanıyor. Bu sistemle dünya genelinde 30 bine yakın gıda bankası, 6,5 milyon kişiye 540 bin ton gıda ulaştırmış.

Ekonomi Reformları Eylem Planı’na göre, Gıda Bankacılığı Sistemi’nin yaygınlaştırılması amacıyla gerekli düzenlemelerin yıl sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

MERAK EDİYORUM

Timsahlar Ağlar mı?

Timsahların avlarını yerken ağladığına dair bir inanış var. Hatta insanların sahte bir üzüntüyle veya samimi olmayan gözyaşlarıyla hak etmediği bir sempatiyi kazanma isteğini ifade etmek için “timsah gözyaşı dökmek” tabiri kullanılır. İronik manalar yüklenen bu tabirin gerçekle bir alakası var mı? Timsahlar gerçekten gözyaşı döker mi? Evet. Timsahların da bazı hayvanlar gibi fizyolojik olarak gözyaşı ürettikleri bir gerçektir fakat bu yaşlar, sevinç ve üzüntü gibi hissî bir sebebe bağlanamaz.

Timsahlarda anatomik olarak gözle burun arasındaki gözyaşı kanalı doğrudan yutağın solunumla ilgili kısmına açılır. Bu nedenle bazı araştırmacılar, akciğerlerden gelen havanın yutaktan buruna geçerken salgıları gözyaşı kanalından göze doğru sürmesiyle kabarcıklı gözyaşı oluştuğunu ileri sürmüşlerdir. Öte yandan sürfektanların veya proteinlerin köpüklü gözyaşı oluşturabileceğini ileri süren araştırmacılar da mevcuttur. Tuzlu suda yaşayan timsah türleri, deniz kuşları ve deniz kaplumbağaları; vücutlarına giren tuzu atmak için gözlerinin ön kısmına veya burun deliklerine açılan hususi bezlere sahiptir. Bu bezler olmasaydı deniz kuşları ve sürüngenleri vücutlarına giren aşırı tuz sebebiyle ölürlerdi. Başka bir kaynakta ise timsahların yemek yeme haricinde, uzun süre suyun dışında kalmalarına bağlı olarak kurumaya başlayan gözlerini koruma amacıyla gözyaşı salgılayacak bir donanımla yaratıldıkları bildirilmektedir.

TAKVİM YAPRAĞI

Soma’da maden faciası meydana geldi.

(13 Mayıs 2014)

Mustafa Kemal Paşa, Millî Mücadele’yi başlattı.

(19 Mayıs 1919)

Nene Hatun vefat etti.

(22 Mayıs 1955)

Selçuklu Devleti kuruldu.

(24 Mayıs 1040)

Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetti.

(29 Mayıs 1453)

BİR ACAYİP KELİME

Melanizm

Yunanca “siyah renklenme” anlamına gelen melanizm, son derece nadir görülen bir genetik mutasyondur. Albinoluktan bile nadir görülen bu genetik mutasyon, hayvanları kendi türlerinin yaygın renginin aksine tamamen siyaha boyar.

Canlılarda, olması gerekenden fazla miktarda melanin pigmenti üretilmesi, derinin siyah bir renge dönmesine neden olur. Kimi zaman vücutta tam melanizm görülmez ve sadece kısmi olarak bazı bölgelerde melanin birikimi görülür. Buna, "sahte melanizm" ya da "abandizm" denir.

Melanizm kalıtsaldır, ancak çekinik genlerle taşınır, bu nedenle tekrar ortaya çıkmadan önce birkaç nesil atlayabilir. Melanistik olmayan bir hayvandan melanistik yavrular doğabildiği gibi melanistik anne veya babadan melanistik olmayan yavrular da dünyaya gelebilir.