Makale

BAHARDA İÇ MEKÂN SÜS BİTKİLERİ BAKIMI

BAHARDA İÇ MEKÂN
SÜS BİTKİLERİ BAKIMI

Şule TÜZÜN

Bahar mevsimiyle beraber her taraf renklenmeye ve hareketlenmeye başladı. Peki ev bitkilerimize de bahar gelmedi mi? Bu ay ev bitkilerimize baharda nasıl bakım yapabileceğimiz üzerinde duracağız.

Öncelikle evimizdeki tüm bitkileri gezip ihtiyaçlarını tespit ederek işe başlayabiliriz. Her bitkinin toprak, saksı, gübre, ilaç isteği ayrı olabilir.

Saksı Değiştirme

Bitkilerin saksılarını kontrol edin, eğer saksınız küçük geliyorsa mutlaka değiştirin çünkü bu, bitkinizin daha sağlıklı gelişmesini sağlayacaktır. Saksı değişiminde dikkat etmeniz gereken ilk nokta yeni saksının değiştirdiğiniz saksıdan daha büyük olması.

Bitkiyi iyice sulayın. Yeni saksının içine ince bir kat gübreli toprak koyun. Eski saksıyı içine yerleştirin. Her iki saksının ağzı aynı düzeyde olmalı. Yeni saksı ile eski saksı arasındaki boşluğu toprakla doldurmaya devam edin. Saksı kenarından 2 cm boşluk bırakmalısınız. Bitkiyi, eski saksısından, arkasına hafifçe vurarak çıkarın ve yeni saksıya yerleştirin. Üzerini biraz daha gübreli toprakla doldurup yeniden sulayın. Kökler toprağı sarmış ise temiz bir makasla kök budaması yapın ve yeni toprak kullanın. Her bitkinin toprak isteği ayrıdır. Örneğin kaktüs, kumlu toprak karışımı isterken menekşe gibi çiçekli bitkiler daha torflu karışıma ihtiyaç duyar, bu detaylara dikkat etmeniz gerekir.

Bahar döneminde ev bitkilerinin daha fazla ışığa ihtiyacı vardır. Bol ışık, bitkinin gelişimini olumlu yönde etkiler.

Budama

Budama, genellikle ilkbaharda saksı değiştirme esnasında yapılır. Gövdeleri odunsu yapıda olup fazla boylanan bitkileri bodurlaştırmak, alttan dallanmalarını sağlamak amacıyla budarız. Bitkiye hem şekil vermek hem de gençleştirmek istiyorsak ilkbaharda gelişme başlamadan hemen önce 3-4 göz üzerinden budama yapmalıyız. Gelişme döneminde budama ise açıp geçen çiçekleri saplarıyla koparmak şeklindedir. İri çiçek istenen bitkilerde yan tomurcuklar koparılır. Bol çiçek istendiğinde hızlı gelişen üst yumuşak tepe sürgünleri koparılır. Bazı bitkiler boya gitmiş olabilir, onları çubuklarla desteklemek bitkinin daha güçlü ve dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

Sarmaşık tipi bitkiler için en uygun budama dönemi bahar ayıdır. Bu işlem onların daha güçlü ve dayanıklı olmasını sağlayacaktır.

Sulama

Bir bitkinin suya ihtiyacı olup olmadığını parmağınızı 2-3 cm kadar toprağa sokarak anlayabilirsiniz.

Sulama, iç mekân bitkileri için çok önemlidir. Bu dönemde bitkiler suya çok ihtiyaç duyacaklarından sulamayı düzenli yapmak gerekir. Saksıda su birikmemesine dikkat edilmelidir. Biriken su, bitkinize zarar verebilir.

İnce yapraklı bitkiler genellikle yoğun neme ihtiyaç duyduklarından banyo ortamını severler. Daha kalın ve dolgun yapraklı bitkiler salon gibi daha kuru mekanları tercih ederler. Nemi artırmak için her gün ılık suyla spreylemek uygun olur.

Afrika menekşesi ve siklamen gibi bitkiler üstten değil tabağına ılık su koyarak sulanır. Üstten sulama bitkilerin köklerinin çürümesine neden olur. Yaprakları ayda bir temizlenmeli ve fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Fazla sulamada çiçekler çürür. Yapraklar az büyür, zayıflar ve kolayca dökülür.

Gübreleme

Kışın gübrelenmeyen (kışın çiçek açan türler dışında) bitkiler, bahar ayıyla birlikte artık gübrelenmeye ihtiyaç duyarlar. Gübreleme yaparken dikkat etmemiz gereken bazı kurallar var. Örneğin yeni aldığımız süs bitkisi üç ay boyunca gübrelenmeye ihtiyaç duymaz. Bitkilerimizi 15-30 günde bir gübrelememiz yeterli olacaktır. Yapraklı bitkilere azot ağırlıklı gübre, çiçekli bitkilere fosfat ağırlıklı gübre verebilirsiniz.

Saksılı süs bitkilerinin gübrelenmesinde daha çok dış mekânda kullanılan çözünmeyen toz ve granüller, daha çok yüzeye yakın yerde biriktiği için bitkinin köküne yeterince ulaşamaz. Dinlenme döneminde bu gübrelerin alımı durdurulamaz. Bir diğer gübreleme yöntemi hap veya çubuk şeklinde olan bitki besinleridir. Pratik olduğu için avantajlıdır ancak kök aktivitesini artırmasına rağmen besin maddesinin bir noktaya yoğunlaşması ve bitkinin dinlenme döneminde gübreleme teminini durdurmamızın mümkün olmaması dezavantajlı yönleridir. Saksılı bitkilerde en etkili besleme yöntemi sulu besin solüsyonlarıdır. Bu yöntemle homojen bir dağılımla bitkinin yeterli oranda gübrelenmesi sağlanabilir.