Makale

TAKDİM

TAKDİM

On bir ayın sultanı ramazanın gelmesiyle birlikte yorgun gönüllerimizin şifa bulacağı, kulluğumuzun sınanacağı bereketli bir zaman dilimine girmiş olduk. Ramazan dünyanın dört bir yanında Müslümanlar için huzur, sükûnet ve teslimiyet ayıdır. Bu mübarek ayda dünyevi koşuşturmalara bir es verilir ve kullar hesaba çekilmeden önce kendilerini hesaba çekerler.

Ayet ve hadisler bizlere orucun eski kavimlere de emredildiğini hatırlatır. Böylece ramazan ayı boyunca Müslüman birey, kadim bir coşkuya, evrensel bir dikkate, tarihle yaşıt bir ibadete dâhil olmuş olur: “Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı.” (Bakara, 2/184.) Sakınmak, bir mümin tavrıdır. Mümin kalbini, bedenini, dilini, gözünü rızayı ilahi doğrultusunda daima sakınan kimseye denir. Öte yandan Allah Resulü, “Oruçlunun iki sevinci vardır: biri iftar vaktinde diğeri ise Rabbiyle buluşacağı günde!” (Müslim, Sıyam, 163.) buyurmak suretiyle ramazanda hem sosyal hem manevi bir atmosfer saklı olduğunu, bu atmosferin ortak duygusunun ise sevinç olduğunu söyler. Ramazan sevincine sahur, oruç, teravih, Kur’an tilaveti, itikâf ve sadakalar eşlik eder ki bütün bunların semeresi takvadır.

Oruç sadece ruhsal bakımdan bizleri sükûnete erdirmez, aynı zamanda bedenlerimizi de dinlendirir. Onun ruhsal kazanımları kadar fiziki kazanımları vardır. İnsana bahşedilen büyük nimetlerin başında sağlık gelir. Peygamberimizin söz ve davranışlarında bugünkü ifadeyle koruyucu hekimlik diyebileceğimiz pek çok emir ve tavsiye vardır. Çevre temizliği, sağlıklı beslenme, yeme içme miktarı, tedavi yöntemleri gibi konularda Peygamber Efendimizin tavsiyeleri çok fazladır. Tarih boyu bunlar hadis ilmi içerisinde “tıbb-ı nebevi” alt başlığıyla ele alınmış, müstakil kitaplara konu olmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki ramazan etkinlikleri teması “Şifa Ayı Ramazan” olarak belirlendi. Bizler de Diyanet Dergisi’nin ramazan sayısını mutat üzere aynı konuya hasrettik.

Dosyamıza Prof. Dr. Halis Aydemir, “Cana Sıhhat Ruha Şifa Ramazan”; Prof. Dr. Muhammet Mustafa Çakmaklıoğlu, “Oruç İle Manen Sıhhat Bulmak”; Dr. Ahmet Altun, “Tıbb-ı Nebevide Koruyucu Hekimlik”; Dr. Faruk Görgülü, “Zamanı İtikâfla Bereketlendirmek”; Nurcan Solak, “Ramazanın Düşündürdükleri” başlıklı yazılarıyla katkıda bulundular. Bu ayki söyleşi konuğumuz Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu Hocamız.

Dertlere deva, ruhlara şifa ramazan-ı şerifin milletimize, ümmet-i Muhammed’e ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.

Bir sonraki sayıda görüşmek üzere. İyi okumalar.

Doç. Dr. Fatih KURT