Makale

KAHVE MOLASI

KAHVE MOLASI

Gülsüm KARAPINAR

BİR KAVRAM ÜÇ YORUM

Hayat

Hayat

Hayat, bazen bir şifa verme çabasıdır. Ötekine, kendimize ve bütün varlığa.

Yavaşla, Kemal Sayar

Hayat, cennettir; hepimiz cennetteyiz, yalnız bunu bilmek istemiyoruz. Bilmek isteseydik hemen yarın bütün dünya gerçek bir cennete dönerdi.

Karamazov Kardeşler, Dostoyevski

Hayat, yangın gibidir. Yoldan geçenin unuttuğu alevler, rüzgârın önüne katıp savurduğu küller; işte, bir insan ömrü gelip geçmiştir.

Semerkant, Amin Maalouf

EĞRİSİ DOĞRUSU

X √

Cimnastik Jimnastik

Şarz Şarj

Evye Eviye

Çevrimiçi Çevrim içi

Saatler olsun Sıhhatler olsun

NELER OLUYOR HAYATTA?

2,1 Milyar Kişi Temiz Su

İmkânından Yoksun

Dünyanın % 70’i sudan oluşuyor. Ancak bu suyun yalnızca yüzde 2,5’i tatlı su ve tatlı su kaynakları dünyada eşit şekilde dağılmıyor. BM Gıda ve Tarım Örgütüne göre, Amerika kıtası dünyada yıllık olarak yenilenebilir tatlı su kaynaklarının % 46’sına sahip. Bu nedenle de dünyada su bakımından en zengin kıtaların başında geliyor. Kıtada, kişi başına, günde ortalama 55 bin 500 litre su düşüyor. Okyanusya, yerküredeki en kuru kıtalardan birini oluşturuyor (%2). Ancak düşük nüfus yoğunluğu nedeniyle kişi başına düşen tatlı su miktarı birçok bölgenin önünde. Asya, günlük 7 bin 750 litre ile kişi başına düşen yenilenebilir tatlı su kaynakları miktarı bakımından en düşük bölgelerden biri. Bu miktar Kuzey Afrika’da 750 litre iken Arap Yarımadası’nda ise 230’a düşüyor. Kuveyt ise günde kişi başına 16 litre ile en az tatlı su kaynağına sahip.

Dünya genelinde 2030’a kadar 700 milyon kişinin su kıtlığı nedeniyle yaşadıkları bölgelerden göç etmek zorunda kalacağı tahmin ediliyor.

MERAK EDİYORUM

Kedilerin Gözleri Karanlıkta Neden Parlar?

Göze gelen ışık, mercek tarafından, üzerinde ışığı algılayan sinir hücreleri olan retinaya odaklanır. Kedi, köpek gibi hayvanların gözlerinde tapetum lucidum isimli bir katman bulunur. Bu katman, bir ayna vazifesi görerek ışığın sinir hücreleri tarafından algılanabilmesi için ikinci bir imkân sağlar. Bu durum, özellikle gece görüşlerini iyileştirir. İnsanların gözünde bu katman yoktur.

Işık yoğunluğunun düşük olduğu koşullarda, gözün içine daha fazla ışık girebilmesi için gözbebekleri büyür. Bu nedenle gözün arkasındaki tapetum lucidum tabakasından yansıyan ışık, geceleri daha kolay fark edilir ve parlama olarak algılanır.

TAKVİM YAPRAĞI

Resmî Gazete çıkmaya başladı.

(07 Şubat 1921)

İlk buharlı gemi üretildi.

(11 Şubat 1809)

Graham Bell telefonu icat etti.

(14 Şubat 1876)

DNA molekülünün yapısı keşfedildi.

(18 Şubat 1953)

Hocalı Katliamı yapıldı.

(26 Şubat 1992)

BİR ACAYİP KELİME

TEMCİT

Sözlükte “tazim ve sena etmek” anlamındaki temcit, ezandan ayrı olarak Allah’a yapılan dua, tazarru ve münacatlar hakkında kullanılır. Temcit, üç aylarda recebin ilk gecesiyle başlayıp ramazanın teravih kılınan ilk gecesine kadar yatsı namazının ardından, ramazanda ise sahurdan sonra müezzinler tarafından halkın iştirakiyle minarede okunurdu. Sahur vaktinde okunduğundan halk arasında “sahur” manasına da gelirdi. Cami ve tekkelerde temcide çıkmak ve temcit okuyacak topluluğu yönetmek, müezzinlerin önemli görevlerindendi. Kandil ve Kadir Gecelerinde temcide çıkanların sayısı artar, temcit okunurken minarenin altında toplanan insanlar okunan temcit hakkında yorumlar yaparak âdeta bir musiki meclisi oluştururlardı. Üç aylarda düzenli biçimde sürdürülen temcidin üç aylar dışında özel gecelerde okunduğu yerler de vardı.

Temcitler, İstanbul’da önceleri Üsküdar’da Aziz Mahmud Hüdâyî ve Nasûhî dergâhlarında okunmaya başlanmıştır. Ayrıca İstanbul Tophane’de Kadirîhane Tekkesi, Kocamustafapaşa’da Sünbül Sinan Dergâhı, Eyüp Sultan Camii ve Hırka-i Şerif Camii’nde temcit okunmaktaydı. Süleymaniye Camii’nde sadece ramazan gecelerinde temcit okunduğu nakledilir.