Makale

TAKDİM - BAĞIMLILIK

TAKDİM

BAĞIMLILIK

Dr. Elif Arslan

İnsanın iradesini elinden alan, onu bedensel, ruhsal ve sosyal olarak âdeta bir cendereye sokan bağımlılıklar, günümüzde artan çeşitliliğiyle üzerinde önemle durulması gereken konulardandır. Bu çerçevede bağımlılık denildiğinde ilk akla gelen madde bağımlılıkları yahut zararlı alışkanlıklar olsa da kişinin canına malına zarar veren, akli melekelerini saf dışı bırakan, idrakini zayıflatan ve tutku derecesinde kişiyi kendine ram eden her türlü eylem bağımlılık çerçevesinde değerlendirilebilir.

İnsanoğlunun dünya ve ahiret saadetine ulaşmasını sağlamak üzere gönderilmiş olan yüce dinimiz, eşref-i mahlûkat ve yeryüzünün halifesi olarak yaratılan insanın bu konumunu koruyabilmesi için yüce Yaradan’ın ona biçtiği bu şerefe gölge düşürecek olan türlü zararlı alışkanlığı yasaklamıştır. İnsana sayısız nimetler veren, onu bilgi ile donatan Allah Teâlâ, ondan bütün bu nimetlerin kadrini bilerek şükretmesini, ömür sermayesini hayırlı işlerde harcamasını, zayi etmemesini ister (Bakara, 2/195). Her türden bağımlılık ise bu sermayenin bir hiç uğruna tüketilmesine sebep olur.

Diyanet Aile Dergisi olarak bu ay, insanın maddi ve manevi değerlerini hoyratça çarçur eden, sadece kişisel olarak değil, ailevi ve toplumsal anlamda da çok önemli bir sorun olan bağımlılık konusuna değindik. Bir çırpıda sayabileceğimiz bağımlılıkların dışında başka ne tür bağımlılıklar olabileceği üzerinde durduk. Ezberlerimizi bozalım, bağımlılıklar üzerinde biraz daha tefekkür edelim ve bir bilinç tazelenmesine vesile olalım istedik. Kaan H. Süleymanoğlu “A’dan Z’ye Bağımlılık” yazısında bu konuları geniş bir perspektifle ele aldı. Bağımlılığın insanın kişilik haklarından taviz vermesi anlamına geldiğinin ve iradenin kaybedildiği çizgide baş gösterdiğinin altını çizdi. Dr. Öğretim Üyesi Sema Çelem, Bir Ayet Bir Yorum köşesine “Eşref-i Mahlûkat: İnsan” yazısıyla katkı sundu. Hadislerle Aile’de bu ay Araştırma Görevlisi Hacer Ayaz’ı ağırladık. Ayaz, Diyanet Aile Dergisi okurları için “Peygamberlerin Ortak Sünnetlerinden Dört Güzel Haslet”i kaleme aldı. Biz Bize köşesinde Abdülnasir Kımışoğlu “Cemiyeti İnşa Eden Üç Ocak”, Büşra Şişman ise “Varoluş Aynasında İnsan” yazılarıyla yer aldı.

Diyanet Aile Dergisi olarak bu ayki söyleşimizi Esat Kabaklı ile gerçekleştirdik. Kabaklı, söyleşide türkülerin tarihsel ve kültürel seyri içerisinde dile olan etkisinden ve onu korumasından bahsederek halkın en samimi duygularının türkülerde anlatıldığını ifade etti.

Dergimizi, içeriğine değinemediğimiz daha pek çok yazı ve yazarlarımızla siz kıymetli okurlarımızın beğenisine sunuyor, üç aylarınızı ve Regaip Kandili’nizi tebrik ediyor, ramazanın müjdecisi bu güzel günlerin ülkemiz, milletimiz ve tüm İslam âlemi Için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.