Makale

Çevre Dedektifi

Çevre Dedektifi

Ev Bitkileriniz İçin Kompost Yapımı

Ev bitkileriniz için illa ki hazır gübre kullanmanıza gerek yok. Mutfaktaki atıklarınızla ve doğal malzemelerle saksı bitkilerinizi besleyebilir, kompoze gübre yapabilirsiniz. Kompost yapabilmek için eşit miktarda yeşil (budanmış taze çiçek ve yapraklar, biçilmiş çim atıkları, sebze ve meyve kabukları, yaş taze otlar) ve kahverengi (kurumuş yapraklar, dal parçaları, ağaç kabukları, saman, peçeteler, küçük parçalara ayrılmış gazete kağıtları) malzemeler ile bu malzemeleri karıştırabileceğiniz en az 1 metre boyunda bir kovaya ihtiyacınız var. Et, balık, tavuk ve süt ürünleri bakteri üretip gübrenin yapısını bozabileceğinden önerilmez.

Kalın naylon bir torba içerisine yeşil malzemeleri doldurun, ardından ıslatın. Daha sonra torbaya 5-10 delik açıp güneş alabileceği bir yerde ağzı kapalı olarak en az 6 ay bekletin. (Ne kadar çok beklerse o kadar zengin bir malzeme ortaya çıkacaktır.) Kompost kovanızın dibine kahverengi malzemelerinizi karıştırarak hazırladığınız katmandan ekleyin. Onun üzerine yine aynı kalınlıkta yeşil malzeme karışımı ekleyip üzerine bahçe toprağı ilave edin. Biraz nemlendirmenin ardından tekrar bir kat kahverengi malzeme, üzerine biraz toprak ve eşit miktarda kahverengi ve yeşil malzemeyi karıştırarak elde ettiğiniz katmanı ilave edin. Burada en önemli nokta bu yığının nemli kalmasıdır. 15 günde bir malzemeleri karıştırın. Kompostunuz kahverengiye dönüp toprak kokmaya başladığında kullanıma hazır demektir. Maksimum verim için ilkbaharda bitkilerinizin topraklarına 5’er santim kalınlığında kompost ilave edin. Düzenli kompost kullanımıyla her çeşit toprağı daha verimli hâle getirebilirsiniz.

Püf Noktası

Diş Fırçasını Doğru Şekilde Muhafaza Etme

Ağız sağlığını koruma konusunda en önemli araçlardan biri hiç şüphesiz diş fırçaları. Doğru diş fırçası seçimi ve kullanımı kadar diş fırçasını saklama koşulları da sağlığımız açısından büyük önem taşıyor. Ellerinizdeki bakterilerin diş fırçanıza bulaşmasını engellemek için dişlerinizi fırçalamadan önce ellerinizi sıcak suyla sabunlayıp mikroplardan arındırın. Her kullanımdan önce ve sonra diş fırçanızı sudan geçirin. Diş fırçasını ıslak şekilde bırakmak bakteri oluşumuna sebebiyet verdiği için iyice kuruladıktan sonra herhangi bir yere değmeyecek şekilde muhafaza etmek gerekiyor. Eğer diş fırçanızı bir başkasınınkiyle birlikte muhafaza ediyorsanız fırça başlarının birbirine değmemesine özen gösterin. Bunun yanında, sifonu her çekişte mikroplar etrafa saçıldığından fırçanızı klozetten olabildiğince uzakta muhafaza edin ve sifonu çekmeden önce klozetin kapağını mutlaka kapatın. Her 2 ile 3 ayda bir ya da fırça kıllarının yıprandığını fark ettiğiniz vakit diş fırçanızı değiştirin.

SAĞLIKLI YAŞAM

D Vitamini Eksikliği

D vitamini, vücut için elzem olan vitaminlerin başında geliyor ancak Covid-19 sebebiyle açık havaya çıkmaktan çekindiğimiz bu dönemde ihtiyacı hızla artmakta. Peki, D vitamini eksikliği kendini nasıl belli eder? Bazı insanlarda eksikliği durumunda herhangi bir belirti görülmezken bazılarında yorgunluk, genel vücut ağrısı görülebilir. Ciddi eksikliklerde ise kemik ağrısı ve yürümekte zorluğa neden olan kuvvet kaybı ortaya çıkar. Buna ek olarak bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi nedeniyle enfeksiyon sıklığında artış görülür. El/ayak bilekleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hâli, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise kemiklerin yumuşaması ve zayıflaması olarak tanımlanan raşitizme yol açar. D vitamini ihtiyacının bir kısmını güneşten karşılayabiliriz. Yiyeceklerde bulunan miktar ise çoğu zaman yeterli değildir. Kendinizde eksikliğe dair belirtilerden şüpheleniyorsanız erken tanı için bir sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz.

BİTKİSEL HAYAT

Ağız Dostu Karanfil

Muhteşem kokusu ve eşsiz aroması yanında birçok hastalığın da tedavisinde kullanılan bir bitki karanfil. Tıbbi ilaçlar, karanfilin kurutulmuş tomurcuklarından, sap ve yapraklarından hazırlanır. Karanfil, mikroplara karşı antibakteriyel özellik taşır. Günde bir diş kurutulmuş karanfil çiğnemek, bağışıklık sistemini güçlendirir, ağrıları azaltır ve iltihabı önler. Özellikle diş, baş ve kas ağrılarında çok etkilidir. Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan bakterilerin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür ve ağız kokusunu giderir. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.