Makale

DİYANET’İN COVID-19 SEFERBERLİĞİ

DİYANET’İN COVID-19 SEFERBERLİĞİ

Ramazan ARSLANTAŞ

Yeni tip koronavirüs (Covid-19), 31 Aralık 2019’da sebebi tespit edilemeyen bir zatürre vakasının Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bildirilmesi ile dünya gündemine girdi. O günü izleyen 4 gün içinde 44 vakanın daha görülmesi ile durum daha da ciddi bir hâl aldı. Takip eden haftalarda hemen hemen bütün ülkelerde koronavirüs vakalarının tespit edildiği bildirildi. Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de ortaya çıkan ve pek çok ülkeye yayılan yeni tip koronavirüsü, 12 Mart 2020 tarihinde düzenlediği basın toplantısında “pandemi-salgın hastalık” olarak ilan etti.

Türkiye’nin koronavirüsle mücadelesi, ilk vakanın tespit edildiği 11 Mart’tan çok önce başladı. Öncelikle dünya genelinde koronavirüs gelişmeleri anbean takip edilerek virüsün Türkiye’ye girişinin engellenmesine yönelik adımlar atıldı. Atılan bu adımlar sonuç verdi; virüsün Türkiye’ye girişi ötelendi, Türkiye koronavirüs vakasının en geç görüldüğü sayılı ülkelerden biri oldu.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Bilim Kurulu”nun tavsiyeleri doğrultusunda, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere devletin bütün kurumları salgının yayılmasını önlemek için âdeta seferber oldu. Salgına karşı alınan tedbirler arka arkaya ve vakit kaybetmeksizin alındı. Milli Eğitim Bakanlığı okul öncesi, ilk, orta ve lise dereceli okullarda eğitimlere uzaktan devam edileceğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı, belirli yaş gruplarındaki vatandaşların sokağa çıkmalarına kısıtlama getirildiğini duyurdu. Alışveriş merkezleri, lokantalar, kuaförler ve kişisel bakım salonları gibi hastalığın bulaşma riskinin yüksek görüldüğü yerler kapatıldı. Alınan kararlara her gün yenileri eklendi. Ve Türkiye, koronavirüsle mücadelesinde dünyaya örnek oldu.

Diyanet’ten sürece uygun refleks

Diyanet İşleri Başkanlığı, 140 bine yakın personeliyle yeni tip koronavirüs salgınına karşı mücadelede en ön saflarda yer aldı. Öncelikle, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu ile istişareler yapılarak cuma namazları başta olmak üzere camilerde cemaatle namaza ara verildiği duyuruldu.

Din İşleri Yüksek Kurulu, 18.03.2020 tarihinde Kurul Başkanı Dr. Ekrem Keleş’in başkanlığında toplandı. Toplantıda “Yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle cuma namazı ile vakit namazlarının cemaatle kılınmasına ara verilmesi” konusu müzakere edildi. Toplantı sonucunda yapılan açıklamada, “Hastalığın yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hâle gelmiştir.” ifadesine yer verildi.

Kurul, bu kararının ardından koronavirüs sürecinde topluma rehberlik edecek önemli kararları ardı ardına açıkladı. “Covid-19’dan vefat edenlerin cenaze işlemleri”, “Evde cuma namazı kılınması”, “Covid-19 salgını ve ramazan ayı” ve “Evlerde teravih namazı kılınması” gibi konularda, toplumu aydınlatan ve yol gösteren fetvalar yayımlandı.

Öte yandan Diyanet İşleri Başkanlığının koronavirüsle mücadele sürecinde aldığı kararlar sadece bunlarla sınırlı değildi. Kısa sürede gerekli görüşmeler yapılarak ve eğitimlerin aksamaması yönünde tedbirler alınarak Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı bütün kurslarda yüz yüze eğitimlere ara verildiği açıklandı. Ayrıca müftü ve vaizlerin yetiştiği dinî yüksek ihtisas merkezlerinde de yüz yüze eğitimlere ara verildiği duyuruldu. Tüm dünyada etkili olan ve Dünya Sağlık Örgütü’nün “pandemi” olarak ilan ettiği yeni tip koronavirüs salgınına karşı Diyanet İşleri Başkanlığınca alınan tedbirler kapsamında yüz yüze eğitime ara verilen Kur’an kurslarında, hafızlık eğitimleri “uzaktan eğitim” metoduyla sürdürüldü.

Hafızlık eğitimi devam etti

Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde ülke genelindeki Kur’an kurslarında devam eden hafızlık eğitimleri ile birlikte, vaiz ve müftülerin yetiştiği ihtisas eğitimleri de uzaktan eğitim yöntemiyle dijital platformlar üzerinden gerçekleştirildi. Böylelikle eğitimlerde büyük oranda aksama yaşanmaması sağlandı. Uzaktan eğitimlerin başarılı olduğu alanlardan biri hafızlık eğitimleri oldu. Uzun ve titiz bir planlamayı gerektiren hafızlık sürecinde öğrenciler, uzaktan eğitim yönteminde her gün düzenli olarak yaptıkları ezberlerini hocalarına görüntülü olarak dinletti. Binlerce öğrenci ve öğreticinin her gün uzaktan eğitim metoduyla sürdürdüğü çalışmalar sonucunda, ülke genelindeki Kur’an kurslarında çok sayıda hafız eğitimini tamamlayarak mezun oldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre Covid-19 salgını sebebiyle kurslarda yüz yüze eğitime ara verilen dönemde, uzaktan eğitim metoduyla 1-30 Nisan 2020 tarihleri arasında, 65 ilde 378’i kız, 625’i erkek olmak üzere toplam bin 3 öğrenci hafızlığa başladı. Yine 79 ilde 485 kız, 790 erkek olmak üzere toplam bin 275 öğrenci ise uzaktan eğitim yöntemiyle hafız oldu.

Yüzlerce kitap erişime açıldı

Daha önce süreli yayınlarını dijital ortamda okurlarına sunan Diyanet İşleri Başkanlığı, geliştirilen “Diyanet Kitaplık” uygulaması sayesinde Dinî Yayınlar Genel Müdürlüğünce basılan eserleri mobil cihazlar aracılığıyla okurun istifadesine sundu.

“Diyanet Kitaplık” adlı uygulamada, çok sayıda eser dijital ortamda okuyucunun ücretsiz erişimine açıldı.

Din görevlileri birbiriyle yarıştı

Diyanet İşleri Başkanlığı koordinesinde 81 ilde vatandaşın hizmetinde olan din görevlileri, salgın sürecinde sokağa çıkmaları sınırlandırılan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile kronik rahatsızlığı olanlar ve engelli vatandaşlar başta olmak üzere ihtiyacı olan herkesin yardımına yetişmek için âdeta seferberlik ruhuyla hareket etti. Virüs salgınına karşı sahada aktif bir şekilde mücadele eden müftüler, vaizler, Kur’an kursu öğreticileri, imam hatipler, müezzin kayyımlar ve diğer personel, talepler doğrultusunda vatandaşın ihtiyacını karşılamak için mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştı.

İçişleri Bakanlığınca 81 ilde valilikler ve kaymakamlıklar bünyesinde, koronavirüs salgını sürecinde evden çıkmaları sınırlandırılan vatandaşlara hizmet vermek amacıyla oluşturulan “Vefa Sosyal Destek” gruplarında yer alan din görevlileri, diğer taraftan kendi imkânları doğrultusunda vatandaşın taleplerini yerine getirdi. Kur’an kursu öğreticileri talepler doğrultusunda yalnız yaşayan ve bakıma muhtaç olan yaşlılarımızın evini temizledi, sobasını yaktı, yemeğini pişirip bulaşıklarını yıkadı. İmam hatipler, sokağa çıkamadıkları için tıraş olamayan amcalarımızın tıraşını kendi malzemeleri ile ve tedbirlere riayet ederek yaptı. Köylerde görev yapan din görevlileri vatandaşın tarlasını sürdü, bahçesinin bakımını üstlendi, hayvanlarına yem taşıdı. Koronavirüs salgınında sosyal hareketliliğin durma noktasına gelmesi nedeniyle aç kalan sokak hayvanlarına yine din görevlileri sahip çıktı. Kedi ve köpekler için satın alınan mamalar, din görevlilerince düzenli olarak sokak hayvanlarının kolay ulaşabileceği noktalara bırakıldı. Koronavirüs salgınından etkilenen ailelere destek olmak amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Biz Bize Yeteriz Türkiyem” sloganıyla başlattığı; Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın ise “Maaşını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” çağrısıyla destek verdiği Millî Dayanışma Kampanyası’na, din görevlileri maaşlarını bağışlayarak destek oldu. Yeni tip koronavirüse karşı mücadelesiyle tüm dünyaya örnek olan Türkiye’de, Diyanet İşleri Başkanlığı da 140 bine yakın personeliyle sahada aktif bir şekilde mücadele ederek millî bir dayanışma örneği sergiledi.