Makale

BİRKAÇ İYİ FİKİR

BİRKAÇ İYİ FİKİR

Kevser Koçakoğlu

PÜF NOKTASI

Evde Ekmek Yapma
Sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında olan ekmeği evimizde hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde pişirmek mümkün. Bunun için belli başlı püf noktalarından biraz bahsedelim. Öncelikle unu havalanması için eleyin. Yaş maya kullanacaksanız mayayı mutlaka sıvıların içinde eriterek kullanın. Hamur hafif ele yapışmış hâldeyken unu eklemeyi bırakın ve en az on dakika bu şekilde yoğurmaya devam edin. Hamurunuz elinize yapışmayan pürüzsüz bir hâl alınca yoğurmayı bırakın ve hava almayacak şekilde üzerini streç filmle örtün. Yoğurt mayalar gibi iyice sarın ve ılık bir yerde yaklaşık bir saat kadar bekletin. Buna vaktiniz yoksa 40 derecede on dakika ısıttığınız fırında bekletebilirsiniz. Mayalanmış bir hamur, içinde fazla miktarda gaz barındırır. Bu yüzden elinizi batırdığınızda hamurda geri toparlanma olmaz. Hamuru yukarı doğru çektiğinizde lif lif bir görüntü oluşur. Şekil verme aşamasında içinde biriken gaz kaybolduğundan hamur biraz sertleşir. Bu yüzden yarım saat yeniden mayalanması için bekletin. Çok fazla bekletirseniz kabaran hamur söner ve ekşi kokabilir. Pişirmeyi mümkün olduğunca yavaş yapmalısınız aksi hâlde ekmeğin içi hamur kalabilir. Pişirme aşamasında fırının kapağını sürekli açmayın. Ekmeğinizi pişirdikten sonra hemen kesmeye kalkışmayın. Oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin. Dinlendikten ve ilk ısısını attıktan sonra dilimleyip tüketebilirsiniz.

SAĞLIKLI YAŞAM

Sandifer Sendromu

Daha çok bebeklik ve süt çocukluğu döneminde görülen, baş ve boyunda anormal kasılma ve hareketlerdir. Sandifer sendromunda genelde başı anormal sağa sola çevirme, kasılma, bir noktaya sabit bakma olur ve aileler çocuğun nöbet geçirdiğini düşünerek telaşa kapılabilir. Fakat bu durumda bilinç, nöbette olduğu gibi kapalı değildir. Bu hastalarda genelde kusma, öksürük, iştahsızlık ve reflüye bağlı anemi görülür. Bu hareketlerin beyinde hangi mekanizmaya bağlı olduğu henüz tam netleşmemiş olsa da reflüye bağlı olduğu kesindir. Dikkat edilir ve tanı konursa reflü tedavisi ile çoğu zaman şikâyetler gerilemektedir. Hastadaki bu tarz hareketler, epilepsi nöbetiyle karıştığından gereksiz yere epilepsi ilacı verilmesine neden olabilir. Hastanın nöbet esnasında videosunu çekerek doktorunuza yardımcı olabilirsiniz.
BİTKİSEL HAYAT

Yemek kültürümüzde çok önemli yere sahip olan, aynı zamanda doğal antibiyotik olarak da adlandırılan sarımsak, sağlık açısından en değerli besinlerdendir. Düzenli olarak sarımsak tüketimi kan dolaşımını hızlandırarak saç köklerini canlandırır ve saç dökülmelerini engeller. Kilo kontrolünde de etki sağlayan sarımsak, tokluk hissi verir, yağ yakımını hızlandırır. Kabızlık, şişkinlik gibi sorunları ortadan kaldırır. Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak Tip 2 diyabete karşı korur, aynı zamanda diyabet hastalarındaki glukoz regülasyonunu (dengesini) sağlamaya da yardımcı olur. İnsülin direncinin azaltılması üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Ayrıca kişiyi zinde ve dinç tutar, yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, nezle ve soğuk algınlığına iyi gelir.

ÇEVRE DEDEKTİFİ

Patateste Gül Yetiştirme
Baharın gelmesiyle beraber balkonlarımızı, bahçelerimizi de çiçeklerle süslemenin vakti gelmiş oldu. Bu işe güllerle başlayabiliriz hem de patateslerden faydalanarak. Nasıl mı? Bir gül dalını alıyor ve kök olarak kullanacağımız kısımdaki dikenleri temizliyoruz. Ardından bir patatesin ortasına gül dalını yerleştirebileceğiniz genişlikte ve derince bir delik açıyoruz. Açtığımız bu deliğe gül dalının dikenlerini temizlediğimiz ucunu yerleştiriyoruz. Ardından genişçe ve derin bir saksı alıyor, içini bir miktar toprakla dolduruyor, bu toprağın üzerine içinde gül dalı olan patatesi dik duracak şekilde yerleştiriyoruz. Patatesi yerleştirdikten sonra üzerine yeniden bolca toprak ekliyoruz. Ardından bir pet şişenin tabanını kesip kapağını çıkararak gül dalının üzerine bu şişeyi yerleştiriyoruz. Son olarak sulamayı yapıyor ve gül yetiştirmenin ilk adımını atmış oluyoruz. Saksımızı güneş gören bir yere koyuyor ve sulamasını da düzenli olarak yapıyoruz.