Makale

Çevre Dedektifi

Çevre Dedektifi

Kevser Koçakoğlu

Balkonda Maydanoz
Nasıl Yetiştirilir?

Kendine has muhteşem kokusu, yemeklere kattığı eşsiz lezzet ve besin değerinin oldukça yüksek olması sebebiyle sofralarda en çok tercih edilen yeşilliklerin başında gelir maydanoz. Ekimi ve bakımı kolay, fazla yer kaplamayan bir bitki olduğundan balkon ve pencere önlerinde de kolayca yetiştirilebilir. Maydanoz yetiştirilecek saksı, üstten beş santim eksik kalacak şekilde toprakla doldurulur. Bir miktar toprak kenara ayrılır, tohumlar serpilir, en üste de ayrılan toprak, ince bir tabaka hâlinde yayılır. Can suyu verilerek saksı bir kenara kaldırılır. Maydanoz, ocak-eylül arası ekilebilir bir bitki olsa da en uygun ekim zamanının mart sonu-nisan başı olduğu unutulmamalıdır. Maydanoz bitkisi suyu sever. İki gün ara ile sulanmalı, saksının her köşesine suyun temas etmesi sağlanmalıdır. Toprağa ekildiği andan itibaren 15 gün içinde çıkan maydanozlar, bir ay içinde yenebilecek büyüklüğe gelecektir. Maydanozlarınız iyice büyüyüp geliştiğinde, uygun bir makas kullanarak toplamalısınız. Elinizle toplamanız maydanozun gelişimini durdurabilir.

Sağlıklğ Yaşam

Ailevi

Akdeniz Ateşi

Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı, adını yoğun olarak görüldüğü bölgeden almıştır. Öncelikle bu hastalığın genetik geçişli olduğunu belirtmek gerekir. Ataklar hâlinde şiddetli karın ağrıları, buna eşlik eden eklem ağrısı ve ateş ile seyreder. Bazen ciltte kızarıklık da bulguları arasındadır. Hastalığın tanısı, ailenin şikâyetleri anlatması ve laboratuvar testleri ile konur. Çoğu zaman tanı konamadığından amiloid denilen madde böbreklerde birikir ve yıllar sonra böbrek yetmezliği gelişir. Bu nedenle, tekrarlayan karın ağrısı, eklem ağrıları ve ateş mevcut ise mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

PÜF NOKTASI

Bitki Çayı Demleme

Havaların soğuması ile birlikte günlük hayatımızda daha sık yer almayan başlayan bitki çaylarını demlerken dikkat etmemiz gereken bazı püf noktalar var. Örneğin köksü bitkiler (kabuk tarçın, tane sumak, karanfil, tane karabiber, tane zencefil) en fazla beş dakika kaynatılmalıdır. Bu sayede etken madde suya geçer. Yapraklı olanlar ise (ıhlamur, yeşil çay, adaçayı, biberiye, ayva, elma gibi meyve yaprakları) 3-5 dakika demlenir, kaynatılmaz. Eğer yapraklar kaynatılırsa haşlanır, yanar ve olumlu etki sağlayan maddeler zarar görür. Bu tür bitkisel çaylar, ilaçlarla aynı anda tüketilmemeli arada en az 2-3 saat süre bırakılmalıdır.

BİTKİSEL HAYAT

Ecza Deposu Zerdeçal

Çok eski çağlardan beri şifa kaynağı olarak görülen zerdeçal, günümüzde yemeklerde ve gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Zerdeçalın içeriğinde bulunan kürkümin, çok kuvvetli bir antioksidandır. Kalp rahatsızlıkları, alzaymır ve kanser gibi birçok hastalığın tedavisinde rolü vardır. Hindistan safranı olarak da bilinen zerdeçal, besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Potasyum, demir, manganez mineralleri, C ve B6 vitamini içerir. Yaşlanmayı yavaşlatır ve birçok hastalığı önler. Kürkümin, beyindeki depresyon ve alzaymırdan sorumlu BDNF hormonunu düzenler. Bu da beyin nöronlarının büyümesini arttırır ve yaşla gelişen beyin hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Zerdeçal, beyindeki dopamin ve serotonin düzeylerini dengeleyerek depresyona karşı savaşır.

ALIŞVERİŞ REHBERİ

Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Havaların soğumasıyla birlikte ıslak zemin ve gizli buzlanma, araçlar için tehlike oluşturmakta ve kazaları beraberinde getirmektedir. Kaza riskini en aza indirgemek için alınacak önlemlerin başında kış lastiği geliyor. Peki, kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? Kış lastiği seçilirken mutlaka araç üreticisinin önerdiği lastik ölçüsü kullanılmalıdır. Bu bilgilere genellikle kullanıcı el kitabından ya da yetkili servislerinden ulaşılabilir. Seçim yapılırken en pahalısı en iyisidir diye düşünülmemeli, mutlaka fiyat-performans ilişkisi kurarak hareket edilmelidir. Kış lastikleri sürüş güvenliği açısından dört adet alınmalı, ön lastikler iyi olsun arka lastikleri sonra da değiştiririm diye düşünülmemelidir. Her şeyde olduğu gibi lastiklerin de belli bir ömrü olduğu için üzerinde bulunan üretim yılına mutlaka dikkat edilmelidir. Kullanılması gereken kış lastiği, yaşanılan bölgeye göre değişiklik gösterebileceğinden, iklim koşulları dikkate alınarak lastik seçimi yapılmalıdır. Lastikler mümkünse kasım ayı içerisinde değiştirilmeli, üzerinde “Kış Lastiği” işareti bulunmalı ve diş derinliği 4 mm’nin altında olmamalıdır.