Makale

İNTERNETİN “BİR” SANİYESİ

İNTERNETİN “BİR” SANİYESİ

Muhammed Kamil Yaykan

Ta ilkokulda öğrendiğimiz bir bilgidir: Bir gün 24 saat; yani 1440 dakika, yani 86 bin 400 saniyedir. Bir günün çok çok küçük bir parçasını oluşturan saniye ise neredeyse göz açıp kapayıncaya kadar geçen kısacık bir zaman dilimidir.

Peki, her geçen gün hayatımızdaki konumunu perçinleyen internetin bir saniyesini hiç merak ettiniz mi? “İnternette bir saniyede neler oluyor acaba?” soru baloncuğu hayalinizde canlandı mı?

Bilgisayardan cep telefonuna, televizyondan saate ve hatta buzdolabı, çamaşır makinesine kadar sürekli kullandığımız neredeyse her araç artık internet bağlantılı. Dolayısıyla bu bağlantı ağı, inanılmaz büyüklükte bir trafik meydana getiriyor. Bu trafiğe bir de biz kullanıcıların “sosyal” merakları eklenince ortaya çıkan tablo herkesi tam anlamıyla çok şaşırtıyor.

İnternetin bir saniyesinde yaklaşık olarak;

80 bin Google araması yapılıyor. En bilinen sosyal medya mecralarından Instagram’da 1000 fotoğraf, Facebook’ta 52 bin gönderi paylaşılırken Twitter’da 8 bin 500 tweet atılıyor. Facebook’un bir saniyedeki beğeni sayısı ise 450 bin. Tumblr isimli blog sitesinde ise bir saniyede 1500 blog gönderisi yayımlanıyor. Bir saniye içinde yaklaşık 60 yeni sosyal medya profili oluşturuluyor. Yine bir saniye içinde yaklaşık 3 milyon mail, 500 bin WhatsApp mesajı gönderiliyor.

Video paylaşım sitesi YouTube’da da durum benzer. Kısacık bir saniyede aynı anda bir milyondan fazla kullanıcı çevrimiçi hâlde video izliyor. Her bir saniyede yaklaşık 80 bin video açılıyor ve “oynat” butonuna basılıyor. Aynı platforma bir saniye içerisinde yaklaşık 7 saatlik video yükleniyor, 11 bin saatlik ya da farklı bir söyleyişle 458 günlük video izleniyor.

Bilgisayarınızın sabit diski, ya da telefonunuzun hafızası kaç gigabayt (GB); 256 mı, 512 mi yoksa 1 terabayt (TB) mı? Bu sorunun cevabını biliyorsunuzdur ama “İnternette bir saniyede ne kadar büyüklükte veri işleniyor?” diye sorsak… Cevap şaşırtıcı: Bir saniyede yaklaşık 80 bin gigabaytlık (80 terabayt) veri kullanılıyor internet dünyasında. Basit bir hesaplamayla 512 GB’lık son model telefonunuzun hafızası, bu veri kullanımıyla yalnızca 0,006 saniyede doluyor.

Konu cep telefonlarından açılmışken hazır, gelelim her telefonun olmazsa olmazı uygulamalara. İnternete aktif bir şekilde bağlı olan yaklaşık 5 milyar akıllı telefon ve tablet var dünya genelinde. Bu cihazlara bir saniyede neredeyse 7 bin uygulama indiriliyor.

Tüm bu çarpıcı veriler ışığında diyebiliriz ki hayatımızın artık vazgeçilmezi olan internet, her geçen saniye hızla büyüyor. İnternet dediğimiz o koskoca dünyada her gün -sıkı durun- 2 buçuk kentilyonluk yeni veri üretiliyor. 1’in yanına 18 adet sıfır eklediğimizde ortaya çıkan sayıya (1.000.000.000.000.000.000) 1 kentilyon deniliyor ki iki buçuk kentilyon yani 2 milyon 500 bin terabaytlık bu yeni veri, interneti her geçen gün daha da muazzam bir büyüklüğe taşıyor. Bu da şu anlama geliyor: Siz sadece bu cümleyi okurken internette 180 terabaytlık yeni veri üretilmiş oluyor.

Biliyor muydunuz?

Dünyanın şu anki nüfusu 7 milyar 700 milyon civarında. Nüfusun yaklaşık %57’si yani 4,4 milyarı internet kullanıcısı. İstatistiklere göre bu 4 buçuk milyar kullanıcı bir saniye içinde neredeyse 32 yıla denk gelecek bir zamanı internette geçiriyor.

Artık hemen hepimiz internetten “bir şeyler” satın alıyoruz. İnternetten bir saniyede yaklaşık 500 bin liralık alışveriş yapılıyor.

İnterneti yalnızca biz insanlar kullanmıyoruz. “Nesnelerin İnterneti” ile pek çok cihaz internete kendiliğinden bağlanıyor. İnternete bağlanan bu cihaz sayısı hızla artıyor. Her saniye yaklaşık 50 yeni “nesne” internete bağlanıyor.