Makale

BÜYÜKLERİME SAYGILIYIM

YAZI TAHTAM / HAFSA BOYNUKALIN

BÜYÜKLERİME SAYGILIYIM

Büyüklerime her zaman saygılıyım. Kardeşlerim de öyle. Dedemi ve ninemi çok severiz. Bir dediklerini iki etmeyiz. Hal ve hatırlarını sorar, gönüllerini hoş tutarız. Onları ziyaret ettiğimizde ellerini öper, isteklerini tatlı dille yerine getirmeye çalışırız. Onlar da bizi çok severler. Bal damlaları gibi kıymetli nasihatleri ile bize yol gösterirler. Onların güzel hobileri vardır. Dedem dolmakalemi ile hatıralarını yazar, balkonunda çeşitli çiçekleri sevgi ile yetiştirir. Onun evine gidince bahar gelmiş gibi olur. Ninem de bizler için rengârenk yumuşacık örgüler örer. Kitap okumayı çok sever. Yaşadığımız şehrin tarihî yerlerini tanır, bilir. Bize anlatır. Siz de aşağıdaki metni, dede ve ninelerinizi tanıtan cümlelerinizle tamamlayın.

NİNEM

Ninemin adı, …………………….. dır.
Beni çok sever, ben de onu. Bana ……………………. diye tatlı tatlı hitap eder. Onu ziyarete gittiğimizde hemen ellerini öper, hal ve hatırını sorarım.

Ninem sık sık Kur’an okur. Gün boyu en çok ……………………………… ile meşgul olmayı sever. Çocukluğunda okuduğu …………………………… adlı kitabı hiç unutmaz. Bana masallar anlatır. Onun bana anlattığı masallardan en sevdiğim …………………………………….. adlı masaldır. Bana zaman zaman yemek de hazırlar. Benim için hazırladıklarından en çok ………………………. adlı yemeği severim. Hemen ona ………….. sağlık, derim. Ninem deneyimli bir insandır. Bana verdiği en önemli öğüdü şöyledir:…………………………………………………………………….. Bazen birlikte gezmeye gideriz. Onunla beraber en son gittiğimiz yer, …………… dır.
Zaman zaman güzel atasözlerimizi kullanır.
Bunlardan aklımda en çok yer eden atasözü,…………………………………………….dır.

DEDEM

Dedemi çok severim. Onun adı,……………………………..dır.
Bana benim güzel …………………………………. diye hitap etmeyi sever. Kardeşime de …………………… der. Dedemin isteklerini ihmal etmez ve hemen …………… getiririm. Ona saygıyla hitap eder, hastalandığında ………………………… derim.

Gününü …………………………………………….. yaparak geçirir. Gençliğinde bir çok şey yaşamış tecrübeli bir insandır. Bana verdiği en önemli nasihati şudur:…………………………………………….……Bize en çok yaşadığı………………………………………………… ile ilgili anısını anlatmayı sever. En sevdiği eski dostu ………………………………….. Bey Amca’dır. En sevdiği çiçekler arasında, ……………………………………………………………….. bulunur. Ezan okununca namaza hazırlanarak camiye gider. Onun sık sık gittiği caminin adı ……………………………Camii’dir. Biz de onunla bazen camiye gideriz.
O zaman çok mutlu oluruz. O da bize bazen simit
bazen de ……………………….ikram eder.