Makale

MÜFTÜ VE İDARECİ İŞBİRLİĞİNDE ÖRNEK BİR İLÇE: OSMANCIK

RÖPORTAJ

MÜFTÜ VE İDARECİ İŞBİRLİĞİNDE ÖRNEK BİR İLÇE: OSMANCIK

Hasan Hulki MERT

Adını Osmanlılardan alan Osmancık ilçesi, Osmancık Kalesinin etrafından ışıl ışıl, tesbih taneleri gibi dizilmiştir. Fâtih Sultan Mehmet zamanında Kızılırmak üzerinde yaptırılan muhteşem Kızılırmak köprüsü, yukarıda bahsettiğimiz tesbihin imamesine benzemektedir. Kızılırmak bölgenin bereket kaynağı olmaktadır.
Adını Osmanlılardan alan Osmancık ilçesi, Osmancık Kalesinin etrafında kurulmuştur. Osmanlıların Fatih devrinde, adı kadar engin şânı kadar yüce Fâtih Mehmet HAN zamanında yapılmış olan, kendi ismiyle anılan Kızılırmak üzerindeki büyük köprü, bu tesbihin imamesine ben-zemektedir. Yeni fetihler bekleyen fatihler ülkesinin feyizli toprağından geçen Kızılırmak bu diyarın sayısız meziyetleri kadar bereketlidir.
İslâmî gönlüne ve ruhuna sindirmiş olan Müslüman OSMANCIK halkı, cidden diğer il ve ilçelere örnek olacak bütün kaabiliyet ve meziyetleri kendisine cem etmiş ve her an için de varlığını gösterecek istidat ve kaabiliyete sahip bulunmaktadır.
Bu gün birçok ilçe ve illerde dahi, Kur’ân-ı Kerîm kursları bulunmadığı halde, OSMANCIK’da iki tane Kur’ân kursu vardır. Bu kursların birisi eski olup 15 yıldır burada Kur’ân okutulmakta ve hâfızlar yetiştirilmektedir. Bu eski Kurs açıldığı günden bu güne kadar takriben 700 tane kız ve erkek öğrenci yetiştirmiş olup bunların içlerinden 70 kadar tam ehliyetli hâfız, başka il ve ilçelerde vazife görmekte ve öğrendiği ALLAH kitabını diğerlerine öğretmeye gayret sarfetmektedir.
Bugün bu kursda 12 erkek, 18 kız olmak üzere 40 öğrenci Kur’ân okumaya devam etmekde ve bunlardan 5 i de hıfza çalışmaktadır.
Bu kursun öğreticisi, İstanbul’da kıraat-ı aşere, takrip ve tayyibe Vücuh okumuş ve dâima da okutabilecek kabiliyet ve istidada malikdir.
Hayırsever Osmancık halkı bu bir kursla yetinmemiş daha büyük bir Kur’an kursu binası yapmıştır. Bu yeni kurs binası, bir yıl içinde ikmâl edilmiş, takriben iki yüz bin liraya mal olmuşdur. Ama aynı binayı başka bir yerde yapacak olsan bunun en as iki misline ancak yapılabilir. Bunun sebebi de ilçenin çalışkan, hayırsever ve hayırlı halkı yalnız para vermekle kalmamış aynı zamanda binanın yapılması işine iştirak etmek suretiyle taş, kum, çakıl taşıdığı gibi, işçi ve usta olarak da bizzat gücüyle de yardımcı olmuşdur.
İkinci kurs binası büyük bir arsa üzerinde yapılmış olup modern ve çok güzeldir.
Dış kapıdan girilince sağda bir salonun iki yanında büyükçe iki sınıf, kapının solunda ise binanın yarısına yakın bir kısım Mescid olarak ayrılmıştır. Mescidin, minber ve mihrabı mevcutdur. Dershanede derslerini okuyan öğrenciler bu mescidde derslerin tatbikatını ve ibadetlerini yapmaktadırlar.
Giriş kapısının tam karşısında bulunan bir merdivenle ikinci kati çıkılır. Geniş ve ışıklı bir salonun iki yanında üç tane dershane vardır. Nöbetçi öğretmen odası ile yatak odası yanında ikinci bir öğretmenler oturma odası vardır. Taban, tavan, pencere ve perdeler muntazam, sıralar gayet güzeldir, öğrenciler iyi giydirilmiş, kıravatlı olarak ellerinde Kur’ân-ı Kerîm, muntazam ders okumaktadırlar.
En üst çatı kat ise yüksekçe yapılmış olup, depo olarak kullanılmaya elverişlidir.
Bu kursun hemen arka bitişiğinde birinci katdan merdivenlerle inilen yemekhane vardır. Bu yemekhane mermer masalarla döşeli gayet temiz ve çok sıhhî şartlara malikdir. Mutbak, ocak ve dolaplar, ekmek rafları hepsi en son model ve modern usullerle tanzim edilmiştir. Görünce insan imreniyor doğrusu. Tuvaletleri, banyoları hasılı her taraf tertemiz ve pırıl pırıl...
Bu kurs binasının çok geniş olan arsasının bahçe duvarları henüz yapılamamışdır. Etrafı duvarla çevrilince bahçe bu binaya ayrı bir güzellik daha verecektir. O zaman bu geniş bahçede her nevi spor hareketleri kolaylıkla yapılabilecekdir.
Eski kurs yıkılarak onun yerine de yeni ve modern bir bina yapılacaktır. Bu yeni Kurs yapılıncaya kadar da eski kursun kız okuyucu öğrencileri için bir yer kiralanacak, onlar yine okumalarına devam edeceklerdir. Yeni kurs binası programa göre, eylül veya ekim ayına kadar tamamlanacakdır. Bu yıl içinde hem kurs, hem de müftülük dâire ve lojmanı bitirilecek ve böylece Osmancık ilçesi Türkiye’de birçok vilâyetlerin dahi henüz sahip olamadıkları imkânlara kavuşacak ve ÖRNEK bir İLÇE olarak kendisini tanıtacakdır.
Bu işlerin başarılmasında başta kaymakam ve Müftü olmak üzere, ilçenin müslüman ve hayırsever halicinin ve Din Adamları Cemiyetinin ve onun başarılı balkanının da çok büyük hizmetleri ve himmetleri görülmüştür.
Esnaf ve köylüler de hisselerine düşen maddî ve manevî yardın» esirgememektedirler.
Bu gidimle OSMANCIK emsali diyemeyeceğim çünkü bu gün henüz emsali yoktur, bütün ilçe ve hatta bir çok illerden de ilerde, dinine bağlı, ilme âşık, birbirleriyle el ele vererek çalışmasını ve müşterek iş yapmasını çok iyi bilen ve yalnız bilmekle kalmayıp ayni zamanda da beceren başarılı ve örnek bir ilçedir. Bu hususda çalışanlarla, maddî ve manevî yardımları olanlara ve bilhassa idarecilerine Cenâb-ı ALLAH’dan üstün başarılar dilerim...