Makale

Marifetli Takvim

Marifetli Takvim
Rabia Gülcan Kardaş

Bu Yılın Son Dosyası: Aralık Ayı

Önemli Olaylar Günler Haftalar
3 Aralık
Dünya Engelliler Günü. Umarız her yol, her merdiven, her mekândan engeller kaldırılır.
18 Aralık
Dünya Göçmenler Günü. Çevrenizde ülkesinden göçmek zorunda kalan biri var mı? Onu dinlemeye, acılarını hissedip teselli etmeye ne dersiniz?
24 Aralık 1638
IV. Murat Han Bağdat’ı yeniden Osmanlı topraklarına kattı. Bağdat’ın nasıl kurulduğunu biliyor musun? Bir görsel şölen gibi, muhakkak öğren.

Tabiatname Doğa Takvimi
4 Aralık
Şiddetli soğuklar ve yağışlar, 6 Aralık ise Kuzey Rüzgârları ile geliyor.
21 Aralık
Gündönümü. Kuzey yarımküre için en uzun gece uyarısı! Erkenden planlarınızı yapın. Masal dinlemek, kitap okumak, aile büyüklerinden hatıralarını dinlemek, benden size birkaç ipucu olsun.
22 Aralık
Zemherîr yani kışın en şiddetli soğukları başlıyor. 40 gün süreceği için kendisini Erbain olarak da biliyoruz. Hastalanmadan tedbir almak en iyisidir. Bal, zencefil, limon hazır mı?

Hayırla Yâd Edelim
10 Aralık 2007
Prof. Dr. Sabahattin Zaim vefat etti.
17 Aralık 1273
Mevlana Celaleddin-i Rûmi Rabbine kavuştu. Ölümü için Şeb-i Arus dendiğini biliyor muydunuz? Haydi biraz araştırın.
30 Aralık 1517
Yavuz Sultan Selim Han, Kudüs’ü Osmanlı topraklarına kattı. 9 Aralık 1917’de ise sevdiğimiz şehir, peygamberler diyarı Kudüs, İngilizlerce işgal edildi. Kudüs’te yıllardır şehit olan, bu mübarek şehri korumayı kendine vazife bilmiş her güzel yüreği hayırla yâd edelim.
27 Aralık 1936
İstiklâl Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy vefat etti. Hayırla, şükranla yâd edelim.

Asumanname Gökyüzü Günlüğü
4 Aralık
İlk dördün.
12 Aralık
Dolunay
26 Aralık
Halkalı Güneş tutulması. Ülkemizden görünmeyecek.
26 Aralık
Yeniay.
Bu ay Göktürk uydularımızın uzaya fırlatılmasının yıl dönümü (2012 ve 2016). Gökyüzündeki uydularımıza ve gökyüzünü seven çocuklara
selam olsun!

Ayın Etkinliği
Bu ay etkinliğimizi gelecek yıla ayıralım, ne dersiniz?
Nasıl mı, tam olarak şöyle: Artık bir yaş daha büyüdüğümüze göre, ajanda tutmaya başlayabiliriz. Derslerimizi, çalışma programımızı, hobilerimizi, kısacası zaman planlamamızı ajandamıza yazabiliriz. Haydi güzel bir defter bulun ve ajandanızı oluşturmaya başlayın. İçi boş bir defter yeterli. Ayın günlerini, ay takvimini siz ekleyeceksiniz. Marifetli Takvim’i okudukça da o günler için not alabilirsiniz. Mesela; “Bugün leyleklerin göç zamanı, göğe bak!” gibi.