Makale

akliyat

akliyat

KARBON AYAK İZİ

Bizlere emanet edilen gezegenimiz hızla kirleniyor. Ve ne yazık ki bunu biz kendi ellerimizle yapıyoruz. Her birimiz evdeki elektrik, su kullanımından seyahat zevklerimize kadar çok geniş bir yelpazede yaptıklarımızla bir iz bırakıyoruz: Karbon ayak izi.

Kişinin atmosfere yayılmasına neden olduğu karbon miktarı anlamına gelen karbon ayak izi büyüklüğümüz çevreye verdiğimiz zararla doğru orantılı. Ancak gidişatı tersine çevirmek sanıldığından çok daha kolay. Yalnızca bir iki küçük dokunuşla bile karbon ayak izinizi ciddi oranda küçültebilirsiniz. Buna bugün, hemen, şu anda başlamaya; kapımızın önünü şimdi süpürmeye ne dersiniz?

Biliyor muydunuz?

Eskidiğini, yıprandığını düşündüğünüz tişörtünüzü, gömleğinizi atarken bir kez daha düşünün. Çünkü sadece 300g’lık pamuk yetiştirmek için yaklaşık 3000 litre suya ihtiyacımız var.

Tasarruflu ampul kullanmak, hem elektrik faturanızı düşürür hem de karbon ayak izinizi ciddi anlamda küçültür.

Özellikle alışveriş yaparken tek kullanımlık poşetler yerine karton/bez çanta gibi daha dayanıklı materyaller tercih etmek, yapabileceğiniz en iyi işlerden biri.

Doğadan aldığımızı geri vermek adına yapabileceğimiz belki de en anlamlı hareket “ağaç dikmek”… Kıyamet kopacak olsa dahi…

KEŞF

860 Voltluk Elektrik Şoku

Amazon havzasında yer alan Güney Amerika’nın ücra sularında keşfedilen yeni bir yılan balığı türü tam 860 volt enerji üretebiliyor. Bugüne kadar bilinen tek elektrikli yılan balığı türü olan Electrophorus Electricus’tan en fazla 650 volt gerilim ölçülmüştü. “Electrophorus Voltai” adı verilen bu yeni tür ise bilinen en fazla elektrik kapasitesine sahip canlı oldu.

Korunmak, avlanmak ve yön bulmak için elektrik üreten elektrikli yılan balıklarının vücutları elektroplax (elektrik organı) adı verilen yüksek gerilim üreten kaslarla bezeli. Bu denli yüksek voltajlı elektrik üretimi de bu kaslar sayesinde gerçekleşiyor. Son olarak bu denli büyük bir enerjiye sahip olan 860 voltun ne anlama geldiğini de şu örnekle açıklayalım: Her gün kullandığımız ortalama bir elektrik prizinin volt değeri 220.

Kısa Kısa

Güneş sistemimizin en sıcak gezegenlerinden biri olan Merkür’de sıcaklık gündüz yaklaşık 430 dereceye çıkarken gece -180 derecelere kadar düşebiliyor. Gün içinde yaklaşık 600 derecelik ısı değişimine sahip bu gezegende ortalama bir insan yalnızca iki dakika hayatta kalabilir.

İnternette bir saniye içinde yaklaşık 300.000 mesaj gönderildiğini, 3 milyon mail atıldığını, 75 bin liralık online alışveriş yapıldığını, 8 bin tweet atıldığını ve 62 bin arama yapıldığını biliyor muydunuz?

Bir dilin tüm harflerini içeren cümlelere pangram (alfabe cümlesi) denir. “Afgan dövüşçü Ebuhaciz psikoloji eğitimi alıyor.” cümlesi bir pangram örneğidir.

Dikkat

Hâlâ Yaz Lastiği mi Kullanıyorsunuz?

Bilindiği üzere ülkemizde 1 Aralık’ta başlayıp takip eden yılın 1 Nisan tarihine kadarki dört aylık sürede kış lastiği kullanılması yasal bir zorunluluk. Kış lastiği kullanımı yasal zorunluluktan da öte hayati bir anlama sahip sürücüler için. Kış lastiklerinin yalnızca karda ve buzda kullanılacağına dair çok yanlış bir genel kanıya sahibiz ne yazık ki. Hâlbuki sıcaklığın 7 derecenin altına düşmesi ile birlikte aracımızda ciddi yol tutuş ve performans problemi baş gösterir. Kış lastiği de işte tam bu noktada devreye girerek güvenli bir şekilde seyahat etmemize yardımcı olur.