Makale

akliyat

akliyat

Kağan Yaman

ATOM BOMBASI

6 Ağustos 1945 Pazartesi, saat 08.16, irtifa 600 metre. ABD ordusuna ait Enola Gay isimli bombardıman uçağının attığı Little Boy isimli atom bombası patladı. Yaklaşık 70 bin kişi patlamayı takip eden birkaç saniye içinde, yaklaşık 140 bin kişi de yayılan radyasyonun etkisiyle ilerleyen günlerde yaşamını yitirdi. Little Boy, saldırı amacıyla kullanılan ilk atom bombası olarak dünya tarihine geçti.
Little Boy, kontrolsüz çekirdek tepkimesi ile patlamanın yaşandığı bir bomba modeli aslında. Yüksek saflıkta uranyum kullanılan bu atom bombasında zincirleme reaksiyon çok hızlı gelişir ve çok ama çok büyük bir enerji açığa çıkar. Ortaya çıkan bu enerjinin yıkım gücü de hâliyle devasa boyuttadır.
Bombanın çalışma prensibi ise kısaca şöyle: Çekirdekte yer alan yüksek elektron içeren radyoaktif maddeye, örneğin uranyum, serbest elektronlar gönderilir. Bu elektronlar çekirdekteki radyoaktif madde ile tepkimeye girer ve yüksek oranda ısı, ışık ve radyasyon ortaya çıkar. Bu noktadan sonra geri dönüş ise artık bir hayalden ibarettir.

Biliyor muydunuz?

Patlama anında bir şok dalgası meydana gelir. Şok dalgasının yayılımı sesten daha hızlıdır. Atom bombasının havada patlatılması ise bu dalganın yıkım gücünü misliyle arttırır.
Patlamanın meydana getirdiği bir diğer ölümcül unsur ise “Mantar Bulutu”dur. Bu devasa bulut, 10 bin metreden daha yüksek olabilir ve içerdiği radyoaktif maddeler atmosfere dağılarak çok daha geniş bir çevreyi etkiler.

KEŞF
SIMBAKUBWA
Bilim insanları, geçtiğimiz aylarda önemli bir keşfe imza attı. Kenya’da gezegenimiz üzerinde yaşamış en büyük yırtıcı memeli hayvanlardan birinin fosiline ulaşıldı. Yaklaşık olarak 23 milyon yıl önce Avrupa, Asya ve Afrika’nın bazı bölgelerinde yaşadığı düşünülen bu dev yırtıcıya Afrika’nın en büyük aslanı anlamına gelen “Simbakubwa Kutokaafrika” adı verildi. Dört metreye varan yüksekliğe ve yaklaşık bir buçuk metre omuz genişliğine sahip olan Simbakubwa’nın en dikkat çekici özelliği ise filler ve su aygırlarını kendine av olarak seçmesi.


Kısa Kısa
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından başlatılan Gökbey Projesi kapsamında yerli imkânlarla geliştirilip üretilen “Gökbey Genel Maksat Helikopteri”, sertifikasyon uçuşunu başarıyla tamamladı.
NASA tarafından uzaya gönderilen TESS uydusu, Dünya’dan 35 ışık yılı uzaklıkta L98-59B isimli bir gezegen keşfetti. L98-58B, şimdiye kadarki gözlemlenen en küçük gezegen olarak kayıtlara geçti.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde yapılan kazılarda fil, zürafa, at ve gergedanlara ait olduğu düşünülen fosiller bulundu. Uzmanlar, fosillerin 7,5 milyon yıllık olduğunu belirledi.


ÖNCE BİZ
Çağın en büyük getirilerinin başında şüphesiz teknoloji geliyor. Bu yenilik, yanında kendine ait bir dil de getiriyor. Ve hepimizin malumu, bu dili en iyi yeni nesil kullanıyor. Uzmanlar, dijital dili çocuklardan önce biz ebeveynlerin öğrenmesi gerektiğini söylüyor. Yaşa ve yaşanılan çağa bağlı olarak çocuk ile aile arasında meydana gelebilecek uçurumun derinleşmemesi için teknolojiyi etkili kullanabilen ailelerin önemini vurguluyor.