Makale

Renkli Dünyamın Sesi

Renkli Dünyamın Sesi

Derya Yöney

Kim Buldu Bu Mikrobu?
Mikrop ailesi bu sefer bir çocuğun dişine yerleşmişti. Günlerdir, diğer dişlere de sıçrayarak çoğalmaya devam ediyorlardı. Ama birkaç gün önce her şey değişti!
Ahmet, dişlerindeki ağrıdan dolayı rahatsız oldu ve doktora gitti. Dişlerine mikropların yerleştiğini ve çürümenin başladığını öğrendi. Ahmet’in bir an önce önlem alması ve dişlerini mikroplardan kurtarması gerekiyordu. Her gün en az iki kere dişlerini fırçalamaya başladı. Bununla birlikte dişlerde bir de tedavi süreci başlamıştı. Mikroplar artık eskisi kadar rahat değildi! Bazen bir fırça darbesiyle sürüklenerek rahatsız oluyorlar, bazen suyla çalkalanan ağzın içinde boğulmaktan zor kurtuluyorlardı. Kendilerine kaçacak başka bir yer arıyor fakat bulamıyorlardı. Mikroplardan biri,
“İşte yine fark edildik! Artık bizi burada yaşatmazlar! Biz eskiden böyle miydik?! Bu kadar iyi bilinmezdik. Hoplar zıplar, elden ele, dişten dişe, insandan insana bulaşır, keyfimizi yaşardık.”
“Haklısın!” dedi daha küçük olan mikrop. “Peki bizi ilk kim bulmuş acaba?”
“Çoook eski zamanlarda yaşayan bir ilim adamı: Akşemseddin.”
“Peki bizi bulmayı nasıl başarmış? Çok küçüğüz, eski zamanlarda bizi görmeleri daha da imkansız değil miydi abi?
“Evet, öyle ama, eski zamanlarda
insanlara toplu şekilde bulaştığımız, onları hastalıktan kırıp geçirdiğimiz zamanlarda, Akşemseddin de bizim peşimizdeymiş meğer! Bulaşıcı hastalıklar üzerine önemli çalışmalar yapmış.
Hastalığın hangi yolla bulaştığını bilirsek tedavisini de bulabiliriz diye düşünmüş. Sonra da, araştırmalara başlamış. “Hastalıklar insandan insana, gözle görülmeyecek kadar küçük tohumlar vasıtasıyla geçer” düşüncesiyle, bilim tarihinde ilk “mikrop” fikrini ortaya atmış. Sonra da bizi tanımlayarak, vücuda girdikten sonraki gelişim dönemlerimizi açıklamış.”
“Vay bee! Akşemseddin bizi bizden iyi tanımış ve tanıtmış desene! Akşemseddin aynı zamanda Fatih Sultan Mehmet Han’ın da hocası değil miydi?”
“Evet, İstanbul’un fethinde önemli rol oynamıştı. Sadece bizimle ilgili değil, aynı zamanda tıp ve eczacılık alanında pek çok konuda da büyük buluşlar yapmış.”
Mikroplar kendi aralarında sohbete dalmışken fırça darbeleriyle yeniden sarsıldılar.
“Buradan kurtulmak için bizim de acilen bir buluş yapmamız lazım, farkında mısın?!”
Ancak, mikroplar kaçmayı başaramamış çünkü, bu mücadeleyi Ahmet kazanmış ve mikroplardan kurtularak sağlıkla yaşamış.