Makale

Vücudumuz Nasıl Yağ Yakar?

kahve molas

Esma TÜRKSEVEN

Vücudumuz Nasıl Yağ Yakar?

Tükettiğimiz besinler, fiziksel aktiviteleri yerine getirmemizi sağlarken fazla enerji, yağ asidi adı verilen moleküller olarak depolanır. Bunlar, yiyecekten yoksun kaldığımızda dolaşım sistemimize salınarak enerji ihtiyacımızı karşılar. Rejim/egzersiz programlarında, yağ rezervlerimizi kullanmaya ve geçmişte olduğundan farklı olarak daha az yağ depolamaya başlarız. Sıkı bir şekilde egzersiz yaptığımızda beynimiz, ihtiyacımız olan enerjiyi sağlamak için yağ hücrelerine, yağ asidi moleküllerini kan dolaşımına salma talimatı verir. Kaslarımız, akciğerimiz ve kalbimiz; bu yağ asitlerini toplar, parçalara ayırır ve fiziksel aktiviteleri gerçekleştirmek için bağlarındaki enerjiyi kullanır. Bu noktada yağ hücreleri “boş” hâle gelir ve kendi başlarına ölürler. Bu atığın küçük bir bölümü ter, büyük bölümü ise solunum yoluyla karbondioksit olarak atılır.
Artizan
İster el yapımı deyin, ister artizan… Ekmek, seramik, sabun, çikolata… Seri üretim olarak bildiğimiz bu ürünlerin el yapımı hâllerine her geçen gün daha sık rastlıyoruz. Artizanal gıda ürünleri, gıda ekonomisinin en hızlı büyüyen alanlarından biri olmakla birlikte sanattan mimariye her alanda yükselişte.
Arkasındaki el emeğinden çok etiketiyle ölçülen lüks anlayışı, son zamanlarda değişime uğradı. Artık lüks tanımının içinde gerçeklik, samimiyet ve anlam var. Yapanın el izini taşıyan, ruhunu yansıtan, benzersiz olan ürünler daha kıymetli. İnsanlar, sadece aldıkları ürünü değil; üreten kişinin hikâyesini ve üretim sürecini de önemsiyorlar. Yani sonuç kadar süreç de önemli. Her seferinde alınan riskler, yaşanan hatalar bu sürecin bir parçası.
El yapımı bir seramiğe bakıp kenarlarında yamukluk bulabilirsiniz, tattığınız çikolata daha önce yediklerinize benzemeyebilir. Artizanal ürünlerin verdiği en büyük keyiflerden biri de bu olsa gerek: Bir benzeri olmaması...
Tek Tip Paket Donemi Basliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandı.
Buna göre, piyasaya arz edilen tütün mamullerinin paketlerinde, % 65 oranında uygulanan resimli sağlık uyarısı mesajlarının kapladığı alan, % 85’e çıkarılacak. Paketler; renk, yazı, ibare ve şekiller dâhil olmak üzere, aynı şekilde tasarlanmış tek tip, düz ve standart paket biçimine dönüştürülecek. Paketlerin üzerine markanın logosu/simgesi konulamayacak. Marka; birim paket ambalajları üzerine, yazım şekli, yazı karakteri ve boyutu, paket üzerindeki konumu standart olacak şekilde, sadece bir yüzeyine ve bu yüzeyin % 5’ini aşmayacak şekilde yazılacak.
Uygulama 5 Temmuz 2019’da hayata geçecek. 5 Ocak 2020’den sonra piyasadaki eski ürünler ise imha edilecek.

Osmanlı’da Nikâh
Osmanlılarda nikâhı ya bizzat kadı yahut tarafların evlenmesine bir mâni olup olmadığı hususunda kadıdan izinname alındıktan sonra mahalle veya köy imamı kıyardı. Nikâh ve boşanmalar devlet tarafından sıkı takip edilir, bütün işlemler kayıt altına alınırdı. Nikâhı kıyan imam, düzenlediği münâkehât ilmühaberini, taraflara/veli veya vekillerine, ayrıca şahitlere imzalattıktan sonra tasdik ederek sekiz gün içinde beldenin nüfus memurluğuna göndermek mecburiyetindeydi. Nüfus memuru da bilgileri nüfus sicil defterine ve kişilerin nüfus kâğıdına kaydettikten sonra evrakları imam vasıtasıyla taraflara tevdi ederdi. 1914’ten sonra ilmühaberi nüfus dairesine bildirme vazifesi kocaya yüklendi, bildirmeyenlere para ve hapis cezası getirildi.

Selçuklu Devleti kuruldu. (24 Mayıs 1040)
Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethetti. (29 Mayıs 1453)
Fatih Sultan Mehmet vefat etti. (3 Mayıs 1481)
Mustafa Kemal Paşa Millî Mücadele’yi başlattı. (19 Mayıs 1919)
Nene Hatun vefat etti. (22 Mayıs 1955)

Mucize Besin Karadut
Bahar mevsimiyle birlikte tezgahları süsleyen karadutun faydaları saymakla bitmiyor. Kolesterolü düşürüyor, dolaşımı hızlandırıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kalp ve şeker hastalıklarını engelliyor. Protein, demir, kalsiyum, A, E, K ve özellikle C vitamini ve lif içeriyor. Cildi toparlıyor, saçların erken beyazlamasını önlüyor.

Üzüm Çekirdeğindeki Mucize
Yağı, özütü, kapsülü… Üzüm çekirdeğinin yararları artık hepimizin malumu. İçeriğinde yüksek miktarda C ve E vitaminleri olan üzüm çekirdeği; kan dolaşımını düzenliyor, enfeksiyonla mücadele ediyor ve yaşlanmayı geciktiriyor. Bu yüzden birçok kozmetik ürün, ezilmiş üzüm çekirdekleri ya da özütünü içeriyor.