Makale

OTONOM ELEKTRO-MEKANİK CİHAZ, KISACA “ROBOT”

OTONOM ELEKTRO-MEKANİK CİHAZ, KISACA “ROBOT”

Giyimden elektroniğe, salondan mutfağa hayatımızın her alanında biz insanlara yardımcı olmak için üretilen otonom cihazlar, kısaca robotlar…
Kendine verilen akıl nimeti sayesinde diğer tüm canlılardan üstün tutulan insanoğlu, dünyevi işlerinde yardımcı nesnelere ihtiyaç duydu. Tarım-avcılık aletleri ile başlayan sürecin bugün geldiği nokta ise hepimizin malumu.
Robotlar ile ilgili en ciddi tartışma konusu “İnsanın yerini alacak ve insanlığın dünya üzerindeki hâkimiyetine son verecek.” bağlamı üzerinde. Bir grup, bu tezi destekleyici fikirleri savunurken diğer bir grup “3 Robot Yasası” ile robotların bize galip gelemeyeceğini söylüyor. Meraklısı için bu yasaları sıralayalım:
0. Bir robot insanlığa zarar veremez veya hareketsiz kalarak
sanlığın zarar görmesine izin veremez. (Bu yasa, sonradan "Sıfı- rıncı Yasa" olarak eklenmiştir.)
Bir robot, 0. kuralla çelişmediği sürece, hiçbir şekilde insanoğluna zarar veremez veya pasif kalmak suretiyle zarar görmesine izin veremez.
Bir robot, 0. ve 1. kurallarla çelişmediği sürece, kendisine insanlar tarafından verilen komutlara itaat etmek zorundadır.
Bir robot, 0., 1. ve 2. kurallarla çelişmediği sürece, kendi varlığını korumak zorundadır.

BİLİYOR MUYDUNUZ?
Robot kelimesi ilk kez Çek yazar Karel Čapek’in yazdığı R.U.R. (Rosumovi Umělí Roboti-Rossum’un Akıllı Robotları) adlı bilim kurgu tiyatro oyununda kullanılmıştır. Bu oyun 1927 yılında Halit Fahri Ozansoy tarafından R.U.R. - Âlemşümul Suni Adamlar Fabrikası adıyla tercüme edilmiştir.
Oyun ile popülerleşen robot kelimesi, aynı anlamda kullanılan otomat veya android kelimelerinin yerini almıştır. Kelimenin kökeni ise Çekçe zorla çalıştırma anlamına gelen “robota” sözcüğünden gelmektedir.
Kanser Teşhisi için Yeni Bir Yöntem
ODTÜ’lü bilim insanları, tümörlü hücrelerin kanserli olup olmadığını teşhis eden yeni bir teknoloji geliştirdi. Bu yöntem, şimdiye dek kullanılan genel tespit yöntemlerinden çok daha kolay ve hızlı sonuçlar veriyor.
“Elektro-termal Görüntüleme” isimli bu yeni teknoloji, temelde vücuttaki ısı değişimlerini baz alıyor. Kanserli hücrelerin sağlıklı olanlara nazaran farklı sıcaklıkta olduğunu belirten uzmanlar, bu ısı değişimlerini savunma sanayiinde sıklıkla kullanılan kızılötesi kameralarla tespit ediyorlar.
Bilimsel literatürde de yer alan “Elektro-termal Görüntüleme”, kanserli hücreleri erken evrelerde dahi rahatlıkla tespit edilebilmesi ile dikkatleri üzerine çekiyor.


KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA KISA
Akıllı İlaçlar: Gelişen teknoloji, pek çok eşyanın “akıllı” olmasına ve hayatımızın daha da kolaylaşmasına yardımcı oldu. Akıllı cihazların en yenilerinden birisi ise “akıllı ilaç”. Günlük rutinlerinizi, hareketliliğinizi ve hastalık verilerinizi izleyen bu ilaçlar, kullanılmadığında doktorlara rapor verebilecek.
Ertuğrul İş Başında: ASELSAN tarafından yerli ve millî imkânlarla üretilen “Ertuğrul Bomba İmha Robotu”, İstanbul’da göreve başladı. Her türlü doğa koşulunda görev yapabilecek şekilde tasarlanan Ertuğrul; uzun pil ömrü ve hendek, merdiven, yan eğimli yüzey gibi zorlayıcı mahallerdeki hareket yetenekleri ile dikkat çekiyor.
Bağımlılığa Dikkat: Çocuklarda teknoloji bağımlılığı her geçen gün önlenemez bir hızla artıyor. Yapılan araştırmalar 0-2 yaş grubu bebeklerde dahi teknoloji bağımlılığının varlığını ispatlıyor. Önlem ise oldukça basit: Rol model olmak. Atalarımız boşuna dememiş: “Görgülü kuşlar, gördüğünü işler.”
Bahar Nezlesi

“Bahar alerjisi” ya da “alerjik rinit” adlarıyla da bilinen bahar nezlesi, önlem alınmazsa çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Yapılan araştırmalar her beş kişiden birinin bahar nezlesi riski altında olduğunu söylüyor.
Hastalıktan korunmak ise sandığımızdan daha kolay, yöntem ise belli: Hijyeni arttırmak. Kapalı ortamları havalandırmak, eve gelince kıyafet değiştirmek veya duş almak, sık sık elleri ve yüzü yıkamak başlıca önlemlerden.