Makale

PİKSELİN YENİ ZİRVESİ: 8K

AKLİYAT

PİKSELİN YENİ ZİRVESİ: 8K
Hemen her gün duyduğumuz ve sıklıkla kullandığımız bir kelime var atık, çözünürlük. Peki, nedir bu çözünürlük? Ya da çözünürlüğü belirleyen piksel denilen şey nedir? Anlatalım: Bu yazı için bir harfin önemi ne ise izlediğimiz görüntü için de pikselin değeri o. İfade etmek gerekirse dijital bir ortamda gösterilecek görüntünün en küçük birimi. Görüntüdeki piksel sayısı da çözünürlüğün kalitesini etkileyen şey. Yani ne kadar çok piksel o kadar net görüntü.
Gelişen teknolojiden tabii ki görüntü kalitesi de nasibini aldı. Her geçen gün daha netleşen görüntüler çok yakında “neredeyse” gerçekmiş gibi olacak. Bugüne kadarki en net görüntü deneyimi olarak adlandırılan 8K, kullanıcı ile buluşmak için gün sayıyor. 8K, şu anda kullanılan “Full HD” görüntü sisteminden 16 kat daha büyük ve ayrıntılı. Kim bilir yakın gelecekte görüntünün evrimi hangi hâllerde/hâllerle karşımıza çıkacak. Unutmadan belirtelim; K, İngilizce bin sayısının kısaltması…
Biliyor muydunuz?
- “Full HD” bir görüntü 1920*1080p görüntü kalitesine sahipken 8K, 7680*4320p çözünürlük sunuyor. Bu da, bir kare görüntüde tam olarak 33 milyon 177 bin 600 piksele denk geliyor.
- 8K, tahmin ettiğimizden daha erken bir süreçte yaygın hâle gelebilir. Japon televizyon kanalı NHK, Tokyo 2020 Olimpiyatları’nı 8K olarak izleyiciyle buluşturmayı planlıyor.
Yeni Bir Ötegezegen
Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlere ötegezegen deniyor. Bir ışık yılının yaklaşık 10 trilyon km’ye eşit olduğunu göz önüne alırsak bu gezegenler bizden -kelimenin tam anlamıyla- fersah fersah uzakta.
NASA’nın TESS isimli uydusu, Dünya’dan 53 ışık yılı uzakta bulunan Ağcık (Reticulum) Takımyıldızı’nda bir ötegezegen keşfetti. Varlığı doğrulanan ötegezegene “HD-21749b” adı verildi.
Dünya’nın üç katı büyüklüğündeki bu gezegen çok yoğun bir yapıya sahip. Dolayısıyla “HD-21749b” Dünya’dan 23 kat daha ağır ve yüzey sıcaklığı yaklaşık 150 derece.
Kısa kısa
Satürn’de Bir Gün Kaç Saat: Güneş Sistemi’ndeki en büyük ikinci gezegen olan Satürn’ün bir günü yeniden hesaplandı. Şimdiye kadar bilinen süre, 1981’de Voyager uzay aracı tarafından hesaplanan 10:39:22 saat idi. Cassini isimli uzay aracı bu süreyi 10 saat, 33 dakika ve 38 saniye olarak hesaplayarak güncelledi.
Sahte Bildirimlere Dikkat: Siber güvenlik uzmanları, yaptıkları bir çalışmada sanal dolandırıcılıkta en çok kullanılan yöntemi belirledi. “Sahte Bildirim” olarak adlandırılan yöntemde, kullanıcıya gönderilen link açıldığında verileriniz “hacker”ların eline geçiyor. Bunu engellemek ise çok basit. Kaynağını bilmediğiniz hiçbir linke tıklamamak.
Yapay Damar: British Columbia Üniversitesi bilim insanları tarafından kök hücreler kullanılarak “vasküler organoit” isimli yapay dokular geliştirildi. Bu dokular, insan damarlarının yapısını ve işleyişini taklit etme becerisine sahip. Çalışma, tıp dünyasında ümit verici olarak nitelendiriliyor.
Tonlarca Metan Gazı
Açığa Çıktı
Küresel ısınmanın, gezegenimizin en büyük sorunlarından biri olduğu artık herkesin malumu. Doğanın dengesinin bozulması, mevsimlerin değişmesi, sahil şehirlerinin sular altında kalması gibi pek çok sorunla karşı karşıya insanlık. Yapılan son çalışmalar çok ciddi bir sorunu daha ortaya çıkardı. Bilim insanları, küresel ısınma nedeniyle eriyen buzulların içine hapsolmuş tonlarca metan gazının açığa çıktığını tespit etti. Metan gazı, patlayıcı olmasının yanında boğucu bir gaz. Yani hem zehirli, hem de öldürücü…