Makale

Dünün Ardından

KUTAPLIK

Dünün Ardından

Muhammed Kâmil Yaykan

Hazırladığı eserlerle yayıncılık alanında her gün daha da temayüz eden Başkanlığımız çok geniş bir yelpaze ile okur karşısına çıkıyor. Gerek dinî gerek ahlaki gerekse ferdi ve içtimai hayata dair pek çok kitapla halkımıza hitap eden Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları’nın edebiyat dünyasında da ses getiren bir çalışması var: Kitaptakvim.

İsmiyle müsemma Kitaptakvim, hem kitap hem de takvim hüviyetinde. Günün tarihi, o güne ait olayların bilgisi, hadis veya ayetlerden oluşan duaların yer aldığı takvimin ön sayfasını; her biri diğerinden güzel ve özgün, telif öykü ve denemelerin bulunduğu takvim arkası sayfası takip ediyor. Dolayısıyla Kitaptakvim; hem günü ve güne dair hususları hem de arkası yarın tadında okuyacağınız metinleri size bir arada sunuyor.

Neler yok ki bu metinlerde. Birbirinden kıymetli kalemlerden çıkan, sizi aynı anda pek çok duyguya gark eden hikâyeler; her satırında size farklı kapılar açan denemeler ve daha niceleri…

Editörlüğünü Abdulbaki İşcan’ın yaptığı Dünün Ardından serisi; yayın ekibinin özverili çalışmalarıyla hayat bulan, okura ulaşana kadar bin bir emek ve zahmetle hazırlanan Kitaptakvim’in meyveleri. Seri üç kitaptan mürekkep: Denemeler I, Denemeler II ve Öyküler.

Her ne kadar geçip gitmiş olsa da bizde tekrar ve tekrar hayat buluyor dünde kalanlar. İnsan, düne dair yaşanmışlıklarla yarınlara bakıyor, mücadelesini dünden getirdikleri ile sürdürüyor. Dünün Ardından, sadaktaki temrinleri daha da mukavemetli hâle getiriyor. Hayata dair iz bırakan her metin okurda farklı yankılara dönüşüyor. Dilde seda bulan yankı, gönüllere dokunuyor…

Takvimin kitaba evrilmesi değil Dünün Ardından, metnin ana yurdunda mukim olması. Önce raflarda, sonra ellerde, nihayet dağarcıkta yer bulması… Zaten bir kitap da bunu arzulamaz mı? Bu amaçla yola revan oluyor bu eserler, karşımıza bu duygularla çıkıyor. Bu seyahati ise “Ön Söz Yerine” şöyle dile getiriyor: “Dün yaşanan ve söylenenlerin, her kapının eşiğine ulaşmak için aradığı nazik bir yol.”

Dünün Ardından, kalpten kalbe giderken okurla buluşuyor…