Makale

Hepimizin Komşusu: Mars

AKLİYAT
Kağan Yaman
Hepimizin Komşusu: MARS
Hepimizin az çok ilgisini çekmiştir gökyüzü. Sonsuz bir derinlik, sayısız yıldız ve binlerce galaksi. Bu uçsuz bucaksız karanlık içinde, uydumuz Ay’dan sonra bize en yakın olan komşumuz: Mars. Namıdiğer “Kızıl Gezegen”. Bir günü 24 saat, 39 dakika ve 35,244 saniye; bir yılı ise 1 yıl, 320 gün ve 18,2 saat olan Mars; Güneş Sistemi’nde dördüncü sırada yer alıyor. Güneşe bizden daha uzak olduğu için sıcaklığı da bir hayli düşük. Yüzey ısısı ortalama -63°C.
55 milyon km uzakta olan, ilk olarak yaklaşık 4000 yıl önce Mısırlılar tarafından keşfedildiği düşünülen Mars’ı, bugün neredeyse avucunun içi gibi biliyor insanlık. Geçtiğimiz ay Mars yüzeyine iniş yapan InSight uzay aracı, sondaj yoluyla yüzeyi neredeyse karış karış taranıp haritalanan Mars’ın yeraltı yapısını da inceleyecek.
Biliyor muydunuz
- Güneş Sistemi’nin bilinen en büyük dağı, Mars’ta bulunan Olympus Mons. Everest’in yaklaşık üç katı olan bu dağ 26 bin 400 metre yükseklikte. Kapladığı alan ise 300.000 km2. Yani ülkemizin yarısından biraz daha küçük.
- Mars’ın Phobos ve Deimos isimli iki uydusu var. Deimos, Mars’ı 30 saatte bir dolanıyor; Phobos ise 11 saatte. Ancak bu süre, her geçen gün Mars’ın çekim gücünden dolayı kısalıyor. Uzmanlar yaklaşık 50 milyon yıl içinde Phobos’un Mars’a çarpacağını bildiriyor.
KEŞF
Adı sadece antik metinlerde geçen ve izine daha önce rastlanılmayan Tenea, geçtiğimiz ay arkeologlar tarafından bulundu. Yunanistan’ın Mora yarımadasında bulunan antik kente ait yapılara ve şehir duvarlarına ulaşıldı. Tarihi üzerine araştırmaların devam ettiği kentin Truva Savaşı’ndan kurtulanlar tarafından kurulduğuna KEŞF inanılıyor.
DİKKAT
Telefonu Bırak
Araç kullanırken telefon kullanımı, kaza riskini 23 kat artırıyor. Hem görsel hem zihinsel hem de koordinasyon ve konsantrasyon dağınıklığına yol açan telefon kullanımı; algılarımızı bloke ediyor ve çevresel uyaranları engelliyor. Uzmanlar kazalardaki artış oranını telefon kullanımına bağlıyor ve can kaybını engellemek için direksiyon başında telefonu bırakmamızı tembihliyor. Son olarak şunu da söyleyelim: Trafik mevzuatında yer alan caydırıcı cezalara ve her geçen gün şahit olduğumuz onlarca kazaya rağmen ülkemiz, bir araştırma sonucuna göre, direksiyon başında telefon kullanımında ne yazık ki dünya birincisi.
Kısa Kısa
Evren Ne Renktir? Kimine göre siyah, kimine göre soluk yeşil olan evrenin rengi, yapılan araştırmaların sonucunda belli oldu. 200 bin galaksi ışığını inceleyen bilim adamları evrenin köstebek derisi renginde olduğunu keşfetti.
Antarktika’ya Bilim Üssü: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3. Antarktika Bilim Seferi’nin 25 Ocak’ta başlayacağını bildirdi. 11’i Türk, 4’ü yabancı toplam 15 araştırmacı, kıtada geçici “Türk Bilim Üssü” kuracak.
Evren Ne Renktir? Kimine göre siyah, kimine göre soluk yeşil olan evrenin rengi, yapılan araştırmaların sonucunda belli oldu. 200 bin galaksi ışığını inceleyen bilim adamları evrenin köstebek derisi renginde olduğunu keşfetti.
5G Teknolojisi Geliyor: 5G teknolojisini ilk kullanacak ülke Güney Kore oldu. Şu anki 4G teknolojisi ile saniyede 1 gigabite işlem yapabilirken 5G bu hızı 10 gigabite’e çıkaracak.
Herkes Aynı Anda Zıplarsa Ne Olur? Dünya’nın bugünkü nüfusu yaklaşık olarak 7,53 milyar. Herkes aynı anda 30 cm yüksekliğe zıplarsa Dünya’nın yerini bir anlık bile olsa değiştirebiliyoruz.