Makale

Esma Beyza ARSLAN: “Moral vermek, yüzleri güldürmek hepimizin gönlüne şifa oldu.’’

Esma Beyza ARSLAN:
“Moral vermek, yüzleri güldürmek hepimizin gönlüne şifa oldu.’’

Söyleşi: Yahya Kemal ALİOĞLU


İzmir Karabağlar Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden bir grup genç; "YÜZÜNÜZ GÜLSÜN, GÖNLÜMÜZ HUZUR BULSUN" diyerek bir iyilik hareketi başlattı.
Her insanın maddi ihtiyaçlarının yanı sıra manevi ihtiyaçları da vardır. İnsanların maddi desteğe ihtiyaç duyabileceği düşünülür ama manevi desteğe ihtiyaç duyabilecekleri düşünülmez çoğu zaman…
Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, okullarının da adına yakışan bir hassasiyetle, fark ettikleri bu eksikliği giderebilmek için merhamet ve fedakârlığı yaşayan ve yaşatan bir iyilik projesi hedeflediler.
Bu amaç doğrultusunda, il dışından, kırsal kesimden veya ilçelerden tedavi olmak için gelmiş ve uzun süredir hastanede kalmaktan dolayı canları sıkkın moralleri bozuk hastaları, hasta yakınlarını ziyaret ederek onların yüreklerine dokundular.
Evde yatan felçli ve yatalak, parkinson ve MS hastaları ve onların bakımıyla ilgilenen yakınlarını da ihmal etmediler.
Özel eğitim ve rehabilitasyon okullarına devam eden öğrencilere manevi destek sundular. Birlikte çeşitli oyun ve aktivitelerde eğlenceli vakit geçirdiler.
Huzurevlerini ziyaret edip yaşlılarla vakit geçirdiler. Onlarla sohbet edip yalnız olmadıklarını, değer verildiklerini hissettirdiler.
Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, manevi destek uzmanlığı konusunda yüzlerce hastaya ulaşarak, kazandıkları tecrübeden cesaret alarak, yetkililerden, staj yaptıkları branşlar kapsamına manevi destek uzmanlığının da dâhil edilmesini istiyorlar.
Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri projeleriyle; Deniz Feneri Derneği’nin, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün desteğiyle hazırlamış olduğu “İMAM HATİPLER İYİLİKTE YARIŞIYOR’’ “Anadolu İmam-Hatip Liseleri Uygulamalı İyilik Proje Yarışması”nda teşvik ödülünü alarak “iyilik okulu” oldular.
Biz de İzmir Karabağlar Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Esma Beyza Arslan ile proje kapsamında görüştük.
Esma Beyza Hocam, manevi destek uzmanlığı nedir?
Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında 7 Ocak 2015’te ’’hastanelerde manevi destek’’ sunmaya yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
Seçilen 12 hastanede manevi destek uzmanlığı birimi oluşturuldu. Pilot uygulama olumlu sonuçlar verdi ve 2015 yılı Temmuz ayından itibaren genişletilerek daha fazla sayıda hastanelerde manevi destek uzmanlığı birimi oluşturuldu. Hastalara dinî danışmanlık yapmak, moral vermek, onları motive etmek ve ihtiyaç hissettikleri manevi desteği vermek üzere çalışmalarına başladılar.
Protokol kapsamında sunulan manevi destek hizmetlerinin amacını öğrenebilir miyiz?
Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık tesislerinde talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline, içinde bulundukları şartlar göz önünde bulundurularak tıbbi müdahaleye hiçbir şekilde müdahil olmadan dini konularda danışmanlık ve rehberlik hizmetleri sunarak moral vermek, onları motive etmek ve manevi destek hizmeti sunmak amaçlanmıştır.
Protokol sonrasında, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımı ile “Hastanelerde Manevi Destek Çalıştayı” düzenlenmiştir. İstişare toplantıları ve çalıştay sonunda 81 il müftülüğünde manevi destek hizmeti sunabilecek personel tespit edilmiştir. 1558 ilahiyat fakültesi mezunu ve bunlar arasından 262 yüksek lisans ve doktora eğitimi olan müftülük personelinin manevi destek hizmetlerini gönüllü olarak sunabilecekleri bildirilmiştir. 6 ilden din psikolojisi, din eğitimi, din sosyolojisi, dini danışmanlık ve rehberlik alanında lisansüstü eğitim yapan ve gönüllü olan 20 müftülük personeli seçilmiştir. 20 personele 5 hafta 200 saatlik süreyle alanında uzman çalışmacılar, farklı üniversitelerden akademisyenler ile Sağlık Bakanlığı ve Başkanlığımız yetkililerinden oluşan 32 kişi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde “Hastanelerde Ma-
nevi Destek Eğitimi” verilmiştir. İki kurumun koordinesi ile Ankara, İstanbul, Erzurum, Kayseri, Samsun ve Ordu illerinde pilot uygulama başlatılmıştır. Uygulama diğer illerimizde de yaygınlaştırılarak devam etmektedir.
Manevi destek uzmanlığı hizmetini kimler veriyor?
Manevi destek hizmetlerini: İlahiyat fakültesi mezunu olup din psikolojisi, din eğitimi, din sosyolojisi, dinî danışmanlık ve rehberlik alanlarından birisinde yüksek lisans/doktora eğitimi olan veya bu alanda yurt içi/yurt dışı tecrübesi olanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın koordinesi ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin katkıları ile düzenlenen “manevi destek eğitimi” almış kişiler arasından seçilen Diyanet İşleri Başkanlığı personeli sunmaktadır.
Manevi destek uzmanlığının, imam hatip liselerinde staj uygulama kapsamına alınmasını amaçlayan projeniz nasıl ortaya çıktı?
Yeni nesil imam hatipli gençlerimiz, sosyal iletişimi güçlü çevresiyle barışık öğrenciler. Sadece akademik başarıyla yetinmek istemiyorlar. Hastalar, yaşlılar ve engelli kardeşlerimizle ilgili ziyaretlerimizi daha koordineli bir hâle dönüştürmek istediler.
Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün “İmam Hatip Liseleri’nde Mesleki Uygulama ve Staj Çalışmaları” yazısında; imam hatip lisesi öğrencisinin çağın gelişen ve değişen ihtiyaçlarına manevi yönden cevap verebilecek mesleki formasyona sahip örnek insan olarak yetiştirilmesine dikkat çekilmektedir.
Manevi destek uzmanlığı stajı bu amaca uyan ve sosyal ilişkilerde başarılı olan öğrencilerimizi sabır, merhamet, diğerkâmlık gibi değerlerde geliştirecek bir staj olacaktır. Önümüzdeki yıllarda çalışma alanı çok fazla yaygınlaşacak bir potansiyele sahiptir.
Böylece hem öğrencilerimiz iyilik, merhamet ve şefkat, diğerkâmlık, sorumluluk duygularını güçlendirerek mesleki tecrübe kazanmış olacaklar hem de uzun tedavi sürecinden dolayı ailesinden, sosyal çevresinden ayrı kalmış, moralsiz kalmış hastalar ve hasta yakınları, huzurevinde kendini yalnız hisseden yaşlılar, düzenli ziyaretlerle ve sohbetlerle yalnız olmadıklarını, değer gördüklerini hissederek moral bulacaklar.
Projenizin üzerinde çalışırken öğrencilerinizden ve çevrenizden nasıl tepkiler aldınız?
Projemize önce az sayıda öğrencimizle çalışmaya başladık. Ziyaret ettiğimiz kişilerden aldığımız olumlu tepkiler, öğrencilerimizin bu ziyaretlerde yaşadığı güzel anları arkadaşlarına anlatmalarıyla kısa sürede ekibimizdeki gönüllü öğrencilerimizin sayısı arttı. Hatta huzurevi ve hastane ziyaretlerimizde katılan sayısını sınırlamak zorunda kaldık. Hastaları dinlemek, dertleşmek, onlara moral vermek öğrencilerimizi olumlu etkiledi. Velilerimiz çalışmalarımızdan etkilendi, onlar da yakın çevrelerindeki hasta ve yaşlıları ziyaret etmeye başladı. İyilik hareketimizin bu kadar kısa bir süre içinde pek çok kişiye ulaşması bizi ayrıca mutlu etti, manevi destek uzmanlığının gerekliliğini bir kez daha göstermiş oldu.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Projemizi başından itibaren ekibimize inanarak destekleyen okul müdürümüz Osman Teğiş’e, ziyaretlerin yapılmasında çalışmalarımıza büyük katkı sağlayan Burcu Yörük’e ve manevi destek uzmanlarımıza çok teşekkür ediyoruz. İmam hatip gençliğini en güzel şekilde temsil ederek bu çalışmayı bir iyilik hareketine dönüştüren tüm öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Amacımız ve temennimiz projemizde yaptığımız uygulamaların; Din Öğretimi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı Hasta Hizmetleri Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle sayısı 1000’in üzerinde olan imam hatip liseleriyle her ilde hedef kitlemize ulaşmasıdır. Geliştirmeyi amaçladığımız iyilik, merhamet ve diğerkâmlık duygularımız güçlenerek mümin ahlakına yakışır bir şekilde hayatımıza yansıyacaktır.