Makale

LÜTFİ ŞENTÜRK HOCAMIZI KAYBETTİK

LÜTFİ ŞENTÜRK HOCAMIZI KAYBETTİK
Şükrü ÖZTÜRK | DİB Din Eğitimi Dairesi Emekli Başkanı


Lütfi Şentürk, 11 Temmuz 1936 tarihinde Çaykara ilçesi Yukarı Kumlu Köyü’nde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Babasında hafızlığını bitirdikten sonra Ahmet Hulusi Serdaroğlu’ndan Arapça ve İslami ilimler okudu. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan imtihanlarla bitirdi. 1967 yılında girdiği üniversite sınavında başarılı olarak Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesine girdi ve bu Fakülteden 1971 yılında mezun oldu.
1954 yılında Diyanet İşleri Başkanlığınca açılan imtihanı kazanarak 31 Temmuz 1954 tarihinde Kastamonu-Tosya ilçesine vaiz olarak tayin edildi. 1956 yılında askere gitti ve askerlik dönüşü 26 Kasım 1958 tarihinde tekrar Tosya’ya vaiz olarak atandı. 14 Mart 1959 tarihinde Tosya Müftüsü, 30 Mart 1963 tarihinde de Niğde Müftüsü oldu. 1967 yılında Ankara İlâhiyat Fakültesine öğrenci olarak kaydolduğu için, derslere devam edebilmek için kendi isteği ile Niğde İl Müftülüğünden Ankara Merkez vaizliğine tayinini yaptırdı. 1971 yılında fakülteyi bittirince, Ankara İl Müftülüğüne atandı. Ankara İl Müftülüğü görevini 1978 yılına kadar başarılı bir şekilde yürütürken terfian 30 Haziran 1978 tarihinde Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına tayin edildi. Başkan Yardımcılığı görevine devam ederken 7 Ocak 1980 tarihinde T.C. Almanya Bonn Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğine atandı. 20 Ocak 1984 tarihine kadar bu görevini yürüttükten sonra yurda döndü ve 30 Ocak 1984 tarihinde tekrar Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına atandı. 28 Eylül 1988 tarihine kadar bu görevini de yürüttükten sonra 30 Eylül 1988 tarihinde T.C. Suudi Arabistan Riyad Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliğine tayin edildi. Bu görevini başarı ile yürütürken hizmetine ve kişiliğine olan ihtiyaç üzerine 1 Ocak 1990 tarihinde üçüncü defa Diyanet İşleri Başkan Yardımcılığına getirildi. Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken 10 Nisan 1992 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Üyeliğine seçildi. 7 yıl süreli Kurul Üyeliği sona erince 17 Nisan 1999 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu.
Lütfi Şentürk, 1975 yılında kurulan Türkiye Diyanet Vakfının ilk mütevelli heyetinde kurul üyesi olarak görev yaptı. Daha sonraki yıllarda da defalarca mütevelli üyeliği ve mütevelli heyet başkanlığı ile adı geçen vakfın denetleme kurulu başkanlığı görevlerinde bulundu.
Lütfi Şentürk, kendisine has kişiliğiyle, çok sabırlı ve çok temkinli oluşuyla, hoşgörülü, güler yüzlü ve tatlı diliyle örnek bir hayat sürdü. Hayatının her safhasında Kur’an’a, dinimize, milletimize, ülkemize ve bütün insanlığa hizmet etme gayreti içinde oldu.
Yürüttüğü hizmetlerde elinde olan bir imkânı hiç kimseden esirgemedi. Bu hasletleri sebebiyle de kendisini tanıyan herkesin sevgi ve saygısını kazandı.
Lütfi Şentürk, kavgadan ve tartışmadan uzak olmayı, arabuluculuk yapmayı, küsleri barıştırmayı severdi.
Lütfi Şentürk hocamız, tedavi için yattığı hastanede 20 Mayıs 2017 Cumartesi günü saat 22.45’te çok sevdiği rabbine kavuştu.
Lütfi Şentürk hocamızın ölüm haberinin duyulmasıyla bazı illerde din görevlileri ve Kur’an kursu öğrencileri ile kendini seven dostları tarafından ruhuna bağışlanmak üzere 259 hatim okundu.
Elimden geldiği kadarı ile hocamızın teçhiz, tekfin ve defin işlemleriyle yakından ilgilenmeye çalıştım. Kuruluşundan beri uzun yıllar hizmet ettiği Türkiye Diyanet Vakfı’nın tahsis ettiği ambulansla 22 Mayıs 2017 pazartesi günü hastaneden aldık ve öğle namazından bir saat önce Hacı Bayram Camii’ne getirdik.
Merhumun naaşı, 22 Mayıs Pazartesi günü Ankara-Hacı Bayram Camii’nde öğle namazını müteakip kalabalık bir cemaatin iştiraki ile kılınan cenaze namazından sonra Karşıyaka Mezarlığında, hayatta iken hazırlattığı ve mezar taşını bile yazdırdığı (ölüm tarihi hariç) kabrine defnedildi.
Sevenleri ve dostları, ailesini yalnız bırakmamak ve üzüntülerini paylaşmak için belli bir plan dâhilinde taziye görevlerini yaptılar, yakınlarına baş sağlığı ve sabırlar dilediler.
Mekânı cennet, derecesi âlî olsun.
Eserleri:
1. Ahiret Günü (Tercüme, Ahmet Hulusi Serdaroğlu birlikte).
2. ez-Zevâcir an İktirahi’l-Kebâir (Tercüme, Ahmet Hulusi Serdaroğlu ile birlikte).
3. Diyanet Yeni İslâm İlmihali (Seyfettin Yazıcı ile birlikte) Ankara–1996.
4. İslâm İnanç Esasları (Akaid).
5. İslâm Dininde Haramlar ve Büyük Günahlar (Ahmet Serdaroğlu ile).
6. Örnek Vaazlar 1.ve II. Kitap.
7. Güncel Dini Meseleler.
8. Diyanet Gazetesi ile Dergisinde yazdığı çeşitli yazılar ve makaleleri.