Makale

başyazı

başyazı

Bu ay içinde idrak edeceğimiz Ramazan iklimi, kalıcı mutluluğu yakalamak, iç dünyamıza dönüp kendimizi sorgula-mak, ilâhî rıza ve desteği kazanacak işler yapmak, kulluk bilincine ulaşarak dua ve niyazda bulunmak için güzel bir fırsattır. Çünkü ramazan ayı, bireysel ve sosyal hayatımızda sorumluluk, sabır, fedakârlık, paylaşma ve dayanışma duygularının öne çıktığı, yüce dinimiz, Kur’an mesajı ve Peygamber Efendimiz’in sünneti hakkında sağlıklı bilgilenme ve derin bir dindarlık şuuru içinde ibadet etme hazzının yoğun olarak yaşandığı bir mağfiret ayıdır.

Bu ay, insanların sayısız güzellikleri hem yuvalarında ve sofralarında hem de gönül derinliklerinde yaşadığı, aynı güzellikleri yoksul, kimsesiz ve ihtiyaç sahibi insanlarla paylaştıkları bir mutluluk ve kardeşlik mevsimidir.

Bu ay, anlamak ve gereklerini yerine getirmek üzere okuyan herkesin zihninde ve kalbinde kalıcı ve derin izler bırakan, insanlığı aydınlatmaya başladığı günden beri ışığından hiçbir şey kaybetmeyen, taşıdığı değer ve anlamlar, getirdiği ahlâk ve erdem ilkeleri hep taze kalan Kur’an-ı Kerim’in indirildiği bir aydır.

Bu ay, nimetlerin kadrinin bilinmesine vesile olan, yoksulların, çaresizlerin halinden anlama şuuru veren, “sabır” denilen yüksek ahlâkî bir meziyete eriştiren oruç ibadetinin farz kılındığı bir irade eğitimi aydır.
Bu ay, İslâm’ın rahmetle yoğrulmuş adaletini, bilgi ve hikmetle bütünleşmiş ahlâkını bütün insanlığa gösteren bir rahmet ve bereket ayıdır.

Bu ay, iradeleri sabırla eğiten orucuyla, cömertliği, ikramı ve paylaşmayı öğreten iftarıyla, ibadetin neşe ve coşkusunu bütün topluma yayan teravihiyle, hayır ve bereketin ne olduğunu gösteren sahuruyla, bütün bu yüksek değerlerin ilâhî kaynağı olan Kur’an’ın nazil olduğu Kadir Gecesi’yle, toplumun sosyal yaralarının sarılmasına vesile olan zekât ve fitreleriyle, birlik, beraberlik, sevgi ve hoşgörünün güzel örneklerinin sergilendiği, toplumun birbiriyle kaynaştığı bayramıyla kutlu bir zaman dilimidir.
Ramazan ayının gönüllerimize huzur, iftar sofralarımıza bereket, ailemiz, milletimiz, ülkemiz ve bütün insanlık için hayırlar getirmesini, insanlığın dirlik ve düzenliğine, barış ve esenliğine vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.