Makale

Merhaba

Merhaba

Sevgili Okuyucular,

Ekim ayı şanlı tarihimizde bir dönüm noktası ve bir çok mutluluğu bir arada yaşadığımız aydır. 75’inci yılını kıvançla, gururla ve ümitle kutladığımız Cumhuriyetimiz bu ayda ilan edilmiş, Camiler Haftası, Ahilik ve Kültür Haftası, Kızılay Haftası gibi milletçe birlik, kardeşlik ve dayanışma ruhumuzun pekiştirildiği önemli haftalar da bu ayda kutlanır olmuştur. Manevi duygularımızın doruk noktaya ulaştığı, feyz, rahmet ve bereket iklimi Ramazan ayının habercisi üç ayların başlangıcının ve ilahi ihsanın fevç fevç yağdığı "Regaip" kandilinin de bu ay içerisine denk düşmesi bizim için ayrı bir sevinç vesilesidir.
Takvimler 31 Ekim 1919’u gösterdiğinde Kahramanmaraş’la Sütçü İmam, işgal kuvvetlerine karşı sivil direnişi başlatmıştır. Bu tarih, mazisi şanla dolu bir milletin, silkinişinin, ayağa kalkışının ve ordu-millet bütünleşmesinin yakın tarihimizdeki bir çok eşsiz örneğinden biri olarak anılacaktır.
Ya olumsuz olaylar; 680 yılından sonraki takvimlerin 10 Ekim tarihli yapraklarına "Kerbela Vak’ası-Peygamberimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin’in şehadeti" diye not düşülecektir. Bu sayfalar Müminlere kardeşlikten, birlikten uzaklaşınca, fitnenin, ayrılık ve gayrılığın girdabına düşünce ne denli acıların ve hüzünlerin yaşanacağını hatırlatacak, insanımız takvimlerinden o sayfayı bir an önce çıkarma arzusu ile kavrulacak, bir daha kardeş kanı dökülmemesi için Yüce Yaratı- cı’ya dua ve niyazda bulunacaktır. "Ya Rabbi, birliğimizi, dirliğimizi bozma, düşmanlarımıza fırsat verip bizi bize düşürme, acı günleri tatlı günlerimize katma, ’nimetini hatırlıyoruz, gönüllerimizi birleştirip, bizi kardeş ettin, ateş çukurunun kenarından Sen çevirdin,’(Ali Imran, 103) gönlümüze kardeşlik yerine kini, nefreti, yüreğimize birlik yerine ayrılığı sokma. Amin."
Ekim ayının önemli günlerinden bazılarını böylece hatırlattıktan sonra dergimizin bu sayısında neler var biraz da onlardan bahsedelim. Dergimizin kapağından da anlaşılacağı gibi ilk gündem konumuz "Cumhuriyet." Bu sayıda arkadaşımız Abdulbaki IŞCAN’ın kaleminden Cumhuriyete doğru başlıklı tarihi olayları ve Cumhuriyete nasıl ulaşıldığını anlatan bir araştırmayı, Abdullah CEYHAN’ın Cumhuriyet konulu bir makalesini ve Başkanlığımızın Cumhuriyetin 75. yılı kutlamalarıyla ilgili röportaj, konuyla ilgili yazılmış şiirleri okuyacaksınız. Tahsin YAPRAK’m usta kaleminden Ertuğ- rul Gazi’den günümüze büyüyen Çınar konulu yazısını yine bu sayımızda bulacaksınız.
İkinci gündem konumuz ise "Camilerimiz". Bu bölümde camilerimizin, milli birliğimize katkıları, cami ve mescitlerin önemi gibi hususları irdeleyen yazı ve makaleleri göreceksiniz. Diğer taraftan geçtiğimiz günlerde, camilerin yönetimi ve yapımına ilişkin Başkanlığımızla ilgili iki kanuni düzenleme hakkında basında çıkan bazı iddia ve değerlendirmeler konusunda "Camiler Kapatılıyor mu?..." başlıklı Dr. Mehmet BULUT arkadaşımızla birlikte hazırladığımız araştırma yazımızı ve konuyla alakalı olarak Din İşleri Yüksek Kurulu Üyelerinden Lütfi ŞENTURK hocamızla gerçekleştirdiğimiz röportajı ilgi ile okuyacağınızı ümit ediyoruz.
Ayrıca, Prof. Dr. Mehmet ŞEKER’in Ahilik konulu makalesi, Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Şükrü ÖZBUĞDAY’ın üç aylara dair yazısı da bu sayımızda yer almaktadır. Yine Başkanlığımızdan, Taşra ve Yurt dışı teşkilatlarımızdan haberler ve diğer bölümleri ile dergimizi size ulaştırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
1999 Yılı Ocak sayımızdan itibaren yeni bir Diyanet Aylık Dergi ile karşınıza çıkma arzusundayız. Bunun için bazı hazırlıklara şimdiden başladık. Bu çalışmalarımızla ilgili siz- lerin önerileri bizlere yol gösterecek ve güç kazandıracaktır. Bu bakımdan dergimizde ne tür konuları işlememizi istediğinizi, biçim ve muhteva açısından nasıl bir Diyanet Aylık Dergi görmeyi arzuladığınızı lütfen, ama lütfen bize yazınız. Bu bizim açımızdan çok önemli, çünkü amacımız size yaraşır bir dergi hazırlamak ve gönlünüzde yer bulmaktır.
Bir sonraki sayımızda tekrar buluşmak dileğiyle, her şey gönlünüzce olsun efendim. Hoşçakalınız.
Harun Özdemirci