Makale

Merhaba

Merhaba

Sevgili Okuyucular,

Geçtiğimiz ay, 75 inci yılını coşkuyla kutladık. Bu ay ise 10 Kasım günü Cumhuriyetimizin baş mimarı , l Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihalinin 60 ıncı sene-i devriyesini idrak ediyoruz. Ölüm her insan için ilahi bir takdirdir. Ancak, öyle şahsiyetler vardır ki, ölümlerinden sonra da bıraktıkları eserleri ve yaptıkları üstün hizmetleriyle insanların gönüllerinde taht kurup sonsuza kadar anılırlar. Atatürk milletimiz için, minnetle ve şükranla anılmaya layık nadir şahsiyetlerdendir.
Çünkü O, bu aziz milleti, zor günlerden, mutlu yarınlara çıkaran, hürriyet ve istiklalinin yegane önderidir. Milletlere yeni ufuklar çizen tarihi şahsiyetler, her zaman tarih ve ulusa mal olmuş kişilerdir. Bin yıllık tarihi geçmişimizde kurmuş olduğumuz devlet mekanizmasının içerisinde ve önemli mevkiinde var olagelmiş dini müesseselerimizin, yeni bir devlet yapısı ve anlayışı içerisinde "Diyanet işleri Başkanlığı" adı altında bir Cumhuriyet kurumu olarak mevcudiyetini de temin eden aziz Atatürk’ü vefatının 60’ıncı yılında minnetle ve şükranla anıyoruz.
Yine geçtiğimiz ay, Regaip Kandili ile mübarek üç aylara girdik ve bu aylarda resmi geçit yapacak kandiller zincirinin ilkini idrak ettik. Bildiğiniz gibi 16 Kasım Pazartesi akşamı da Miraç Kandilini yaşayacak, gönüllerimiz huzur bulacak inşallah. Bu vesileyle hepinizin kandilini kutluyor, bu önemli gün ve gecelerin, milletimize mutluluklar, esenlikler getirmesini Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum.
Kasım ayı, diğer aylarda olduğu gibi, tarihimizde bir çok önemli olayların meydana geldiği bir aydır. Uzun tarihi mazisi olan ve bu mazisi şan ve şerefle geçmiş bulunan milletlerin takvim yaprakları da hiç şüphesiz ki, önemli gün ve olayların yıl dönümleriyle doludur. Varna Meydan Muharebesi (11 Kasım 1444), Kanuni’nin Belgrat’ı Fethi (28 Kasım 1534), Kırklareli (10 Kasım 1922) ve Tekirdağ’ın (13 Kasım 1922) Yunan işgalinden kurtarılması, canımız, kanımız yavru vatanımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin resmen ilanı
(15 Kasım 1983) içerisinde bulunduğumuz ayda tarihte yaşadığımız olayların sadece bir kaçıdır.
24 Kasım ise kendilerine çok şey borçlu olduğumuz, "Bana bir harf öğretenin kölesi olurum" öz deyişinde mana ve önemi saklı bulunan sevgili öğretmenlerimize tahsis edilmiş bir gündür. "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür" nesiller yetiştirme gayret ve azmi içerisinde olan eli öpülesi öğretmenlerimizi sevgiyle ve saygıyla anıyor ve selamlıyorum.
Kasım ayının önemli günlerinden bazılarını böylece hatırlattıktan sonra, dergimizin bu sayısında neler var biraz da onlardan bahsedelim. Başkanlığımız bu ay büyük bir organizasyonu gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyor. İlki 1-5 Kasım 1993 tarihinde gerçekleştirilen "Din Şurası"nın İkincisi bu sene 23-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Böyle- sine önemli bir olayın hazırlıklarıyla ilgili okuyucumuzu bilgilendirmek amacıyla "1 inci Din Şurası"nın sonuçları ve Din Şurasından beklenenler konusunda Diyanet işleri Başkanımız sayın Mehmet Nuri Yılmaz ile yaptığımız röportajı, 2’nci Din Şurası hazırlıklarıyla ilgili olarak da Din Şurası Genel Sekreteri ve Din işleri Yüksek Kurulu Üyesi sayın Şükrü Özbuğday ile yapılan söyleşiyi gündem konusu bölümünde ilgiyle okuyacağınızı ümit ediyoruz. Geçtiğimiz ay icra olunan Camiler Haftası kutlamalarıyla ilgili bilgileri ve bu münasebetle Başkan Yardımcımız sayın Sami Uslu ile gerçekleştirilen mülakatı da bu sayımızda okuya bilirsiniz. Mesut Özünlü arkadaşımızın kaleminden "Vefatının 60’ıncı Yılında Atatürk’ü Anarken", Mustafa Bektaşoğlu’nun "Toplumu Din Konusunda Aydınlatma da Hutbe ve Süreli Yayınların Yeri", Doç. Dr. Fikret Kara- man’ın "İslam’ın Barışa ilişkin Çağrısına Genel Bir Bakış", konulu yazıları, Öğretmenler günü münasebetiyle "Dinimizin Eğitim-öğretime Verdiği Önem" başlıklı Şükrü Özbuğday’ın yazısı, arkadaşlanımız Abdulbaki Işçan ve Hayati Otyak- maz’ın bu hususla ilgili makaleleri ve diğer serbest konulu yazılar ile Başkanlık merkez ve müftülüklerimizin faaliyetlerine ilişkin haberleri yine bu sayımızda bulacaksınız.
Bir sonraki sayımızda tekrar buluşmak dileğiyle her şey gönlünüzce olsun efendim. Hoşçakalınız.
Harun Özdemirci