Makale

Ramazan Özel Sergileri

Ramazan Özel Sergileri

Ramazan Ayı na ayrı bir heyecan ve hareket katan özelliklerden biri de, bu aylarda kurulması gelenek haline gelen "Ramazan özel sergileri"dir. Bu sergiler, malı tanıtmak ve müşterinin o mala ilgisini çekmek bakımından büyük önem arzeder. Buraları devlet müesseseleri, özel teşebbüs sahipleri ile küçük esnaf ve sanatkârların da katılmasıyla çeşit çeşit el emekleri, göz nurlarının ortaya döküldüğü muazzam fuarlardır da aynı zamanda.
Her keseye uygun malın bulunduğu bu sergiler sayesinde mal, müşterilerin ayağına kadar götürülmüş olur. Ve özellikle de camilere yakın yerlerde kurulur. Bu da, cami-halk-oruç bütünlüğünü sağlamış olur. Çünkü namaz kılmaya gelen halk, namazdan önce mukabele dinler, namazını kılar; camiden çıkarak sergilerden alışverişini yapar, evine giderek iftar sofrasının başına oturup, akşam ezanının okunmasını bekler.
Satıcıların, mallarını tanıtmak için düzdükleri methiyeler ne güzeldir. Mele hele bazı baharatçıların "Kırmızı biber, kara biber, tarçın, zencefil, tarhana katığı şifalıdır... Köfte için, çorba için... kuş üzümü, pilav için..." sözlerini bir şiir şeklinde söylemeleri büyüklere dua, küçüklere ninni gibi gelir.

GAFFAR TETİK