Makale

RAKAMLARIN DİLİ

RAKAMLARIN DİLİ
Ramazan ÖZALPDEMİR


ÜLKELERE GÖRE ÖLÜM ORANI

"Her türlü uyuşturucular arasında en fazla ölüme ve hastalıklara sebep olan madde" olarak nitelenen sigara; her yıl ABD’de 440 bin, Almanya’da 140 bin, İngiltere’de 120 bin, Ülkemizde de en az 160 bin ve dünya genelinde ise 13 milyon insanın ölümüne yo da pek çoğunun hasta ve sakat kalmasına neden olduğu bilimsel bulgularla ortaya konmuştur.
Şu rakamlara da bir göz atalım;
Akciğer kanserinin % 90’ı,
Gırtlak kanserinin % 99’u,
45-50 yaşın altındaki koroner (kalp)den ölümlerin % 80’i,
Bacak damarı tıkanmalarının % 90’ı yine sigaradan kaynaklanmaktadır.
Sigara içen Hanımların çocuklarının sakat olma ihtimalinin % 65’lere yükseldiği,
Sigaraya düşkün kadınların erken doğum ve düşük yapma oranının da % 80’lere yükseldiği, bilim dünyasının ortaya çıkardığı önemli gerçeklerdir.

ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDAKİ BULGULAR
ABD’li bilim adamları sigara dumanında 3000 den fazla zararlı madde bulunduğunu tesbit ettiler.
Hiç sigara içmeyen, fakat sigara içilen kapalı bir yerde 4 saat kalan bir kişinin tükürük ve idrarında, 10 adet sigara içeninkine eş değerde nikotine rastlanmıştır.
Sigara kullananlarla birlikte yaşayanlar da lösemi riski 6.8, göğüs konseri riski 3.3, gırtlak kanseri riski 3.4 kez artmaktadır.
Pasif içicinin aldığı dumondoki Benzoapiren, aktif içicinin aldığından 3 kez daha fazla, Toluen 6 kez fazla, Dimenti-nitrosamin 50 kezden daha fazladır.
Kirli havada yaşayanların kanında % 2-3 karbon monoksit mevcuttur. Sigara içilen kapalı yerlerde bu oran % 15’e çıkar. Tam 6,5 misli.

SAĞLIĞI TEHDİT EDEN BÜYÜK TEHLİKE
Sigara içenlerin yanında yaşayanlar, içene oranla % 40 tan başlayarak % 100, hatta daha fazla zarar görmektedir.
1989 yılında ABD’de 53 bin kişi başkalarının içtiği sigara dumanı sebebiyle akciğer kanserinden ölmüştür.
insan beynine en çok zarar veren üç etkenden birincisi sigara dumanıdır.
Sigara içmediği halde kanser olan üç kişiden birisi pasif içicidir.

ANNE ADAYLARININ BAŞ BELASI
Sigara içmeyen kadınlarda kısırlık % 3.8 iken, sigara içenlerde bu oran % 41.8’dir.
Dalgınlık yüzünden meydana gelen iş kazalarının % 80’ine sigara neden olmaktadır.
Araştırmalar, sigara içenlerde 25 yaşından sonra inme (felç) tehlikesinin arttığını gösteriyor, inme yapan sebeplerde I numarayı sigara alıyor.
1978 yılında ABD’de 100 binden fazla yangının sigara sebebiyle çıktığı tesbit edilmiştir.
Dünya üzerinde çıkan yangınların % 70’nin sebebi sigaradır.

ÜLKEMİZDE ALKOLİKLERİN ORANI
Ülkemizde ağır alkollü içkilerin artışı % 150lerde, bira da % 400’lerde...
Alkol kullanımında her yıl % 20-% 30’loro varan artışlar söz konusu...
Her yıl 1 milyon çocuğumuz ve gencimiz içkiye başlıyor.
Ülkemizde son (1990) tüketimi 500 İt. den fazla. 4 milyon olkolik, 13 milyon alkol dostu. Yani, her 15 kişiden biri alkolik, her
4 kişiden biri de alkol dostu.
Alkole başlama yaşı (12-14) lerde...
Kişi başına 10 litre alkollü içki düşüyor.
Geçen yıl alkoliklerin içkiye ödedikleri para 5.5 trilyon TL.
Şu onda alkol tüketiminde dünya üçüncüsüyüz.

BEYİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ TAHRİBAT
1- Bu gün alınan alkolün beyinde ve aklî melekelerde husule getirdiği hususlar 2-3 gün sürmektedir. Misal; 2 şişe biranın olumsuz etkileri_ 36 saatte san buluyor. ;
2- Ülkemizde bir çok ölümlerin, 5 milyonu aşan sakat ve özürlü ordusunun oluşmasında en büyük faktörün, alkol boşta olmak üzere benzeri alışkanlıklar olduğu, saptırma gayretlerine rağmen, bilinen bir gerçektir.

TÜKETİMDEKİ DEV ARTIŞ...
Türkiye’de 1986-1990 yılları arasında üretilen alkollü içki miktarı litre olarak % 104 oranında artarak, 540 milyon litreye ulaşmış bulunuyor.
Bu dönem içerisinde alkollü içki için yapılan harcamalar % 400 oranında artış göstererek 11,5 trilyon lirayı bulmuştur. Bu rakam Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün maliyetinin 20 katını buluyor.
Merkezi Cenevre’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WH0) tarafından yayınlanan verilere göre, ABD’de alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, firmalar ve işyerlerine yılda 100 milyar dolar zarar açmaktadır.
ABD’de alkol sebebiyle yılda 250 bin kadının ırzına tecavüz edilmektedir. Yine aynı ülkede yılda 15.000 kişi alkole bağımlılığı nedeniyle intihar veya cinayete kurban gitmektedir.

UYUŞTURUCU
Amerika genelinde uyuşturucu kullanma oranı, nüfusa göre % 10-12 civarındadır. Bu ülkede uyuşturucu için harcanan para ise 125 milyar dolar.
Uyuşturucu kullanımı ve buna bağlı olarak gelişen problemler bütün dünyayı olduğu gibi ülkemizi de sarıyor. Sözgelimi Federal Almanya polisi J 971 ’de 900 gramdan az kokain yakalamışken, günümüzde bu miktar 2400 kiloya kadar yükselmiştir. Geçen yıl yalnız Almanya’da 1000 kişi aldıkları uyuşturucu yüzünden ölmüş bulunmaktadır.
İstanbul Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1991 yılı içerisinde yapılan operasyonlarda 553 kilo eroin, 221 kilo esrar, ve 113 kilo baz morfin ele geçirildi.
Kokainin 10 gramlık poşeti 1-1,5 milyon liraya müşteri buluyor.

Bilgiler Yeşilay Cemiyetinin çeşitli yayın organlarından derlenmiştir