Erzurum Müftüsü OSMAN ALBAYRAK’IN ARDINDAN

OSMAN ALBAYRAK’IN
ARDINDAN

ALİ KESKİN

1938 yılında Oltu ilçesinin Çamlıbel köyünde doğan müftü Osman Albayrak küçük yaşta hafızlığa başlayıp, 18 ay gibi kısa bir sürede hıfzını tamamladı. Özel olarak Arapça dersleri okudu. Askerliğini yaptıktan sonra Erzurum Merkez Gürcümehmetpaşa, Çırçır ve Kazımkarabekir Camilerinde İmam- Hatiplik görevinde bulundu. Görev yaparken bir taraftan İmam-Hatip Okulunu, daha sonra da Erzurum Lisesi’ni dışardan bitirdi ve Ankara İlahiyat Fakültesi’ni kazanarak tahsiline orada devam etti. Mezun olduktan sonra sırası ile Erzurum Olur İlçesi Müftülüğü (1972-1973), Hakkari İl Müftülüğü (1973-1975), Erzurum İl Müftülüğü (19751978), Kırşehir İl Müftülüğü (1978-1982) yaptı.
1982 yılında Bursa merkez vaizliğine tayin edildi ve bu görevde iken yurt dışına din görevlisi olarak gönderildi.
1985 yılında yurt dışından döndüğünde İzmir Çeşme İlçe Müftülüğüne atandı. 1986 yılında ihtiyar olan annesi ve babasıyla daha yakından ilgilenebilmek için emekliliğe ayrıldı. Emekli iken de Erzurum ve çevresinde çeşitli camilerde vaaz ve irşad hizmetlerini sürdürdü. Hocamız Osman ALBAYRAK 13.01.1993 tarihinde yeniden göreve dönerek Erzurum Merkez Vaizi, 18.05.1993 tarihinde de ikinci defa Erzurum İl Müftüsü olarak atandı. Bu görevini başarı ile sürdüren Müftümüz Osman ALBAYRAK, müftülük binası önünde otururken aniden kalp krizi geçirerek yanında bulunan arkadaşları tarafından Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak bütün çabalara rağmen kurtarılamayarak
18.08.1995 Cuma günü sabaha doğru Hakkın rahmetine kavuştu. Merhumun vefatı Diyanet camiasında ve özellikle Erzurum’da büyük üzüntüye sebep oldu.
19.08.1995 günü hocamızın cenaze namazında Erzurum Lalapaşa Camii tarihinin belki de en kalabalık cemaatini gördü. Cenaze namazından sonra gözyaşları arasında Kur’an tilaveti ve okunan hatmi şeriflerin dualarıyla Erzurum Asri Mezarlığında tedrisatında bulunduğu hocası, Erzurumumuzun eski Müftüsü merhum Sadık SOLAKBAY (Solakzade) Hoca Efendiye komşu olarak kendisi için hazırlanan kabre defnedildi. Cenaze namazına Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri YILMAZ ile çevre il ve ilçe müftüleri de katıldılar.
Merhum Müftümüz Osman ALBAYRAK, çevresinde çok sevilen, tanıyanlarının takdirini toplayan hayatını ilme ve dini hizmetlere veren ve bu hizmet aşkını son nefesine kadar sürdüren bir şahsiyetti. Hastahaneye ziyarete gittiğimizde Müftülük personeline, "Yenişehir’de başlattığımız Yatılı Kız Kur’an Kursu inşaatı yarım kalmasın, bitirilsin, müslümanların hizmetine sunulsun" diyerek biz- leri de hizmete koşturan bir hizmet ehliydi.
Evli ve 3 çocuk babası olan Merhum Osman ALBAYRAK hocamızın ilmi çalışmaları da vardı. Bu çalışmalarından bazıları:
Kurtubî’nin Tezkiretü’l-Muhta- sar’ının tercümesi, dua hakkında basıma hazır bir risale ve Islâm Dininin Ruhu adlı basıma hazır eserlerinin yanı sıra çeşitli gazete ve dergilerde çok sayıda yayınlanmış makaleleri vardır.
Merhum Müftü Osman ALBAYRAK hakkında medrese arkadaşı ve halen Erzurum’un Ilıca İlçesinde Imam-Hatiplik yapan Agâh YAZICI şunları söylemektedir: "Osman hocamla 1960 yılında Erzurum Tahta Camii Medresesi’nde tanıştık. Beraberce Solakzade hoca efendiden ders okuduk. Hocamızın vefatından sonra yine şehrimizin değerli alimlerinden Sakıp DANIŞMAN hoca efendiden ders aldık. Bu arada dışardan İmam-Hatip okulunu bitirme imtihanlarına katıldık. Osman Hocam kişiliği ile, zekasıyla, çalışma ve gayretiyle, yılmaz azmiyle bende derin izler bırakan bir şahsiyettir. Ahlâkı ön planda tutan ilişkilerini mütevazi haliyle samimi bir havada sürdüren Merhum; canlı, iyi düşünen, iyi konuşan bir insandı. Sünnet-i Resulullaha uyma konusunda, az yeme, az uyuma gibi konularda tüm çevresine numune teşkil eder durumdaydı. Kısaca bir müslümanda var olması gereken tüm vasıfları elde etme mücadelesi veren bir insandı.
Çalışmaları ile bizlere örnek oluyor idi. Merhum Müftümüzle 35 yıllık arkadaş olarak çok sıkça görüşmelerimiz olurdu, hatta kendileri llıca’ya benimle görüşmek için gelirlerdi. Son zamanlarda görüştüğümüzde "Allah ömür verse de Yatılı Kız Kur’an Kursunun hizmet verdiğini görebilsem derdi."
Hocamıza Allah’tan rahmet, Diyanet camiası ve geride bıraktığı yakınlarına başsağlığı diliyorum.