başyazı

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu
Diyanet İşleri Başkanı

İslâm’ın on dört asrı aşan tarihinde cami ve mescitler sadece topluca ibadet ve dinî gelenekleri yaşatma mekânı olmamış, aynı zamanda ortak bir dindarlık bilincinin oluşmasına, sosyal bütünleşmeye ve kaynaşmaya öncülük etmiş, musikiden hat ve mimariye kadar sanat ve estetiğimizin en güzel örneklerini sergilemiş, coğrafyanın vatana dönüşmesinde mühür, nesiller arasında kalbî bağların ve millî hafızanın oluşmasında köprü görevi de ifa etmiştir.

Sevgili Peygamberimizin Medine’ye hicreti esnasında mescit yapımına öncelik vermesi, mescidin ve daha sonraki şekliyle caminin, İslâm toplumunda yükleneceği önemli fonksiyonların habercisi gibidir. Nitekim o günden günümüze kadar milyonlarca isimli ve isimsiz hayır sahibi, İslâm coğrafyasının alamet-i farikası milyonlarca cami ve mescidi inşa etmiş, bunlar da gönüllerin yakınlaştığı, İslâm kardeşliğinin olgunlaştığı, dinin doğru bilgisinin öğrenildiği, sevgi ve saygının, birlik ve beraberliğin pekiştirildiği mekânlar olmuştur.

Şüphesiz camilerin bu fonksiyonlarını yerine getirmesinde din görevlilerinin merkezi bir rolü vardır. Bilgisini yenileyen, topluma sunduğu din hizmetinin kalitesini her geçen gün artıran ve daha kuşatıcı kılan, anlattığı dinî ve ahlâkî erdemleri kendi hayatında sergileyerek çevresine örnek olan, toplumsal sorunlara duyarlı, yüreği insan sevgisiyle dolu din görevlileri sadece gönül dünyamızda değil toplumsal hayatımızda da güven, barış, sevgi ve saygının kurucu unsurlarıdır.

Din görevliliği, hem Yüce Yaratıcımız, hem milletimiz hem de insanlık için hizmet etme, dinin izzetini şahsıyla ve bilgisiyle temsil etme sorumluluğu taşımaktır. Böyle bir anlayışla çalışan din görevlilerimizin sayısının her geçen gün artması, hepimiz için bir sevinç vesilesidir. Aynı şekilde, yaptıkları sosyal, kültürel faaliyetleriyle, teknolojiyi kullanma becerilerini hizmete yansıtmalarıyla gündeme gelen din görevlilerimizin ülkemizin aydınlık geleceğinde kalıcı izler bırakacağına inancımız tamdır.

Ekim’in ilk haftasında kutlamakta olduğumuz “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” vesilesiyle, camilerimizin inşa ve imarında rol alan, katkı sağlayan hayırseverlerimizi, samimi davranış ve güler yüzle gönüllerini bütün insanlara açan, bilgi ve hikmet yüklü sohbetleriyle herkesi kuşatan din gönüllüsü görevlilerimizi ve camilerimizin manevî imarını coşkuyla yaşatan bütün kardeşlerimi tebrik ediyor, Yüce Mevlâ’nın rahmetine kavuşmuş olan din görevlilerimizi de minnet ve şükranla yâd ediyorum.

Ayrıca Ramazan Bayramı’nızı en içten dileklerimle tebrik ediyor, içimizde yeşerttiğimiz umut ve huzurun bütün insanlık ailesini kuşatmasını, sevgi ve kardeşlik dolu yarınlara daha bir umutla baktığımız nice bayramlara ulaşmamızı Yüce Mevlâ’dan niyaz ediyorum.