Makale

Merhaba

Merhaba

Sevgili Okuyucular,

Bir takvim yılının son ayı olan Aralık ayına gelmiş bulunuyoruz. Bir ay sonra yeni bir yıla 1999 yılına girmiş olacağız. Bir koca yılı günahlarıyla, sevaplarıyla geride bırakacağız. Bu yıl içerisinde yaşadığımız; tatlı, acı, iyi, kötü her şey artık anılarda kalacak. Hepimiz bir yaş daha yaşlanacak, ömrümüzden bir yılı daha tüketmiş olacağız. Yeni yıla yeni ümitlerle, yeni beklentilerle gireceğiz. Gelecek yeni yılı, başta yurdumuz, İslam alemi ve tüm dünyada hayırlara vesile kılmasını; bize ömrümüzü bahşeden Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.
1998 yılının son ayında birçok güzelliklerin vuku bulduğu zaman dilimini yaşayacağız. Kameri aylardan Şaban ayının 14’üncü gününü 15’inci gününe bağlayan geceye rastlayan 3 Aralık Perşembe günü akşamı Berat kandilini idrak edeceğiz. Bu gece Peygamberimiz (s.a.v.)’in; Allah Teala’nın kullarına rahmetiyle tecelli buyurarak af dileyenleri bağışlayacağı, merhamet isteyenlere rahmet edeceği müjdesiyle kalplerimiz coşacak, gönüllerimiz huzur bulacak. Bu gecede semaya açılan ellerimizle Allah’ın bağışlamasına ve rahmetine sığınacak, bütün güzelliklerin bizimle olması ve mübarek Ramazan ayına sağlık ve sıhhat içerisinde ulaşabilmemiz için Yüce Mevla’mıza dua ve niyazda bulunacağız.
19 Aralık akşamı ise ilk teravih namazımızı kılacak; feyz, rahmet, mağfiret ve bereket iklimi bir Ramazan ayına daha kavuşacağız. Kur’an-ı Kerim’de "İnsanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği" (Bakara suresi, Ayet: 185) Ay diye anlatılan bu kutlu zaman diliminde, manevi duygularımız doruk noktaya ulaşacak, insanımızın hayırda, iyilikte ve güzelliklerde nasıl yarıştığına hep birlikte şahit olacağız. Camilerimiz cemaatle dolup taşacak, minarelerimizin arasını "Hoş geldin ya şehri Ramazan" gibi gönüllerimizi pırıl pırıl aydınlatan mahyalar süsleyecek. Sahur ve iftar sofralarıyla evlerimiz bereketlenecek, zekat ve sadakalarla milletçe dayanışma ve yardımlaşmanın, paylaşmanın hazzını ve mutluluğunu yaşayacağız. Berat Kandili ve Ramazan ayı hepimiz için mutlu ve kutlu olsun. Yüce Yaratan daha nice nice, Ramazanlara ulaşmayı bizlere nasip etsin. Amin.
Biraz da Aralık ayının diğer önemli günlerinden bahsetmek istiyorum. Bilindiği gibi her yıl 1-7 Aralık, ülkemizde "Vakıflar Haftası" olarak kutlanmaktadır. 16 Aralık 1474 bilim öncülerimizden Ali Kuşçu’nun, 17 Aralık 1273 ruh dünyamızı aydınlatan ve Anadolu’nun manevi mimarlarından Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin, 18 Aralık 1111 ünlü İslam mütefekkiri İmam Gazali’nin, 27 Aralık 1936 ise Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un arkalarında birçok eserler bırakarak rahmeti rahmana kavuştukları tarihlerdir. 10 Aralık Gazi Osman Paşa’nın meşhur Plevne savunmasının (1877), 30 Aralık da cihan padişahı Yavuz Sultan Selim’in Kudüs’ü fethinin (1517) yıl dönümüdür. Bu vesileyle bizlere çeşitli vakıf eserler bırakan ceddimizi, manevi önderlerimizi, milli kahramanlarımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Şimdi gelelim dergimizin bu sayısına; Malumunuz olduğu üzere 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Bildirgesinin kabulünün 50. Yıl dönümü ve Dünya İnsan Hakları Günü. Bu sebeple biz de "İnsan Hakları" konusunu gündem yaptık. İnsan haklarının önemini ve dinimizin bu hususa bakış açısını çeşitli makalelerle anlatmaya çalıştık. Ramazan ayına gireceğimiz bu ayki sayımızda, On bir ayın sultanı Ramazan ayından ve Oruçtan bahsetmeden edemezdik, dergimizin bir bölümünü de bu konulara ayırdık. Mehmet Akif Ersoy, Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi önemli şahsiyetlerimizi yazılarımızla anmaya çalıştık. Bütün bunları ilgiyle okuyacağınızı ümit ediyoruz.

Sevgili Okuyucular,
Geçtiğimiz ay, 12 Kasım günü Türkmenistan’da Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel, bazı Bakan ve Millet- vekillerimiz ile Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Nuri Yılmaz, birçok bürokrat ve işadamlarımızın katılımıyla Başkanlığımızca hayırsever milletimizin katkılarıyla yaptırılan Aşkabat Ertuğrul Gazi Camii’nin açılışını gerçekleştirdik. Bu mutlu ve tarihi günde çok duygusal anlar yaşadık. Açılış töreni ile ilgili haberimizi diğer haberlerimizle birlikte bu sayımızda okuyacaksınız. Ancak orada yaşadığımız güzellikleri, gördüklerimizi ve hissettiklerimizi ise Ocak 1999 sayımızda sizlerle paylaşacağız.
Yeni bir muhteva ve biçimle karşınıza çıkacağımız dergimizin Ocak 1999 sayısında buluşmak dileğiyle herşey gönlünüzce olsun efendim. Hoşça kalınız.
Harun Özdemirci