Makale

TEMİZLİKTE KULLANILAN KAĞITLAR-OJE- KOLONYA- DİŞ KAPLATMAK VE DOLDURMAK

DİN İSLERİ YÜKSEK KURULU FETVALARINDAN

TEMİZLİKTE KULLANILAN KAĞITLAR

Taharet için özel olarak imal edilmiş olan kağıtlar üzerine yazı yazılması mümkün olmadığından, bu kağıtların taharette kullanılmasında dinen bir sakınca yoktur.

OJE
Abdest alırken, yıkanması gereken uzuvlardan birinde kuru yer kalırsa, abdest sahih olmaz. Ousülde ise vücudun, suyun ulaşabildiği her yerinin yıkanması gerekir. Vücutta en küçük (iğne ucu kadar) kuru yer kalırsa gusül sahih olmaz.
Kına; altına suyun geçmesine engel olmadığından, her hangi bir uzuvda kına bulunması abdest ve gusle mâni değildir.
Oje ise sürüldüğü yerde, altına su geçirmeyen bir tabaka oluşturduğundan, ojeli tırnaklar ile abdest ve gusül caiz değildir. Abdest ve guslün sahih olması için, önceden tırnaklardan ojenin giderilmesi gerekir.

KOLONYA
Ebu Hanife’ye göre kolonya ve ispirto necis değildir. İçilmesi dışında kolonyanın alım-satımında temizlik ve başka işlerde kullanılmasında bir sakınca yoktur. Vücuduna veya elbisesine kolonya dökülen bir kimsenin, bu kısımları yıkanmadan namaz kılması da caizdir.


DİŞ KAPLATMAK VE DOLDURMAK
Mazerete binâen diş taktırmak, kaplatmak ve doldurmak caiz olup abdest ve guslün sıhhatine mâni değildir. Ancak çıkanlıp takılabilen dişlerin gusülde, mazmaza esnasında çıkarılması gerekir.