Makale

EDİTÖRDEN

EDİTÖRDEN

Merhaba,
Diyanet İlmi Dergi’nin yeni bir sayısıyla karşınızdayız. Konulu bir mantıkla çıkmamakla birlikte bu sayıda askeriye, vakıf ve eğitim gibi İslam teşkilatlarıyla ilgili yazılar ön plana çıkmış bulunmaktadır. Bununla birlikte Kur’an’da tebliğ yöntemleriyle ilgili kavramlar, sünnetin hukuki otoritesi, makasıd ve ictihad ve Divan şiirine ilişkin yazılar da bu sayımızda yer almaktadır. İleriki sayılarda kitap, sempozyum ve diğer ilmi etkinliklere dair tanıtım veya kritik içerikli yazılara da dergimizde önemli hacimde yer vermeyi planlıyoruz. Yayın alanımızla ilgili ilmi dergilerin pek çoğunun belli konulara tahsis edilmesi, konu dışı farklı makalelerin yayınlanmasını kısıtlayıcı bir tutum olarak gözükmektedir. Dergimizin bu yıl itibarıyla konulu çıkmaması, bu türden yazılar için önemli bir imkan oluşturmaktadır. Gelecek sayımızı ve gelecek yılın iki sayısını da yine bu mantıkla çıkarmayı düşünüyoruz.
Ülkemizde dini muhtevalı dergiciliğin son çeyrek yüzyılda kazanmış olduğu ivme diğer yayın kollarıyla boy ölçüşebilecek niteliğe kavuşmuştur denilebilir. Ne var ki bu alanın da önünde pek çok sorunlar bulunmaktadır. Dini muhtevalı dergicilik konusunda işbirliğine dayalı organize çalışmalar, bu alanın hem kendi içinde hem de dış dünyaya açılımını kolaylaştıracaktır. Bu düşüncelerden hareketle Diyanet İşleri Başkanlığınca Türkiye’de dinî yayıncılığın sorunlarını bilim adamları ile resmî ve özel yayıncılarla tartışmak, bu sorunların giderilmesi ve dinî yayıncılığın gelişmesine yönelik getirilecek teklifleri değerlendirmek ve ortak bir yaklaşım zemini oluşturmak amacıyla 29 Ekim 2003-02 Kasım 2003 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan I. Dini Yayınlar Kongresinde, Türkiye’de dini muhtevalı dergiciliğin sorunlarını da bir tebliğ ve müzakere çerçevesinde ele almayı uygun gördük. İnanıyoruz ki bu kongrede genel olarak dini yayıncılığın sorunlarına ilişkin teorik ve pratik çerçevede çözüm önerileri geliştirilecek ve özellikle de dini muhtevalı dergiciliğin ufkunu genişletecek yaklaşımlar sergilenecektir. Bu Kongrenin tebliğ ve müzakerelerini Dergimizin 2004 yılına ait bir sayıda yayınlamayı planlamaktayız.
Çağımız öyle hızla değişmektedir ki; daha modernite, postmodernite kavramlarına ısınıp ve hatta yetişip, ne olup bittiğini anlamadan, küreselleşme ve globalleşme kavramlarının kucağında bularak kendimizi, ‘dünyamız artık küçük bir köy olmuş!’ nidasıyla adeta şaşkına döndüğümüzü haykırıyoruz. Teknolojik gelişmelerin hızı da kavramlara yetişemememize eşlik ederek, başımızı döndürme hususunda onlarla yarışıyor. Sarsıyor, sızlatıyor, belki bazı değerlerimizi yeniden gözden geçirmemiz için bizi tahrik ediyor.
Bu tahrikin saikiyle ‘hadi biz de değişelim, yeni olan her şeye gözü kapalı evet diyelim’ düşüncesinin sağlıksızlığını dikkate alarak, temkinli, araştırmaya dayanan, kendi değerlerinin biricikliğinin farkında olan bir zeminde yürütülen çalışmalardan yanayız. Ama hamasi ve retorik düzeydeki tartışmalardan kaçınıp akla ve gönle dayalı tartışmaya ve düşünceye kapı aralayan bir sağduyuya, ayrıca kendi iç dinamiklerinden beslenen düşünceye geçit vermekteyiz. Yoksa yenileneceğiz ama biz bizden geçeceğiz...
Bu yılın son sayısında sizlerle tekrar buluşmak ümidiyle.


Yaşar Çolak