Makale

Bizden...

Bizden...

Merhaba sevgili okurlar.
İlkbahar, yaz derken, sonbaharın kapımızı çaldığı ve kış hazırlıklarının başladığı şu günlerde yılın üçte ikisini de geride bırakmış bulunmaktayız. Bizler kökleri geçmişte, dal ve yaprakları günümüzde, meyve ve çiçekleri geleceğe uzanan bir ağaç gibiyiz, ipek böceği kendi kozasını nasıl dokuyorsa, biz de bugünümüzü ve yarınımızı öylece şekillendirmekteyiz. Hiçbir davranışımız, düşünce ve duygumuz yoktur ki, madde ve manamızda, hücrelerimizde ve ruhumuzun derinliklerinde iz bırakmasın. Şam’ın fethi üzerine Hz. Ömer’in okumuş olduğu şu ayetler, sahabenin sahip olduğu inanç ve anlayış düzeyi ile ruh halinin inceliklerini göstermesi bakımından son derece dikkat çekicidir: "Onlar geride nice bahçeler, nice pınarlar bıraktılar. Nice ekinler, güzel konaklar! Zevk ve sefasını sürdükleri nice nimetler! İşte böyle! Onları başka bir topluma miras bıraktık. Gök ve yer onların ardından ağlamadı; onlara mühlet de verilmedi." (Duhan, 25-29)
Dünya hayatını ve onun nimetlerini elde etmeyi yaşamın gerekli birer vasıtası olmaktan çıkarıp, yegane gayesi haline getirmenin fert ve toplum hayatında yol açtığı tahribatlara, üzüntü ve kaygıyla tanıklık ediyoruz. Hırs, tamah, sözünde durmama, hatta yalan ve iftira gibi bireysel ve toplumsal hayatı ifsat eden kötü alışkanlıkların yaygınlaşmasında, dünya menfaatlerinin amaç haline getirilmesinin önemli rol oynadığına şahit oluyoruz. Hatta bu konuda Tevbe Suresi 34. ayette belirtildiği gibi, seçkin din adamlarının bile ne duruma düşebilecekleri hatırlatılarak uyarılmaktadır.
Sevgili okurlar!
Müslüman olmanın ve insanca yaşamanın bir gereği olarak ve "şu gökkubbede hoş bir seda bırakmak" için aile ve eğitimin ne denli önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Dergimizde bu ay aile ve eğitim konusunu çeşitli yönleriyle ele aldık. Faydalı olacağı ve beğenerek okuyacağınız ümidindeyiz.
Daha güzel günlerde sizlerle birlikte olmak dileğiyle hoşça ve mutlu kalın.

Ahmet Onay