Makale

Türkiye'de Siret Yazıcılığı-Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı

Ahmet Vural

Türkiye’de Siret Yazıcılığı
Siret Sempozyumu-I

İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.s)’in hayatının bir başka ifade ile ‘siretin’ en iyi şekilde bilinmesi ve tanıtılması Müslümanlar başta olmak üzere bütün insanlık için ehemmiyet arz etmektedir. Türkiye’de geçmişte olduğu gibi bugün de Hz. Peygamber’in hayatını, dönemini ihtiva eden araştırmalar yapılarak gerek kitap, makale, deneme gibi yazılı; gerekse şiir, nesir, sinema, tiyatro, çizgi film gibi edebî ve sanatsal eserler ortaya konulmaktadır.
Bu minvalde Hz. Peygamber’in vahiy ile getirdiği Kur’an’ın ve üstlendiği misyonun farklı zümrelere nasıl anlatılması gerektiğini değişik bakış açısıyla ele alabilmek amacıyla düzenlenmiş olan “Türkiye’de Siret Yazıcılığı” sempozyumunda sunulan tebliğler ve tartışmalar Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları tarafından kitap hâline getirilmiştir.
Türkiye’de Siret Yazıcılığı Sempozyumu-I yaklaşık otuz akademisyenin emeği ile sunulmuş geniş katılımlı bir çalışmanın ürünüdür. Eser, açılış ve protokol konuşmalarını, yedi oturumda akademisyenler tarafından sunulan tebliğleri ve nihayetinde yapılan değerlendirme-kapanış konuşmalarını içermektedir. Oturumlarda ele alınan konular şunlardır: I. Oturumda Osmanlı’dan Günümüze Siret Yazıcılığı, II. Oturumda Türkiye’de Siret Yazarları, III. Oturumda Siretin Neliği ve Sorunları, IV. Oturumda Siret Yazıcılığının Eleştirisi, V. Oturumda İnterdisipliner-Pedagojik ve Görsel Açıdan Siret Yazıcılığı, VI. Oturumda Doğu’da ve Batı’da Siret Yazıcılığı, Etkileri, VII. Oturumda ise Siret Yazıcılığında Anokronizm-Kronoloji-Malzeme.
Kitapta yer alan bildiriler, bir siyer denemesi veya Hz. Muhammed’in hayatına dair bilgileri ele alan araştırmalar değildir. Aksine, onun hayatının çocuklardan yetişkinlere kadar değişik yaşlardaki insanlara nasıl anlatılması, öğretilmesi gerektiği üzerine yapılan tartışmaları ele alan tebliğleri ihtiva etmektedir. Ayrıca İslam Peygamberi’nin gelecek kuşaklarca nasıl anlaşılması ve anlatılması gerektiği üzerine ortaya atılan yeni görüşlerin ve düşüncelerin ele alınmasını gündeme taşıyan bildirileri bir araya getirmiş bulunmaktadır.
Türkiye’de Siret Yazıcılığı Sempozyumunda siyer yazımında ön plana çıkan temaların, üslubu itibarıyla siyer yazım çeşitleri gibi güncel konuların ve sorunların yanında; kaynakların kullanılmasının, disiplinler arasında yardımlaşmanın ve yöntem tartışmalarının da ele alınarak farklı görüşler sunulması önemlidir.
Türkiye’de Siret Yazıcılığı Sempozyumu isimli eser, gelecekte bu konular üzerine araştırma ve inceleme yapacak olanlara ışık tutacak ve Hz. Peygamber’in vahiyle getirdiği misyonun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
(Türkiye’de Siret Yazıcılığı Sempozyumu-I, TDV Yayınları, Ankara 2012,762 s.)

Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı

Hz. Muhammed (s.a.s.)’in hayatın gerçekleri içinde doğru bir şekilde tanıtılmasını ve anlaşılmasını sağlamak, onun evrensel niteliğe sahip olan faaliyetlerini, davranışlarını ortaya koymak amacıyla Prof. Dr. İbrahim Sarıçam tarafından kaleme alınan “Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı” (440 s., DİB yay., 2012.) adlı kitabın Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından 7. baskısı yapılmıştır.
Hz. Muhammed ve Evrensel Mesajı; kullanılan kaynaklar açısından zengin, olayların doğru bir şekilde tespit edilmeye çalışıldığı, her şeyden önce genel kabul görmüş, doğru ve sağlam kabul edilen rivayetlerin esas alındığı bir çalışmanın ürünüdür.
Sarıçam, eserini “hayatı”, “kişiliği”, şeklinde klasik birkaç bölüme ayırmak yerine, birbiriyle bağlantılı konuları ardı ardına sıralayarak ana başlıklar altında vermektedir. Hicret’e kadarki kısımda konuları “Hz. Muhammed’in Peygamber Olarak Gönderildiği Ortam”, “Peygamberliğine Kadar Hz. Muhammed”, “Peygamberliğin Mekke Dönemi” başlıkları altında kronolojik olarak vermiş, Medine döneminde ise “Hz. Muhammed’in Örnek Kişiliğinden Kesitler”, “Hz. Muhammed’in Aile Hayatı”, “Toplumsal Sorunlar Karşısında Hz. Muhammed” gibi başlıklarla sistematik olarak sunmuştur. Çalışmasında imkânlar ölçüsünde görsel malzeme kullanmış, mekânları tanıtıcı resim, harita ve şekillere yer vererek konuların daha iyi anlaşılmasını sağlamıştır.
Hz. Peygamber’in hayatının ve faaliyetlerinin ele alındığı bu eserde, Hz. Peygamberi (s.a.s.) ağırlıklı olarak savaşlarıyla tanıtmaktan ziyade savaş dışındaki faaliyetlerine de yer verilerek Peygamberimizin adil, barışçı, çevreci, vs. kimliği de vurgulanmıştır.
Sarıçam; duru, anlaşılır ve akıcı bir üslup kullanarak birçok insanın keyifle okuyacağı bir eseri istifadeye sunmuştur. Hz. Muhammed’in tarihî kişiliğini ve bu kişilik çerçevesinde gerçekleştirdiği faaliyetleri ile örnek davranışlarını günümüz kuşağına en doğru biçimde aktarmaya çalışarak, ülkemizde Hz. Peygamberle (s.a.s.) ilgili yapılan çalışmalara katkıda bulunmuştur.