ÖNCÜ ÂLİMLER
Mustafa Mirza DEMİR
İlahi vahyin çağrısını ve Sevgili Peygamberimizin sünnet-i seniyyesini gönüllerine nakşettiler. Aydınlığın ve nurun sembolü kandiller misali çevrelerini aydınlattılar. İslam dinini en güzel şekilde yaşadılar ve yaşatmaya gayret gösterdiler. Anadolu coğrafyasında ve dünyanın pek çok bölgesinde yüce dinimiz İslam’ın doğru anlaşılması ve anlatılması için emek harcadılar. Hem ömürlerini adadıkları ilimleriyle amil oldular hem de bu ümmete öncü oldular. Bu topraklarda öyle âlimler yetişti ki onların her biri, küçük yaştan itibaren ilmi ve ihlası her şeyin üzerinde tutmuşlardı. Gayret ve aşkı birer meleke hâline getiren bu muhterem şahsiyetler, belki de en büyük sınavları olan yokluk, yoksulluk ve yoksunluk zamanlarında dahi uğruna baş koydukları yoldan geri durmadılar. Hem yaşamlarında ilimleriyle ümmete rehberlik ve öncülük ettiler hem de ahirete intikallerinden sonra eserleriyle… Öyle ki hayatlarında onların rahle-i tedrisatından geçen nesiller, onlardan sonra da İslam ilimlerine sımsıkı sarıldılar.
Her zaman vefayı esas alan Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları, tarihte yaşamış ve iz bırakmış kıymetli hocaların, önemli şahsiyetlerin ve öncü âlimlerin hayatlarını okura aktarmaya devam ediyor. Buna bir nevi vefa borcu da diyebiliriz. Zira onların vermiş oldukları mücadeleler gerçekten çok kıymetlidir ve unutulmamalıdır. Bu hassasiyetle Bünyamin Albayrak ve Ahmet Ünal’ın kaleme aldığı Öncü Âlimler kitabı, yakın dönemde yaşamış ve bütün ömrünü İslami ilimlere vakfetmiş, bu uğurda yüzlerce talebeler yetiştiren birbirinden kıymetli hocalarımızın hayatlarını anlatan biyografik bir eser. 2020 - 2021 yıllarında Diyanet TV’de yayınlanan aynı adlı program ve 2020 - 2022 yılları arasında Diyanet Aylık Dergi’de “Adanmış Ömürler” başlığı altında yayımlanan yazılardan oluşuyor. Eser, kelimenin tam anlamıyla İslam dinine bir ömür adamış, öncü âlimleri konu alıyor…
Dergimizde “Adanmış Ömürler” başlığıyla da yayımladığımız ve Öncü Âlimler kitabı için yeniden derlenen muhterem âlimlerimizin pek çoğu aslında bildiğimiz, bir yerlerden kulaklarımızın aşina olduğu ya da bir şekilde hayatlarımıza dokunan isimler... Bu mümtaz şahsiyetler arasında kimler yok ki! Eserde takdim edildikleri vasıflarıyla birlikte bazı isimler şöyle: “Hademe-i Hayrat: Hasan Akkuş”, “Bir Kur’an Sevdalısı: Gönenli Mehmet Efendi”, “İmam Hatip Neslinin Öncüsü: Mahmut Celalettin Ökten”, “Nesillerin Mimarı: Mehmet Zahit Kotku”, “Rol Model Bir Âlim: Ekrem Doğanay”, “Sultanü’l-Vaizin: Tahir Büyükkörükçü”, “Bir Kıraat Âlimi: İsmail Hakkı Bayrı”, “Diyanetin Yüz Akı: Ahmet Hamdi Akseki”, “İnandığı Gibi Yaşayan Dava Adamı: Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca”, “Ehl-i Sünnet Kalesi: Yunus Kaya”, “Kore’de Bir Din Gönüllüsü: Zübeyir Koç”, “İlim ve İrfan Kandili: Tillolu Hafız Taha”, “Kürsülerde Bir Ömür: Timurtaş Uçar Hoca” ve “İlim İrfan Kalesi: Darendeli Osman Hulusi Efendi” ile daha niceleri…
Öncü Âlimler eserini takdim ederken büyük küçük, zengin fakir, köylü şehirli demeden, kimseyi hor ve hakir görmeden, cemaat veya talebeler arasında ayrım yapmaksızın Kur’an, sünnet ve din eğitimine ömürlerini vakfetmiş hocalarımızın her birini rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Allah onlardan razı olsun, izini sürdükleri ilim yolu daim olsun. Herkese bereketli okumalar diliyoruz.