Makale

KANAATKÂR BİTKİ: PAŞA KILICI

KANAATKÂR BİTKİ:
PAŞA KILICI

Şule TÜZÜN

Paşa kılıcı, kılıç çiçeği olarak bilinen “sansevieria”ların bakımları birçok ev bitkisine göre oldukça kolaydır. Asparagacea familyasından olan bu bitkinin ana vatanı Nijerya ve tropikal Batı Afrika bölgesidir. İki metre boyuna kadar çıkabilen bitkinin bodur olan türleri de vardır. Yaprakları açık yeşil, koyu yeşil, sarı ve beyaz renklere sahiptir. Özel bakıma çok ihtiyacı olmayan bu bitkiyi evinizin her köşesinde değerlendirebilirsiniz. Paşa kılıcı, bulunduğu havayı temizleyen bitkilerin arasında en başta gelir. Uzun yıllar yapılan araştırmalar sonucunda bitkinin, özellikle karbonmonoksit ve azotmonoksit dâhil, havayı kirleten bir çok maddeyi absorbe ettiği belirlenmiştir. Bu nedenle paşa kılıcını sadece süs bitkisi olduğu için değil havasız kapalı ortamlarımızın havasını temizlemeye yardımcı olması için de tercih edebiliriz. Az bakıma ihtiyaç duyan bu bitkiyi evimizin dekorasyonunda rahatlıkla kullanabiliriz.

Sulama ve Gübreleme

Sanseveria bitkisi, suyu ve besinleri bünyesinde depolama özelliğine sahip olduğundan çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Haftada 1-2 kez sulanması yeterlidir. Sulama yapılmadan önce toprağın kurumasına izin verilmelidir. Hemen çoğu bitkide olduğu gibi aşırı sulamadan dolayı kök çürükleri oluşabilmektedir. Bu durumlarda sulamaya ara verilmelidir. Bitkinin nem bakımından özel isteği yoktur. Hatta % 60-70 nemli ortamlarda bulunabildiği gibi kuru ortamlarda da bulunabilir. Çok az gübrelemeye ihtiyaç duyan bir bitkidir. Gübreleme işlemine ise mart ve nisan aylarında başlanmalıdır. Bu aylardan sonra ayda bir gübreleme yeterlidir. Kullanılacak olan gübre oranları eşit olmalıdır.

Saksı Değişimi

Sanseveria bitkisinin saksı ve toprağını yılın her ayında değiştirebilirsiniz. Bitkinin sağlıklı büyümesi ve iyi bir gelişim göstermesi için saksı toprağının her yıl değiştirilmesi önemlidir. Aynı saksı içerisinde fazla bitki oluşumunda ise saksı bir boy büyütülmelidir. Kullanılacak karışımın iyi drenaj sağlaması için bir miktar ponza taşı veya sünger taşı kullanılmalıdır. Killi bahçe toprağı, yanmış ahır gübresi, yaprak kompostu, dişli dere kuru karışımı da tercih edebiliriz. Bu şekilde bitkinin rizomları karışım içerisinde kolay gelişim gösterir. Bu gelişmesi sonucu saksıda yaprakların sayıları artar ve saksıya sığmaz hâle bile gelebilirler.

Işık ve Sıcaklık İsteği

Sansevieria, yaz aylarında yüksek sıcaklıklara dayanıklıdır. Gölge alanlarda hayatta kalsa da yeterince gelişme göstermez. Aşırı sıcaklarda yapraklarına su püskürtmek doğru olur. Yaprakları neredeyse tek dikkat çekici yeri olarak bilinen bitkimizi aşırı güneş ışığından koruyarak renk değiştirmesine engel olabiliriz.

Budama ve Çoğaltma

Sansevieria bitkisi budamaya ihtiyaç duymaz. Çoğaltmak için iki yöntemden bahsedebiliriz. Bitkimiz saksı içerisinde gelişimini tamamlamış, saksının içerisi yeterince dolmuşsa ayırma yöntemiyle bitkimizi çoğaltabiliriz. Bitki iki yılını doldurmuşsa ilkbahar ayı en ideal zamandır. Bir diğer çoğaltma yöntemi ise yaprak çelikleriyle yapılır. Yine gelişimini tamamlamış bitkimizin tepe kısmını ve kurumuş bozulmuş yerlerini temizleriz. Ardından bir tahtanın üzerine yatırdığımız yaprağı 5-6 cm uzunluğunda su kaybını önlemek için keskin bir bıçak yardımıyla tek seferde keseriz. Yaprağı aynen saksıdan kopardığımız yönde derin saksının 1-2 cm derinine dikebiliriz. Dikme işleminden sonra üzerini kapatıp birkaç delik yardımıyla havalanmasını sağlamalıyız. Yaklaşık 1-2 ay bekledikten sonra köklenme başarılı bir şekilde meydana gelmiş olur.