Makale

DİŞ SAĞLIĞI

DİŞ SAĞLIĞI

Prof. Dr. Şaziye Aras
Ankara Üniv. Diş Hekimliği Fak.

Süt dişleri ne zaman sürerler?
Normal bir bebek 6-7 aylık olduğunda ilk süt dişlerini çıkarır. Belli aralıklarla 20 tane süt dişi, bebek 24-30 aylık oluncaya kadar çenelerde yerlerini alırlar, ilk çıkanlar alt orta kesicilerdir. Normal şartlarda 1 yaşındaki bir bebekte altta 2, üstte 4 tane olmak üzere 6 tane süt dişi bulunur. Bunu bir duraklama süreci takip eder. Çocuk 1,5 yaşına geldiğinde alttaki diğer 2 yan kesici dişle beraber arkadaki 4 adet süt 1. Azı dişi de ağızda görülürler. Köpek dişleri ise daha sonra çıkarlar. Süt dişlerinin sürmesi II. Süt azılarının da yerlerini almasıyla genellikle 2-2,5 yaşlarında tamamlanır.
Çocuğunuzun Süt Dişlerinin vaktinden önce veya sonra çıkması önemli midir?
Bu durum soya çekimle ilişkili olup, normal beslenen ve gelişen bir çocukta dişlerin erken ya da geç sürmesi önemli değildir. Ancak dişlerin sürmesindeki gecikme, bebeğin genel gelişimindeki genel gecikme, bebeğin genel gelişimindeki gerilik- le(emekleme, yürüme, konuşma) beraber seyrediyorsa, önemli bazı hastalıklarla ilişkili olabileceğinden, bir hekime başvurulmalıdır.
Süt dişlerinin çıkışında ne gibi sorunlarla karşılaşılabilir?
Süt dişi daha çıkmadan 2-3 ay önce, dişlerin çıkacağı bölgelerde, sürmekte olan dişin yaptığı basınç nedeniyle kaşınma hissi, kızarıklık, şişme gibi tablolarla karşılaşılır. Çocuk kaşıntı nedeniyle eline aldığı herşeyi ağzına sokma eğilimindedir. Aşırı bir tükrük akışı vardır. Dişlenme esnasındaki ağrı ve kaşıntı çocuğu huzursuz edeceğinden geceleri sık sık uyanarak ağlama, sinirlilik normal ve sık rastlanan tablolardır. Ancak 2,5-3 yaşına kadar sürecek olan ve zaman zaman gözlenen dişlenmeye bağlı huzursuzlukları diğer hastalıklarla karıştırmamak lazımdır. Mesela soğuk algınlığı, öksürük, 38-38,5 derece ateş gibi bulguların dişlenmeye bağlanması kesinlikle yanlıştır. Bu gibi durumlarda bir çocuk doktoruna gidilmelidir.
Süt dişlerinin çıkması sırasında görülen huzursuzlukların giderilmesi için alınabilecek önlemler nelerdir?
Dişlerin çıkacağı bölgede kızarma, şişkinlik, kaşınma hissi varsa bu bölgeye annenin temiz bir parmakla yapacağı masaj (günde 3-4 kez) bebeği rahatlatacaktır. Yine çocuğa kaşınmaya yardımcı olacak bir dişlenme halkası verilmelidir. Özellikle 1-1,5 yaş döneminde azı dişler çıkarken görülen huzursuzluk uykusuzluk ve iştah kaybına yol açabilir. Bu durumda hekime danışarak anti histaminik bir şurubun verilmesi bebeği rahatlatacaktır. Yine biberonla beslenmede, emme sırasında diş etlerine toplanan aşırı kan, ağrı hissine ve bebeğin doymadan beslenmeyi keserek ağlamasına neden olur. Bu dönemde beslenmelerin fincan veya kaşıkla yapılması, ya da biberonun deliğinin genişletilerek çocuğun daha kısa sürede doymasının sağlanması, bebeğin huzursuzluğunu giderici yöntemlerdendir.